Σε τρεις επιστήμονες το φετινό Νόμπελ Φυσικής

Για τις εργασίες τους σχετικά με τη μετακίνηση των ηλεκτρονίων στο εσωτερικό ατόμων και μορίων.

Article featured image
Article featured image

Οι επιστήμονες Πιέρ Αγκοστινί (Γαλλία), Φέρεντς Κράους (Ουγγαρία/Αυστρία) και Αν Λ'Ουιγιέ (Γαλλία/Σουηδία) τιμήθηκαν σήμερα με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2023 για τις εργασίες τους σχετικά με τη μετακίνηση των ηλεκτρονίων στο εσωτερικό ατόμων και μορίων και συγκεκριμένα για «πειραματικές μεθόδους που δημιουργούν παλμούς φωτός πεντάκις εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου για τη μελέτη της δυναμικής των ηλεκτρονίων στην ύλη», ανακοίνωσε η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Στοκχόλμης που απονέμει το βραβείο.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο το οποίο αυξήθηκε φέτος σε 11 εκατομμύρια κορώνες Σουηδίας (950.000 ευρώ).

«Τα πειράματα των βραβευθέντων παρήγαγαν παλμούς φωτός τόσο σύντομους ώστε μετρώνται σε πεντάκις εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου και κατέδειξαν έτσι ότι οι παλμοί αυτοί μπορούν να χρησιμοποιούνται για να προσφέρουν απεικονίσεις διαδικασιών μέσα στα άτομα και τα μόρια», αναφέρεται στη δήλωση της Ακαδημίας.



Το Νόμπελ Φυσικής είναι το δεύτερο βραβείο Νόμπελ που ανακοινώνεται αυτή την εβδομάδα, αφού η Ουγγαρέζα επιστήμονας Καταλίν Κάρικο και ο Αμερικανός συνάδελφός της Ντρου Γουάισμαν τιμήθηκαν χθες, Δευτέρα, με το Νόμπελ Ιατρικής για τις εργασίες τους στον τομέα των εμβολίων του αγγελιοφόρου RNA τα οποία αποδείχθηκαν αποφασιστικής σημασίας στη μάχη κατά της Covid-19.


Κάποια στοιχεία για το Νόμπελ Φυσικής:

Η Φυσική ήταν το πεδίο των βραβείων Νόμπελ που ανέφερε πρώτο ο Άλφρεντ Νομπέλ στη διαθήκη του το 1895. Στο τέλος του 19ου αιώνα, πολλοί θεωρούσαν τη Φυσική ως την πρωταρχική επιστήμη, και ίσως ο Νομπέλ να συμμεριζόταν αυτήν την άποψη. Εξάλλου και η δική του έρευνα συνδέθηκε στενά με τη φυσική.

-Από το 1901 έως το 2021 απονεμήθηκαν 115 Νόμπελ Φυσικής.

-47 βραβεία φυσικής έχουν δοθεί σε έναν μόνο βραβευμένο.

-4 γυναίκες έχουν βραβευτεί με το βραβείο φυσικής μέχρι στιγμής: η Marie Curie το 1903, η Maria Goeppert-Mayer το 1963, η Donna Strickland το 2018 και η Andrea Ghez το 2020.

-1 άτομο, ο John Bardeen, έχει βραβευτεί δύο φορές με το βραβείο φυσικής.

-Τα 25 χρόνια ήταν η ηλικία του νεότερου βραβευμένου φυσικού, του Λόρενς Μπραγκ, όταν του απονεμήθηκε το βραβείο φυσικής του 1915 μαζί με τον πατέρα του.

-96 χρόνια είναι η ηλικία του γηραιότερου βραβευμένου φυσικού, του Άρθουρ Άσκιν.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ