Τα σχέδια για τη δημιουργία χώρου κράτησης ανηλίκων, ανέλυσε μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Άννα Προκοπίου Κουκκίδου. Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία ενός σωφρονιστικού ιδρύματος για παιδιά απασχολεί το κράτος εδώ και δεκαετίες χωρίς, ωστόσο, να έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής η υλοποίηση των όποιων σχεδίων. Τονίζεται δε, ότι η ποινική δίωξη και η φυλάκιση ανηλίκων συνιστούν το έσχατο μέτρο το οποίο θα επιβάλλεται μόνο εφόσον οποιαδήποτε άλλα μέτρα έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει.
Όπως είπε εισαγωγικά η κα Κουκκίδου, τα περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς με θύτες ανήλικους ήταν πάρα πολλά τις τελευταίες εβδομάδες, μεταξύ των οποίων υποθέσεις εμπορίου ναρκωτικών. Πέρυσι, μάλιστα, απασχόλησαν την Αστυνομία 508 περιπτώσεις ανηλίκων, οι οποίες έτυχαν χειρισμού στη βάση του νόμου φιλικού προς τα παιδιά. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που «πρέπει να μας απασχολήσει ως κοινωνία» είπε η υπουργός.
Σε ό,τι αφορά στις φυλακές ανηλίκων, υπέδειξε ότι ο σχεδιασμός -επειδή ακριβώς αφορά παιδιά- έγινε με τη συμβολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο βοήθησε το Υπουργείο στην προετοιμασία των κανονισμών για τη λειτουργία του χώρου κράτησης, αλλά και της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπως Μιχαηλίδου, η οποία προχώρησε σε συστάσεις για το πώς θα πρέπει να είναι ένας χώρος κράτησης ανηλίκων. Η κα Μιχαηλίδου, όπως τόνισε η υπουργός, τόνισε την αναγκαιότητα ο εν λόγω χώρος να είναι ένας χώρος που «θα επιμορφώσει και θα αναμορφώσει αυτά τα παιδιά» και όχι απλώς να τα κρατήσει φυλακισμένα.
Θα πρέπει, δηλαδή, η δομή να είναι φιλική προς τα παιδιά, βοηθώντας και συμβάλλοντας στην πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας. Η δομή πρέπει να έχει αναμορφωτικό, παιδαγωγικό και θεραπευτικό χαρακτήρα, ώστε να «δώσει μια δεύτερη ευκαιρία» στους ανήλικους παραβάτες.
Ψάχνουμε, είπε η κα Κουκκίδου, να βρούμε τη χρυσή τομή μεταξύ ασφάλειας και δικαιωμάτων του παιδιού.
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία
Οι κανονισμοί είναι έτοιμοι και αναμένεται να σταλούν στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, ενώ ακολούθως θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για λήψη προσφορών από ιδιώτες για υλοποίηση του έργου, εξήγησε η κα Κουκκίδου.
Σύμφωνα με την ίδια, ο χώρος θα ανεγερθεί εκτός των Κεντρικών Φυλακών είτε στη Λευκωσία, είτε στη Λάρνακα, ενώ μελετάται και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μεταξύ των δύο πόλεων. Η δομή δεν θα θυμίζει φυλακή όπως την ξέρουμε, αλλά θα είναι ένας χώρος φιλικός προς τα παιδιά με στόχο την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία.
Την ευθύνη φύλαξής του θα αναλάβει ιδιώτης, υπό την εποπτεία και τη συμβολή του κράτους.
Ερωτηθείσα σχετικά, η κα Κουκκίδου σημείωσε ότι σήμερα τους ανήλικους συλληφθέντες που καταλήγουν σε κάποιο σταθμό, αναλαμβάνουν αστυνομικοί, κάτι που δεν είναι η κατάλληλη επιλογή, υποδεικνύοντας ότι θα προκηρυχθούν προσφορές για να αναλάβουν εξειδικευμένοι ιδιώτες το κομμάτι της συμπαράστασης των ανηλίκων κατά τη σύλληψή τους.
Καταλήγοντας, η Υπουργός αναφέρθηκε και στις Κεντρικές Φυλακές, λέγοντας ότι θα γίνουν μετατροπές στο υφιστάμενο κτηριακό συγκρότημα, αλλά και προσθήκη υποδομών που θα λύσουν εν μέρει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού, ενώ είπε ότι γίνεται μελέτη για ενδεχόμενο κτίσιμο νέας πτέρυγας.