Σκακιστές από όλο τον κόσμο τα βρίσκουν σκούρα ενάντια σε ένα χαριτωμένο «γατάκι»

«Είναι τρελό, o κόσμος του σκακιού πρέπει να ενωθεί ενάντια στο Mittens».

Article featured image
Article featured image


Ένα σκακιστικό bot που ονομάζεται «Mittens» προκάλεσε αύξηση της δημοτικότητας του σκακιστικού ιστότοπου Chess.com. Με βαθμολογία μόνο ενός πόντου, το bot φαίνεται σαν ένας εύκολος και χαριτωμένος αντίπαλος. Όλα αλλάζουν όμως όταν ξεκινήσει να παίζει.

Το Mittens έκανε το ντεμπούτο του την 1η Ιανουαρίου, μαζί με άλλα 4 bot, των οποίων τα avatar δείχνουν μερικά χαριτωμένα γατάκια.

Αναμένεται πως εντός του μήνα παίχτηκαν περισσότερα από 850 εκατομμύρια παιχνίδια σκακιού στο chess.com - 40% περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο μήνα στην ιστορία του.

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο YouTube από τον Αμερικανό γκρανμαίτρ Hikaru Nakamura με τίτλο «Mittens: Το bot σκακιού που θα σε κάνει να παρατήσεις το σκάκι» έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από τρία εκατομμύρια προβολές.



«Αυτό το ρομπότ είναι τρελό», έγραψε στο Twitter ο streamer και διεθνής μαιτρ Levy Rozman αφού τον νίκησε το Mittens πρόσφατα.

Μια μέρα αργότερα, πρόσθεσε αστειευόμενος: «Ο κόσμος του σκακιού πρέπει να ενωθεί ενάντια στο Mittens».

«Είμαι αναπόφευκτo. Είμαι για πάντα. Νιάου. Χεχεχεχε», λέει το Μίτενς στους αντιπάλους του κατά τη συνομιλία του παιχνιδιού, παραπέμποντας στην έκφραση του Thanos από τις ταινίες της Marvel όταν είπε «I am inevitable».

Το Chess.com διαθέτει μια ποικιλία από bots διαφορετικών επιπέδων δεξιοτήτων και στυλ που μπορούν να αποτελέσουν πρόκληση για πολλούς χρήστες. Μερικά από αυτά έχουν σχεδιαστεί για «κακό παιχνίδι» και μπορούν να νικηθούν ακόμη και από τον πιο αδύναμο παίκτη. Άλλα, σε μια εποχή που οι υπολογιστές άρχισαν να αναπτύσσονται ραγδαία, μπορούν να ανατρέψουν την ελίτ του σκακιού.

Το συγκεκριμένο bot ήταν το «πνευματικό τέκνο» ενός φοιτητή του Hamilton College ονόματι Will Whalen, ο οποίος είχε την ιδέα να βάλει ένα απίστευτα δυνατό bot πίσω από την εικόνα μιας χαριτωμένης γάτας.



Αλλά το Mittens δεν έγινε αυτό που είναι σήμερα μέχρι που ο συγγραφέας του Chess.com, Sean Becker, ηγήθηκε της ομάδας που ανέπτυξε την προσωπικότητά του και το μετέτρεψε σε μια «κακιά ιδιοφυΐα» που βασανίζει τους σκακιστές όλου του κόσμου. Μέρος του γιατί το Mittens έχει γίνει τόσο διάσημος είναι επειδή συμπεριφέρεται σαν κακοποιός.

«Νιάου. Κοιτάξτε τη μακρά αβυσσο. Χεχεχεχε», γράφει το Μίτενς στους παίκτες, αναφέροντας τα λόγια του Γερμανού φιλόσοφου Φρίντριχ Νίτσε.

Ακόμα και η προσέγγισή του στο παιχνίδι είναι απειλητική. Ο Μίτενς είναι αρκετά ικανός για να νικήσει τους καλύτερους σκακιστές του πλανήτη, αλλά χρησιμοποιεί ιδιαίτερα εξαντλητικές τακτικές. Ο Μπέκερ σκέφτηκε ότι θα ήταν «πολύ πιο αποθαρρυντικό και αστείο» εάν, αντί να συντρίψει απλώς τους αντιπάλους του, ο Μίτενς τούς εξουθένωνε πρώτα μέσα από επίπονες μάχες, τακτική παρόμοια με την εκείνην που χρησιμοποιούσε ο Ρώσος γκρανμάστερ Ανατόλι Κάρποφ για να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ