Τι συμβαίνει με τους οξύρρυγχους του Καναδά;

Οι ξαφνικοί θάνατοί τους προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες.

Article featured image
Article featured image

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ένας οξύρρυγχος εντοπίστηκε νεκρός στον ποταμό Nechako στον δυτικό Καναδά. Μέρες αργότερα βρέθηκαν άλλοι 10.

Τα υπό εξαφάνιση είδη έχασαν τις ζωές τους υπό άγνωστες συνθήκες σε μικρό χρονικό διάστημα, προκαλώντας την ανησυχία των ειδικών, οι οποίοι πασχίζουν για να αποφευχθεί η εξαφάνισή τους.

Ο λευκός οξύρρυγχος μοιάζει με προϊστορικό ψάρι. Ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ έφτασε τα 6 μέτρα σε μήκος και ένας άλλος, που πιστεύεται ότι είναι 104 ετών, ζύγιζε σχεδόν 1.800 κιλά.

«Όταν βλέπεις το πελώριο κεφάλι του να ξεπροβάλει από το σκοτεινό νερό και σε συναντά το βλέμμα του, είναι απίστευτο να βλέπεις αυτό το μεγαλοπρεπές ζώο ζωντανό», είπε ο Nikolaus Gantner, βιολόγος αλιείας που εργάζεται για την κυβέρνηση της Βρετανικής Κολομβίας.

Ο Gantner και δύο συνάδελφοί του εντόπισαν τον πρώτο νεκρό οξύρρυγχο και οι επόμενες μέρες ήταν εξίσου δραματικές.

«Είμαι πολύ λυπημένος. Αυτές τις τελευταίες εβδομάδες νιώθω ότι πενθώ», είπε ο ίδιος και αναφέρθηκε, ξανά, στον πόνο που του προκαλούσε κάθε νέα ανακάλυψη.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις όσον αφορά στα αίτια. Δεν έχουν βρεθεί τραύματα ή ίχνη χημικών, ασθένειας αλλά και πιθανού θανάτου λόγω γήρατος.

«Ό,τι και εάν είναι, επηρεάζει μεγαλύτερους οξύρρυγχους, όχι άλλα είδη», σημείωσε ο Steve McAdam, βιολόγος του υπουργείου Γης, Υδάτων και Διαχείρισης Πόρων της επαρχίας.

Οι εξελίξεις στο Nechako είναι ιδιαίτερα επίπονες για τον McAdam, ο οποίος είχε βιώσει ανάλογους θανάτους και το 1993 και 1995 στον ποταμό Fraser, όπου είχαν πεθάνει 36 ψάρια σε δύο χρόνια. Η έρευνα για τα αίτια δεν είχε δώσει ξεκάθαρα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν διάφορες θεωρίες όσον αφορά στους 11 θανάτους. Μία εξ αυτών είναι οι υψηλές θερμοκρασίες στα νερά. Αλλά, ο McAdam σημείωσε πως τα προηγούμενα, θερμά, καλοκαίρια δεν είχε υπάρξει ανάλογο περιστατικό.

Επειδή ο χρόνος «τρέχει» και στοιχεία μπορεί να χαθούν, οι επιστήμονες έχουν ζητήσει τη βοήθεια του κοινού για να λάβουν τυχόν απαντήσεις.

Τον τελευταίο αιώνα, οι οξύρρυγχες στον Nechako έχουν μειωθεί σε 500 από 5.000. Το 1957 είχε κατασκευαστεί φράγμα στον ποταμό που οδήγησε το είδος σε προβλήματα αναπαραγωγής. Η υπεραλίευση και έργα αποξήρανσης συνέβαλαν, επίσης, στη δραματική μείωση του αριθμού τους.

Λαμπρή εξαίρεση αποτελεί ο Fraser, ο μεγαλύτερος ποταμός χωρίς φράγμα, που έχει έναν σχετικά υγιή πληθυσμό οξύρρυγχων που ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ