Τα ασπράδια των αυγών μπορούν να φιλτράρουν τα μικροπλαστικά και το αλάτι από το νερό, ανακάλυψαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.
Τα μικροπλαστικά, είναι μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού μήκους έως 5 χιλιοστών, βρίσκονται παντού.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι καταναλώνουν ακούσια έως και πέντε γραμμάρια μικρο - και νανοπλαστικών κάθε εβδομάδα. Αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να έχει επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία. Αυτά βρίσκονται παντού - εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερα από 24 τρισεκατομμύρια κομμάτια στους ωκεανούς μας.
Χρησιμοποιώντας ασπράδια αυγών η ομάδα στο Πρίνστον δημιούργησε ένα αεροτζέλ, το οποίο είναι ένα ελαφρύ υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φιλτράρισμα νερού, αποθήκευση ενέργειας και θερμομόνωση.
Η ιδέα για αυτή τη διαδικασία ήρθε κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, καθώς ο Craig Arnold, ο αναπληρωτής κοσμήτορας καινοτομίας στο Πρίνστον, έτρωγε ένα σάντουιτς.
«Καθόμουν εκεί και κοιτούσα το ψωμί του σάντουιτς που έτρωγα», είπε.
«Και σκέφτηκα ότι αυτό είναι ακριβώς το είδος της δομής που χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Άρνολντ στο Phys.org.
Ο Arnold έβαλε την ομάδα του να δουλέψει, ζητώντας τους να αναπαράγουν τη δομή αερογέλης που είχε κατά νου αναμειγνύοντας άνθρακα με μια ποικιλία συνταγών ψωμιού. Η ομάδα συνέχισε να αφαιρεί συστατικά καθ’ όλη τη διάρκεια των δοκιμών της, έως ότου τα ασπράδια αυγών ήταν το μόνο πράγμα που έμεινε.
«Ξεκινήσαμε με ένα πιο περίπλοκο σύστημα και συνεχίσαμε να μειώνουμε, να μειώνουμε, να μειώνουμε, μέχρι να φτάσουμε στον πυρήνα αυτού που ήταν», δήλωσε ο Arnold στο Phys.org.
«Ήταν οι πρωτεΐνες στα ασπράδια αυγών που οδηγούσαν στις δομές που χρειαζόμασταν».
Για να επιτευχθεί αυτός ο μετασχηματισμός, οι ερευνητές στέγνωσαν σε κατάψυξη τις πρωτεΐνες στα ασπράδια αυγών και στη συνέχεια τις θέρμαναν στους 900 βαθμούς Κελσίου σε ένα περιβάλλον χωρίς οξυγόνο.
Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Materials Today, ο Arnold και οι συνεργάτες του έδειξαν ότι το υλικό αυτό μπορεί να αφαιρέσει τόσο το αλάτι όσο και τα μικροπλαστικά από το θαλασσινό νερό - με 98% και 99% απόδοση, αντίστοιχα. Οι ίδιοι τονίζουν, μάλιστα, ότι είναι φθηνό στην παραγωγή, ενεργειακά αποδοτικό και εξαιρετικά αποτελεσματικό.
ΠΗΓΗ