Yπερπλούσιοι ζητούν να φορολογηθούν για να μειωθούν οι ακραίες ανισότητες στον κόσμο

205 πολυεκατομμυριούχοι -που αυτοαποκαλούνται «πατριώτες εκατομμυριούχοι»- απέστειλαν επιστολή στους παγκόσμιους ηγέτες και την οικονομική ελίτ που συνέρχονται στο Νταβός, ζητώντας τη φορολόγηση των υπερβολικά πλουσίων.

Article featured image
Article featured image

Περισσότεροι από 200 μεγιστάνες ζητούν από τις κυβερνήσεις τού πλανήτη να φορολογήσουν όλους τους πλούσιους «τώρα», για να βοηθήσουν δισεκατομμύρια ανθρώπους που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα.

Η ομάδα των 205 πολυεκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων –ανάμεσά τους η κληρονόμος της Disney, Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ και ο ηθοποιός Μαρκ Ράφαλο– κάλεσε την Τετάρτη τους ηγέτες των κρατών και τα στελέχη επιχειρήσεων που συναντώνται στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, να θεσπίσουν επειγόντως νέους φόρους στους κροίσους, ώστε να μειωθούν οι ακραίες ανισότητες στον κόσμο.

disney.png
Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ



«Η έλλειψη δράσης είναι πολύ ανησυχητική. Η συνάντηση “της παγκόσμιας ελίτ” στο Νταβός για να συζητήσει “για τη συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο”, δεν έχει νόημα αν δεν καταπολεμάς την πηγή του κατακερματισμού», ανέφερε η ομάδα σε επιστολή της που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

«Η υπεράσπιση της δημοκρατίας και η συνεργασία μεταξύ των χωρών απαιτούν δράση για να χτίσουμε πιο δίκαιες οικονομίες άμεσα. Δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορούμε να αφήσουμε στα παιδιά μας να το λύσουν. Τώρα είναι η ώρα να καταπολεμήσουμε τον ακραίο πλούτο. Τώρα είναι η ώρα να φορολογήσουμε τους υπερβολικά πλούσιους», αναφέρουν στην επιστολή τους με τίτλο, «Το κόστος του υπερβολικού πλούτου».

Οι μεγιστάνες που την υπογράφουν, προέρχοναι από 13 χώρες και αυτοαποκαλούνται «πατριώτες εκατομμυριούχοι». Προειδοποιούν ότι η απουσία δράσης θα οδηγήσει στην καταστροφή.

«Η ιστορία των πέντε τελευταίων δεκαετιών είναι μία ιστορία του χρήματος που πηγαίνει στους έχοντες. Τα τελευταία χρόνια, αυτή η τάση έχει αυξηθεί δραματικά. Η λύση είναι ολοφάνερη σε όλους. Εσείς, οι αντιπρόσωποί μας, πρέπει να φορολογήσετε εμάς, τους υπερβολικά πλούσιους και πρέπει να το κάνετε τώρα.

»Η κοινωνία δεν έχει απεριόριστη αντοχή, οι γονείς δεν μπορούν να βλέπουν συνέχεια τα παιδιά τους να πεινούν την ώρα που οι υπερπλούσιοι απολαμβάνουν τον αυξανόμενο πλούτο τους. Το κόστος της δράσης είναι πολύ πιο φθηνό από το κόστος της απουσίας της. Ηρθε η ώρα να γίνει η δουλειά», συνεχίζει η επιστολή.

Αντίστοιχη έκκληση είχαν απευθύνει οι κροίσοι και το 2022 στους συμμετέχοντες στο φόρουμ του Νταβός, αλλά δεν εισακούστηκαν.

rafalo.png
Μαρκ Ράφαλο



Οxfam: Ακραία συγκέντρωση του πλούτου σε λίγους

Τα νούμερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι σοκαριστικά: Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Oxfam, τα δύο τρίτα του πλούτου που συγκεντρώθηκαν από την αρχή της πανδημίας, πήγε στο πλουσιότερο 1%. Όσοι βρίσκονται σε αυτήν τη βαθμίδα, έβαλαν στις τσέπες τους 26 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και το 2021, που αντιπροσωπεύει το 63% του συνολικού νέου πλούτου, ενώ το υπόλοιπο πήγε στο 99% των κατοίκων του πλανήτη.

Σύμφωνα με την Oxfam, είναι η πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια που η αύξηση του ακραίου πλούτου συνοδεύεται από αύξηση της ακραίας φτώχειας, κάτι που ενισχύει το αίτημα να επιβληθούν νέοι φόροι στους εκατομμυριούχους.

Η Oxfam έχει υπολογίσει πως ένας φόρος 5% στους εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, θα συγκέντρωνε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, αρκετά για να βγουν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι από τη φτώχεια και για να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο ταμείο για την εξάλειψη της πείνας. Σύμφωνα με την έκθεση, για κάθε ένα ευρώ που κέρδισε ένα άτομο από το 90% του πληθυσμού της γης τα τελευταία δύο χρόνια, ο κάθε δισεκατομμυριούχος κέρδισε περίπου 1,7 εκατ. ευρώ.

Η Μαρλίν Ενγκελχορν, πολυεκατομμυριούχος κληρονόμος και συνιδρύτρια της οργάνωσης «taxmenow», που έχει υπογράψει την επιστολή είπε χαρακτηριστικά στον Guardian: «Ολος ο κόσμος, οι οικονομολόγοι και οι εκατομμυριούχοι, βλέπουν ότι η λύση είναι μπροστά στα μάτια μας: πρέπει να φορολογήσουμε τους υπερβολικά πλούσιους. Αν μας νοιάζουν η ασφάλεια της δημοκρατίας, οι κοινότητές μας και ο πλανήτης μας, πρέπει να το κάνουμε. Και όμως, οι ηγέτες μας είτε δεν έχουν την ικανότητα να σκεφτούν ή δεν βλέπουν την ανάγκη να ακούσουν όλες αυτές τις φωνές. Και γεννάται η απορία, “Τι ή ποιος τούς σταματά;”».


Πηγή: Protagon.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ