Ζούμε τελικά στο Matrix;

Η εξήγηση που δίνει ένας καθηγητής Φυσικής στην πιθανότητα να ζούμε σε μια προηγμένη προσομοίωση εικονικής πραγματικότητας.

Article featured image
Article featured image


Η θεωρία του καθηγητή Φυσικής πηγάζει από την παρατήρηση της τάξης του σύμπαντος, την οποία αντιλαμβάνεται ως ροές πληροφοριών, μοτίβα και συμμετρίες που θυμίζουν προγραμματισμό υπολογιστή.

Ο καθηγητής Φυσικής Melvin Vopson από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ παρουσίασε μια τολμηρή υπόθεση που αμφισβητεί την αντίληψή μας για την πραγματικότητα. Υποστηρίζει ότι το σύμπαν μας μπορεί να είναι μια εξαιρετικά προηγμένη προσομοίωση εικονικής πραγματικότητας. Η θεωρία του Vopson πηγάζει από την παρατήρηση της τάξης του σύμπαντος, την οποία αντιλαμβάνεται ως ροές πληροφοριών, μοτίβα και συμμετρίες που θυμίζουν προγραμματισμό υπολογιστή.

Σε αυτήν την ενδιαφέρουσα μελέτη, ο Vopson υποστηρίζει ότι τα πάντα στο σύμπαν τείνουν να εξελίσσονται προς μια κατάσταση ελάχιστου πληροφοριακού περιεχομένου, η οποία απηχεί τις αρχές βελτιστοποίησης και συμπίεσης δεδομένων που χρησιμοποιούνται στις γλώσσες προγραμματισμού και στην κωδικοποίηση των υπολογιστών. Για την αποτελεσματική προσομοίωση ενός πολύπλοκου σύμπαντος όπως το δικό μας, προτείνει την ανάγκη ενός ενσωματωμένου μηχανισμού βελτιστοποίησης και συμπίεσης δεδομένων για τη μείωση της υπολογιστικής ισχύος και των απαιτήσεων αποθήκευσης δεδομένων.

Ο Vopson αναγνωρίζει ότι δεν είναι «οριστική απόδειξη», αλλά αντίθετα υποστηρίζει την ιδέα ενός προσομοιωμένου σύμπαντος. Αναγνωρίζει ότι η θεωρία του έχει συναντήσει το μερίδιο του σκεπτικισμού που της αναλογεί.

Η ιδέα να ζει κανείς σε μια προσομοίωση εικονικής πραγματικότητας είναι δελεαστική, προκαλώντας σκέψεις για την παραμόρφωση των κανόνων του σύμπαντος όπως οι χαρακτήρες στο «Matrix». Ωστόσο, από τώρα, πρέπει να θυμόμαστε ότι η θεωρία αυτή, αν και ενδιαφέρουσα, παραμένει εικασία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ