Επιστήμονες έφτιαξαν βιοδιασπώμενα παπούτσια που αντί για τα σκουπίδια πρέπει να τα ρίξεις στη θάλασσα

Μάλιστα, έτσι ταΐζονται και διάφοροι θαλάσσιοι οργανισμοί.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Daniel Zhen / Algenesis Inc

Δισεκατομμύρια ζευγάρια παπούτσια καταλήγουν στα σκουπίδια. Μόνο στη Βρετανία υπολογίζεται ότι στα σκουπίδια καταλήγουν περί τα 600 εκατ. παπούτσια ετησίως. Όμως το δέρμα από το οποίο αποτελούνται χρειάζεται 40 χρόνια για να διασπαστεί στο περιβάλλον και οι λαστιχένιες σόλες περίπου 80 χρόνια. Τα πλαστικά υλικά από τα οποία αποτελούνται διάφορα είδη παπουτσιών όταν κάποτε διασπώνται αφήνουν πίσω τους αμέτρητα μικροπλαστικά σωματίδια που μολύνουν περαιτέρω κυρίως τις θάλασσες.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Σαν Ντιέγκο ανέπτυξαν ένα υλικό με το οποίο μπορούν να δημιουργούνται παπούτσια φιλικά στο περιβάλλον. Με το υλικό αυτό δημιουργούνται παπούτσια παρόμοια με αυτά που κατασκευάζονται από πλαστικό ή/και πανί και σύμφωνα με τους δημιουργούς του όταν κάποιος δεν θέλει να τα φοράει άλλο αντί για τα σκουπίδια θα πρέπει να τα πετάει στη θάλασσα.

viodiaspomena-papoutsia-2_city.jpg
Η βιοδιάσπαση του παπουτσιού στο θαλασσινό νερό μετά από βύθιση για 12 εβδομάδες. Φωτογραφία: Daniel Zhen / Algenesis Inc



Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι τα παπούτσια θα διασπαστούν σε χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων μέσα στο νερό και μάλιστα η διάσπαση αυτή θα απελευθερώσει τις χημικές ουσίες από τις οποίες αποτελούνται τα παπούτσια οι οποίες αποτελούν θρεπτικά συστατικά για διαφόρους θαλάσσιους οργανισμούς οι οποίοι μπορούν να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους τη διαδικασία διάσπασης των παπουτσιών.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ