Διεθνή
ΕΠΠ: Μάθε πώς οι πολίτες φέρνουν την αλλαγή στην Ευρώπη
Τι είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ) και πώς μπορείτε να συμμετέχετε;
Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ / ECI) είναι ένα πρωτοποριακό εργαλείο που ενθαρρύνει τους πολίτες από όλη την ΕΕ να συναντηθούν και να μοιραστούν ιδέες που θα διαμορφώσουν ενδεχομένως το μέλλον της νομοθεσίας στην Ευρώπη.
Η Πρωτοβουλία γιορτάζει φέτος τα 10 της χρόνια από τότε που εισήχθη με τη Συνθήκη της Λισαβόνας την 1η Δεκεμβρίου 2009 και άνοιξε στο κοινό την 1η Απριλίου 2012. Η ΕΠΠ είδε την πρώτη της πρωτοβουλία να καταχωρείται την Ημέρα της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου 2012.
Από τη γέννηση του θεσμού, περισσότερες από 800 ομάδες διοργανωτών ξεκίνησαν 93 Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 17 εκατομμύρια υπογραφές. Έχουν χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα για να προωθήσουν σημαντικά θέματα, να πυροδοτήσουν συζητήσεις, να ευαισθητοποιήσουν και να ενεργοποιήσουν την αλλαγή πολιτικής.
Ποιοι είναι οι στόχοι της ΕΠΠ;
Η ΕΠΠ είναι μια μοναδική πλατφόρμα που επιτρέπει σε όλους τους πολίτες της ΕΕ να συμμετέχουν άμεσα στη διαμόρφωση των μελλοντικών πολιτικών της Ένωσης. Στόχος της είναι να φέρει κοντά τους ανθρώπους πέρα από τα σύνορα και να τους δώσει μια συγκεκριμένη πλατφόρμα για να μοιράζονται κοινές ανησυχίες και αξίες.
Κάθε πολίτης της ΕΕ έχει το δικαίωμα να υποστηρίξει μια συνεχιζόμενη πρωτοβουλία ή να ξεκινήσει μία δική του. Αυτό δημιουργεί μια αίσθηση συνοχής, συμμετοχής και εταιρικής σχέσης ενώ παράλληλα προάγει τις δημοκρατικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΕΠΠ καλύπτει τομείς πολιτικής στους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την εξουσία να προτείνει νομικές ενέργειες. Αυτοί οι τομείς περιλαμβάνουν το περιβάλλον, τη γεωργία, τις μεταφορές, την προστασία των καταναλωτών, τα κοινωνικά δικαιώματα και άλλους τομείς που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Πώς μπορείτε να εμπλακείτε με την ΕΠΠ;
Οι πρωτοβουλίες Ευρωπαίων πολιτών μπορούν να δρομολογηθούν με τη συγκρότηση μιας «ομάδας διοργανωτών», τα μέλη της οποίας προέρχονται από τουλάχιστον επτά κράτη-μέλη της ΕΕ. Η πρωτοβουλία ελέγχεται για νομιμότητα πριν ανοίξει για τη συλλογή υπογραφών υποστηρικτών. Μόλις συγκεντρωθούν και επαληθευτούν 1 εκατομμύριο υπογραφές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει την αίτηση και θα στείλει μια επίσημη απάντηση στην οποία θα επισημαίνει ποια μέτρα θα λάβει ή δεν θα λάβει ως απάντηση.
Το ήξερες;
Μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες πολιτών με θέμα «Το νερό και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα! Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα!», έγινε η πρώτη πρωτοβουλία που πέτυχε τον απαιτούμενο στόχο του ενός εκατομμυρίου υπογραφών πολιτών της ΕΕ από τουλάχιστον 7 χώρες-μέλη, που θα εξεταστούν για νομοθετικές αλλαγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ως αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Δεσμεύτηκε να καταβάλει προσπάθειες για πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τα ύδατα.
- Ενέκρινε πρόταση για την αναθεώρηση της Οδηγίας για το πόσιμο νερό, υποχρεώνοντας τα κράτη-μέλη να βελτιώσουν την πρόσβαση στο πολύτιμο αυτό αγαθό και να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση για ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες.
- Αναγνώρισε το νερό και την αποχέτευση ως βασικό τομέα προτεραιότητας για την αναπτυξιακή συνεργασία και υποστήριξε τη διατήρηση της καθολικής πρόσβασης σ’ αυτά ως έναν από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για το 2030.
- Συνέβαλε στη συμπερίληψη μιας ρητής αναφοράς στο δικαίωμα των πολιτών σε νερό και αποχέτευση σύμφωνα με την αρχή 20 «Πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων»
Αρκετές πρωτοβουλίες Ευρωπαίων πολιτών έχουν συγκεντρώσει με επιτυχία τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών υποστήριξης ώστε να αναλάβει δράση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ορισμένες οδήγησαν σε νέες νομοθεσίες, ενώ άλλες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Μάθετε περισσότερα για τις πρωτοβουλίες που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή εδώ.
Οι διοργανωτές έχουν δωρεάν πρόσβαση στο κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα συλλογής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιτρέπει την ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών σε πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία GDPR.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΕΠΠ στο σχετικό infographic ECI 2022.
Λοιπόν, τι περιμένετε; Διαδώστε τον θεσμό, υποστηρίξτε υπάρχουσες πρωτοβουλίες και αν έχετε κάποια καλή και ωφέλιμη ιδέα ξεκινήστε μία δική σας!