Το υπέροχο μήνυμα του πολύχρωμου περιβραχιόνιου που εγείρει ερωτήματα

Θα το φοράνε οι αρχηγοί των οκτώ ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων που προκρίθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Article featured image
Article featured image


Οι αρχηγοί των οκτώ ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων, που προκρίθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, θα φορέσουν ένα πολύχρωμο περιβραχιόνιο, προκειμένου να δώσουν έμφαση στην καταπολέμηση των διακρίσεων.

Σε μια εποχή που οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της κορυφαίας διοργάνωσης, πληθαίνουν, η αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, ανακοίνωσε μια συμβολικά σημαντική πρωτοβουλία, που τείνει να καταδείξει ότι οι παίκτες, παραμένουν ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τα κοινωνικά ζητήματα. Όπως αποκαλύφθηκε από την FA, ως μέρος μιας εκστρατείας κατά των διακρίσεων με τίτλο «OneLove», οι αρχηγοί των οκτώ ευρωπαϊκών ομάδων που προκρίθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο (σ.σ. Γερμανία, Αγγλία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ουαλία και Ελβετία) θα φορούν το πολύχρωμο περιβραχιόνιο στους επόμενους αγώνες του Nations League, αλλά και κατά την διάρκεια του Μουντιάλ του Κατάρ, μια χώρα όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη.



«Ως αρχηγοί, αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον στο γήπεδο, αλλά καταπολεμούμε όλες τις μορφές διακρίσεων μαζί», επεσήμανε ο αρχηγός της εθνικής Αγγλίας, Χάρι Κέϊν, ενώ ο Γάλλος κεντρικός αμυντικός, Ραφαέλ Βαράν (σ.σ. ο οποίος θα φορέσει το περιβραχιόνιο, απουσία του Ούγκο Γιορίς) σχολίασε: «Για εμένα είναι τιμή να υπερασπίζομαι ορισμένες αξίες. Είναι ένα κοινό μήνυμα. Είναι καλό να έχουμε αυτήν την ενότητα».



Ωστόσο, αυτή η ενέργεια που είναι αναμφίβολα μία ιδιαίτερα ισχυρή εικόνα, εγείρει ορισμένα ερωτήματα, ιδίως επειδή το περιβραχιόνιο που θα φορέσουν οι αρχηγοί, έχει χρώματα που διαφέρουν ελαφρώς από τη σημαία LGBT. Και κατά συνέπεια, προκύπτει το ερώτημα, σχετικά με την ακριβή φύση των διακρίσεων που καταγγέλλει.



Επιπλέον, δεν είναι γνωστό ποιοι είναι οι εμπνευστές αυτής της κινητοποίησης, αφού ο Βαράν αναφέρθηκε σε «πρωτοβουλία διαφορετικών ευρωπαϊκών ομοσπονδιών», ενώ στο δελτίο Τύπου της FA, διευκρινίζεται ότι η εκστρατεία «OneLove» προέρχεται από την Ολλανδία και η γερμανική ομοσπονδία, ισχυρίζεται ότι προέρχεται από μια ομάδα εργασίας της UEFA που είναι υπεύθυνη για τη μελέτη «θεμάτων που σχετίζονται με τα εργασιακά δικαιώματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022».


Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ