Ολλανδή σχεδιάστρια φτιάχνει πουλόβερ από... ανθρώπινα μαλλιά

Ελπίζει να μεταμορφώσει τη βιομηχανία της μόδας μετατρέποντας τα ανθρώπινα μαλλιά σε ύφασμα.

Article featured image
Article featured image

Ένα μάλλινο παλτό και ένα κεφάλι ανθρώπινης τρίχας έχουν περισσότερα κοινά από ό, τι νομίζετε. Όχι μόνο βοηθούν στη διατήρηση της θερμότητας του σώματος, αλλά και τα δύο είναι κατασκευασμένα από πρωτεϊνικές ίνες κερατίνης. Τώρα, μια ολλανδική startup αναρωτιέται γιατί το ένα είναι φθαρμένο και το άλλο χαμένο.

Η Human Material Loop ελπίζει να μεταμορφώσει τη βιομηχανία της μόδας μετατρέποντας τα ανθρώπινα μαλλιά σε ύφασμα. Μέχρι στιγμής, έχει κατασκευάσει πρωτότυπα από ανθρώπινα μαλλιά, παλτά, πουλόβερ και σακάκια - με την ελπίδα ότι μια μέρα, οι εταιρείες ένδυσης θα αγοράσουν ρολά του εναλλακτικού υλικού της για τα δικά τους σχέδια.

Η συνιδρύτρια Zsofia Kollar λέει ότι εδώ και καιρό γοητεύεται από τις δυνατότητες των μαλλιών ως ύφασμα. Ενθουσιάστηκε από τα συναισθήματα που τρέφουν οι άνθρωποι γι′ αυτό - «Πόσο νοιαζόμαστε για τα μαλλιά μας, αλλά μόλις κοπούν, είμαστε τόσο αηδιασμένοι από αυτό», είπε.

Όταν ξέσπασε η πανδημία Covid-19, η Kollar είχε κρίση ταυτότητας ως σχεδιαστής και αποφάσισε να διορθώσει το πρόβλημα των αποβλήτων της βιομηχανίας μαλλιών, αναφέρει το CNN.

Κάθε λεπτό, τα κομμωτήρια στις ΗΠΑ και τον Καναδά παράγουν 877 κιλά αποβλήτων.

Σύμφωνα με το Human Material Loop, 72 εκατομμύρια κιλά αποβλήτων ανθρώπινης τρίχας καταλήγουν σε ευρωπαϊκούς χώρους υγειονομικής ταφής κάθε χρόνο, το ισοδύναμο σε βάρος επτά Πύργων του Άιφελ.

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ