Μαζεύοντας τα σκουπίδια της Λευκωσίας

Βρεθήκαμε στη βραδινή βάρδια των υπαλλήλων καθαριότητας του Δήμου Λευκωσίας.

Article featured image
Article featured image

Από την Ιουλιέτα Μιχαήλ


Πολλές φορές το επάγγελμα του σκουπιδιάρη αντιμετωπίζεται με απαξίωση από μία μερίδα της κοινωνίας μας. Ίσως, γιατί δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να αναλογιστεί πόσο σημαντικό είναι να σηκώσεις στους ώμους σου, την ευθύνη για την καθαριότητα μιας κοινότητας ή ενός δήμου.

Οι υπάλληλοι καθαριότητας δεν σταματούν ποτέ να εργάζονται. Την ώρα που εμείς πάμε για ύπνο, αυτοί ξαγρυπνούν για να αδειάσουν τα σκουπίδια από τους κάδους, έξω από τα σπίτια μας και φροντίζουν για την καθαριότητα της γειτονιάς μας.

Το εγχείρημά τους είναι δύσκολο, καθώς έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, το κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά και με την ασυνειδησία κάποιων πολιτών που πετάνε τα σκουπίδια τους όπου βρουν.

Για να καταλάβουμε τι πραγματικά βιώνουν οι «σκουπιδιάρηδες», αποφασίσαμε να τους ακολουθήσουμε σε μία βάρδια, από τη στιγμή που πιάνουν δουλειά μέχρι και την ώρα που επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Συναντηθήκαμε στις 19:30 το βράδυ στο Πράσινο Σημείο στο Καϊμακλί. Πρώτος, ήρθε ο οδηγός τού απορριματοφόρου και στη συνέχεια οι υπάλληλοι καθαριότητας του Δήμου Λευκωσίας.

Λίγο πριν αρχίσουν τη διαδρομή τους για το άδειασμα των κάδων, κάναμε μια συζήτηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο επάγγελμα.

Ο επόπτης καθαριότητας του Δήμου Λευκωσίας, Μάριος Αρναούτης, μάς ανέφερε πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι πολλές. Αρχικά, πρέπει να δουλεύουν το βράδυ με αποτέλεσμα να βρίσκονται μακριά από τις οικογένειές τους και να χάνουν τις καθημερινές συνάξεις στο τραπέζι.

Την ίδια ώρα, όπως μας επεσήμανε ο Γιώργος Ορωτός, υπάλληλος καθαριότητας του Δήμου Λευκωσίας, και μόνο το ότι δουλεύουν μέσα στον δρόμο έχει τη δυσκολία του.

«Τώρα που είναι χειμώνας, το πρόβλημα είναι το κρύο και οι βροχές. Επίσης, τα σκύβαλα είναι πολύ βαρετά, πρέπει να τα πιάνουμε και να τα ρίχνουμε μέσα στο απορριμματοφόρο», ανέφερε ο κ. Ορωτός.

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα που μαστίζει την πρωτεύουσα δεν αφήνει ανεπηρέαστους τους οδηγούς απορριμματοφόρων, οι οποίοι έχουν να διαχειριστούν τα παρκαρισμένα οχήματα μέσα στους δρόμους με αποτέλεσμα κάποιες φορές να μην έχουν χώρο να περάσουν.

σκουπιδιάρηδες2.jpg



«Μας βρίζουν πολλές φορές, βλέπουν τους συναδέλφους σαν σκουπίδια»

Ο κ. Νεόφυτος Νεοφύτου, οδηγός απορριμματοφόρου του Δήμου Λευκωσίας, μάς δήλωσε πως αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στους δρόμους μιας και αρκετοί δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν πόσο μακρύ είναι το όχημα.

«Δεν μπορεί να καταλάβει ούτε τους εργάτες του απορριμματοφόρου, ούτε τον οδηγό όμως, δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει πόσο ανοικτό, πόσο μακρύ είναι. Βάζει τα αυτοκίνητα του εκτός πάρκινγκ μέσα στον δρόμο. Μας βρίζουν πολλές φορές, βλέπουν τους συναδέλφους σαν σκουπίδια», σημείωσε ο κ. Νεοφύτου.



Πετάνε τα σκουπίδια τους όπου βρουν

Οι υπάλληλοι του Δήμου Λευκωσίας είναι αντιμέτωποι πολλές φορές με την ασυνειδησία μιας μερίδας πολιτών που πετάνε τα σκουπίδια τους όπου βρουν.

Ωστόσο, μια μικρή πράξη που μπορεί να φαίνεται αθώα, δύναται να αποβεί επικίνδυνη για τους εργαζόμενους, οι οποίοι κάποιες φορές οδηγήθηκαν ακόμη και στο Νοσοκομείο.

«Πετάνε σπασμένα γυαλιά ή και σύριγγες πολλές φορές. Πήγε πολύς κόσμος στο νοσοκομείο και δεν ήξερε τι του μπήκε μέσα στο χέρι ή τι έγινε. Αυτά πρέπει να τα καταλάβει ο κόσμος και να βοηθήσουν τους συναδέλφους. Να κάνουμε μια Λευκωσία καθαρή. Αυτός είναι ο στόχος μας, να μην ρίχνουμε τα πράγματα όπου βρούμε», υπογράμμισε ο επόπτης καθαριότητας του Δήμου Λευκωσίας.


Η συλλογή των σκουπιδιών

Και αφού τελειώσαμε τη συζήτηση, άναψε η μηχανή και οι εργαζόμενοι επιβιβαστήκαν στο απορριμματοφόρο, το οποίο έβαλε μπρος για την καθιερωμένη διαδρομή.

Το όχημα κάνει στάσεις και οι υπάλληλοι καθαριότητας κατεβαίνουν συνέχεια για να αδειάσουν τους κάδους απορριμμάτων. Χαμογελούν και τραγουδούν.

Αυτοί είναι, λοιπόν, οι «σκουπιδιάρηδες», οι αφανείς ήρωες, οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα μας, οι άνθρωποι που μοχθούν για να διατηρήσουν τη χώρα μας καθαρή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ