Τι κοινό μπορεί να έχει ο Αναστασιάδης, η Ήβη Αδάμου και ο Απόστολος Βαρνάβας;

Απεταξάμην!

Article featured image
Article featured image


Ένας διαδραστικός παγκόσμιος χάρτης ο οποίος απεικονίζει μια «βάση δεδομένων αξιοσημείωτων ανθρώπων» σε περιοχές όλου του κόσμου δημιουργήθηκε από έναν γεωγράφο και σχεδιαστή χαρτών και σε αυτόν απεικονίζεται και η Κύπρος.

Ο Topi Tjukanov, γεωγράφος και ανώτερος σχεδιαστής χαρτών στο Mapbox, συνέθεσε τον χάρτη, ο οποίος παρουσιάζει διαφορετικά άτομα με επιρροή από τομείς όπως ο πολιτισμός, η επιστήμη, η ηγεσία και ο αθλητισμός.

Το τι μπορεί να θεωρείται αξιοσημείωτη πράξη κάποιου ατόμου προς την κοινωνία μπορεί να ποικίλλει, γι' αυτό οι ερευνητές προσπάθησαν να το περιορίσουν και να εξηγήσουν τις προκαταλήψεις όπου ήταν δυνατόν.



Τα ονόματα που καταγράφονται στον χάρτη εντοπίστηκαν μέσω μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nature το 2022, η οποία προσπάθησε να υπολογίσει την αξιοσημείωτη αξία ενός ατόμου με βάση τις ακόλουθες παραμέτρους:

- Ο αριθμός των εκδόσεων της Wikipedia για κάθε άτομο.

- Η έκταση, δηλαδή ο συνολικός αριθμός λέξεων που βρέθηκαν σε όλες τις διαθέσιμες βιογραφίες. Είναι ίσο με μηδέν για άτομα με μία μόνο καταχώρηση στα Wikidata και χωρίς βιογραφία στη Wikipedia.

- Ο μέσος αριθμός προβολών βιογραφίας (επισκέψεις) για κάθε άτομο μεταξύ 2015 και 2018 σε όλες τις διαθέσιμες γλωσσικές εκδόσεις, χρησιμοποιώντας ένα API. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει βιογραφία του ατόμου στη Wikipedia τότε το σκορ ισούταν με 0.

- Ο αριθμός των στοιχείων που δεν λείπουν στις σελίδες του κάθε ατόμου στη Wikipedia ή στα Wikidata σχετικά με την ημερομηνία γέννησης, το φύλο και τον τομέα επιρροής. Η λογική σε αυτήν την παράμετρο είναι ότι όσο πιο αξιοσημείωτο είναι το άτομο, τόσο πιο τεκμηριωμένες θα είναι οι βιογραφίες του/της.

- Ο συνολικός αριθμός εξωτερικών συνδέσμων (πηγές, παραπομπές κ.λπ.) από τα Wikidata.

Κλικάροντας πάνω στο κάθε όνομα, μπορεί κανείς να δει πού κατατάσσεται το κάθε άτομο σε σχέση με την αξιοσημείωτη συνεισφορά του. Σημειώνεται πως τα ονόματα που είναι γραμμένα με μεγαλύτερα γράμματα και πιο ορατά από μακριά έχουν υψηλότερες βαθμολογίες στη συνεισφορά τους σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Εάν είστε λάτρης της γεωγραφίας και των ανθρώπων, αυτός ο ιστότοπος θα μπορούσε να είναι ένας υπέροχος τρόπος για να εξερευνήσετε ανθρώπους κοντά σας ή και μακριά σας.


Τα αξιοσημείωτα πρόσωπα της Κύπρου

Κατά την είσοδό σου στον χάρτη θα δεις μια υδρόγειο σε μπλε χρώμα και διάφορα ονόματα γραμμένα πάνω από όλες τις χώρες. Όταν αρχίζεις να κάνεις zoom προς την Κύπρο, το πρώτο όνομα που εμφανίζεται είναι αυτό της Θεοδώρας, της συζύγου του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Στην παγκόσμια κατάταξη των αξιοσημείωτων ανθρώπων φτάνει στη θέση 8831.

proto-zoom-1_city.png



Με το επόμενο zoom, αρχίζουν να φαίνονται τα ονόματα του ηθοποιού και σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, ο οποίος βρίσκεται στη θέση 20066 και του πολιτικού του ΑΚΕΛ Κώστα Παπακώστα, ο οποίος διετέλεσε και υπουργός άμυνας από το 2008 μέχρι το 2011. Ένα άλλο αξιοσημείωτο πρόσωπο που φαίνεται από αυτήν την απόσταση είναι ο Απόστολος Βαρνάβας, ένας από τους πρώτους μαθητές του Ιησού.

deftero-zoom-2_city.png



Αξιοσημείωτα ονόματα που μπορεί κανείς να δει στον εν λόγω χάρτη της Κύπρου πέραν των πρώτων τεσσάρων αποτελούν άσχετες μεταξύ τους προσωπικότητες όπως, η Ήβη Αδάμου, ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Ιωάννης ο Ελεήμων, ο Μάρκος Παγδατής, ο Ευαγόρας Παλλικαρίδης και πολλοί άλλοι.

trito-zoom-3_city.png


Μπορείτε να δείτε όλο τον χάρτη πατώντας ΕΔΩ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ