Τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο μπροστά σε μια οθόνη, κάνουν κακό (και) στην καρδιά τους
«Απομακρύνετε τα παιδιά σας από τις οθόνες», προειδοποιεί μια νέα μελέτη.
Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023
3
λεπτά
Τα αποτελέσματα της παρατεταμένης χρήσης οθόνης κατά την παιδική ηλικία έχουν μελετηθεί εκτενώς τα τελευταία χρόνια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη είναι επιβλαβής τόσο για τη νευρολογική ανάπτυξη όσο και για την κοινωνικοποίηση.
Η χρήση της οθόνης μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στα αρχικά στάδια διαμόρφωσης της προσωπικότητας στην παιδική ηλικία. Αλλά πάνω από όλα, ο υπερβολικός χρόνος που αφιερώνεται μπροστά σε τηλεοράσεις, βιντεοπαιχνίδια, κινητά τηλέφωνα και tablet κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, οδηγεί σε καθιστικό τρόπο ζωής με ο, τι αυτό συνεπάγεται.
Μια νέα μελέτη που διενήργησε Πανεπιστήμιο της Φινλανδίας και η οποία παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας 2023 δείχνει ότι όσα παιδιά κάνουν καθιστική ζωή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής βλάβης στην πρώιμη ενήλικη ζωή τους.
Με άλλα λόγια, η αδράνεια κατά τη παιδική ηλικία μπορεί κάλλιστα να δημιουργήσει τις συνθήκες για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια αργότερα, ακόμα κι αν το βάρος και η αρτηριακή πίεση βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων.
Δείτε επίσης
Θα μπορούσες να αντέξεις για 24 ώρες μακριά από όλες τις οθόνες;
Πώς τα social media βλάπτουν την ψυχική υγεία των νέων
«Bαρύτερη καρδιά»
Η έρευνα ανέλυσε τις σωρευτικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στην καρδιά, αντλώντας δεδομένα από παιδιά της δεκαετίας του ’90. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία και τον τρόπο ζωής 14.500 παιδιών που γεννήθηκαν το 1990 και το 1991 μέχρι την ενήλικη ζωή τους.
Από τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη, τα 766 κλήθηκαν στην ηλικία των 11 ετών να φορέσουν ένα έξυπνο ρολόι που παρακολουθούσε τη δραστηριότητά τους για επτά ημέρες.
Στην ηλικία των 15 τούς ζητήθηκε να το επαναλάβουν και μετά ξανά στα 24. Παράλληλα, έγινε ηχοκαρδιογραφική ανάλυση της αριστερής κοιλίας κάθε ατόμου στις ηλικίες 17 και 24 ετών, η οποία στη συνέχεια προσαρμόστηκε ανάλογα με το ύψος, το φύλο, την αρτηριακή πίεση, το σωματικό λίπος, τη χρήση καπνού, τη σωματική δραστηριότητα και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην ηλικία των 11 ετών τα άτομα έκαναν καθιστική ζωή κατά μέσο όρο 362 λεπτά την ημέρα.
Στην εφηβεία (ηλικία 15 ετών) αυτό αυξήθηκε σε 474 λεπτά την ημέρα και στη συνέχεια ανέβηκε στα 531 λεπτά την ημέρα στην ενήλικη ζωή (ηλικία 24).
Ο χρόνος καθιστικής ζωής αυξήθηκε κατά μέσο όρο 2,8 ώρες την ημέρα κατά τα 13 χρόνια της μελέτης. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του χρόνου πέρασε μπροστά σε οθόνες.
Το υπερηχοκαρδιογράφημα κατέγραψε μια αύξηση στο βάρος της καρδιάς μεταξύ των νέων που συσχετίστηκε άμεσα με τον χρόνο που περνούσαν καθιστοί μπροστά σε οθόνες.
Μόλις ενηλικιώθηκαν, αυξήθηκε η πιθανότητα καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Γνωρίζουμε και από άλλες μελέτες ότι μια «βαρύτερη καρδιά» θέτει τους ενήλικες σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Αυτή η άμεση σχέση μεταξύ του συσσωρευμένου χρόνου αδράνειας και της καρδιακής βλάβης ήταν ανεξάρτητη από το σωματικό βάρος και την αρτηριακή πίεση.
Συμπερασματικά, η νέα μελέτη έδειξε ότι η καθιστική ζωή σε πολύ μικρή ηλικία –ειδικά ο απεριόριστος χρόνος μπροστά σε μια οθόνη– μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων στην ενήλικη ζωή. Για τον λόγο αυτό, είναι υψίστης σημασίας οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά και τους εφήβους να μετακινούνται περισσότερο και να περιορίζουν τον χρόνο που αφιερώνουν παρακολουθώντας τηλεόρασηή χρησιμοποιώντας μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βιντεοπαιχνίδια.
Σύμφωνα με τους μελετητές ο κατάλογος των γνωστών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου (κάπνισμα, διαβήτης, υπέρταση κ.λπ.) θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να ενημερωθεί με το αποτέλεσμα της μελέτης, ώστε να συμπεριλάβει τον αθροιστικό χρόνο που αφιερώνεται στην καθιστική ζωή.