Γνωρίζεις γιατί το αίμα είναι κόκκινο και οι φλέβες μπλε;

Τι αναφέρουν οι ειδικοί.

Article featured image
Article featured image

Το αίμα του ανθρώπου είναι κόκκινο. Σχηματίζεται από τα ερυθρά αιμοσφαίρια που περιέχουν αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη που περιέχει σίδηρο και έχει κόκκινο χρώμα.

Η αιμοσφαιρίνη βοηθά στη μεταφορά του οξυγόνου. Καθώς τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν και εξαντλούν το οξυγόνο που συνδέεται με την αιμοσφαιρίνη, το χρώμα του αίματος μεταβάλλεται από κόκκινο σε μπλε κι αυτός είναι ο λόγος που οι φλέβες στους καρπούς μας που μεταφέρουν το αίμα πίσω στην καρδιά και τους πνεύμονες φαίνονται μπλε και όχι κόκκινες. Κατά την επαφή με τον αέρα, ωστόσο, το αίμα είναι πάντα κόκκινο κι αυτό συμβαίνει επειδή συνδέεται άμεσα με το οξυγόνο του αέρα, αναφέρει Livescience.

Οι φλέβες εμφανίζονται μπλε κάτω από το δέρμα λόγω του τρόπου με τον οποίο το φως απορροφάται και ανακλάται πίσω μέσω του δέρματος. Η λεπτότητα των τοιχωμάτων στις φλέβες κάνει τη διαφορά στον τρόπο που το φως απορροφάται. Οι αρτηρίες αποτελούνται από χοντρά τοιχώματα του μυϊκού ιστού, που κάνουν επίσης το φως αντανακλά διαφορετικά.

Το αίμα έχει διαφορετικές αποχρώσεις του κόκκινου. Δεν είναι μπλε. Σε όσους από εμάς έχουν πάρει αίμα έχουμε παρατηρήσει ότι ενώ η βελόνα τρυπάει μια φλέβα που έχει μπλε ή πράσινη όψη, το χρώμα του αίματος που συλλέγετε μέσα στη σύριγγα είναι κόκκινο.

«[Η μπλε ή πράσινη φλέβα] είναι σχεδόν σαν μια ψευδαίσθηση που προκαλείται από το γεγονός ότι [η φλέβα] βρίσκεται κάτω από αυτό το μικρό αλλά σημαντικό στρώμα δέρματος», είπε ο Κλέμπρ Φέρτριν, επίκουρος καθηγητής αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ιατρικής Σχολής της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ στο Live Science.

«Τα χρώματα που βλέπουμε βασίζονται στο μήκος κύματος που αντιλαμβάνεται ο αμφιβληστροειδής μας». Κάτω από το πιο σκούρο δέρμα, οι φλέβες εμφανίζονται συχνά πράσινες. Και μπορεί να φαίνονται μπλε ή μοβ κάτω από πιο ανοιχτόχρωμους τόνους δέρματος. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πράσινα και μπλε μήκη κύματος του φωτός είναι μικρότερα από τα κόκκινα μήκη κύματος. Το κόκκινο φως διεισδύει καλύτερα στον ανθρώπινο ιστό από το μπλε φως, σύμφωνα με το Παιδικό Μουσείο της Ινδιανάπολης. Έτσι, ενώ τα κόκκινα μήκη κύματος απορροφώνται από το δέρμα μας, το πράσινο και το μπλε αντανακλώνται και διασκορπίζονται πίσω σε εμάς», είπε ο Φέρτριν.

Είναι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει στα πρώιμα στάδια ενός μώλωπα. Εάν ο τραυματισμός είναι κοντά στην επιφάνεια, ο μώλωπας θα φαίνεται κόκκινος ή μοβ, αλλά εάν είναι βαθύτερος, θα φαίνεται μωβ-μπλε. Το χρώμα του ίδιου του αίματος δεν αλλάζει είναι απλώς θέμα πώς το βλέπουμε.

Επιπλέον, το μπλε αίμα υπάρχει. Το βρίσκουμε σε καβούρια, αστακούς, χταπόδια και αράχνες. Αυτά τα πλάσματα έχουν χαλκό στο αίμα τους αντί για σίδηρο, που δίνει στο αίμα μπλε χρώμα, σύμφωνα με την Αμερικανική Χημική Εταιρεία.

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ