Μερικοί από τους σημερινούς σεισμούς είναι ίσως, μετασεισμοί από ισχυρούς σεισμούς του 1800

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι μετασεισμοί μπορεί να συμβούν δεκαετίες ή και αιώνες μετά τον κύριο σεισμό.

Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η Βόρεια Αμερική μπορεί να βιώνει μετασεισμούς από δύο ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την ήπειρο πριν από έναν αιώνα ή και περισσότερο. Μετά από έναν ισχυρό σεισμό ακολουθούν σχεδόν πάντα μετασεισμοί – μια σειρά μικρότερων αλλά δυνητικά καταστροφικών σεισμών που παράγονται καθώς το έδαφος αναπροσαρμόζεται. Πόσος χρόνος χρειάζεται όμως για να σταματήσουν οι μετασεισμοί;

Η νέα μελέτη δείχνει ότι ορισμένες περιοχές μπορούν να βιώνουν μετασεισμούς δεκαετίες ή και αιώνες μετά τον κύριο σεισμό. Ερευνητές στις ΗΠΑ και την Κίνα εξέτασαν το χρονοδιάγραμμα των μετασεισμών που συνέβησαν μετά από ισχυρούς σεισμούς που έλαβαν χώρα στη Βόρεια Αμερική – έναν στο Σαρλεβουά του Κεμπέκ το 1663, τρεις γύρω από τη Νέα Μαδρίτη στα σύνορα Μιζούρι-Κεντάκι μεταξύ 1811 και 1812 (μεγέθους από 7,2 έως 8 βαθμούς) και έναν στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας το 1886 (μεγέθους 6,7 έως 7,3 βαθμών). Διαπίστωσαν πως έως και το 72% της σεισμικής δραστηριότητας στη Νότια Καρολίνα μεταξύ 1980 και 2016 ήταν πιθανότατα μετασεισμοί του κύριου σεισμού που συνέβη εκεί το 1886.

Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του «πλησιέστερου γείτονα» μπόρεσαν να διακρίνουν μεταξύ μετασεισμών και σεισμικής δραστηριότητας υποβάθρου σε ασθενέστερες ζώνες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έως και το 72,4% της σύγχρονης σεισμικότητας στην περιοχή του Τσάρλεστον μπορεί να είναι μετασεισμοί του σεισμού του 1886.

Εν τω μεταξύ, στην περιοχή της Νέας Μαδρίτης, περίπου το 23% της σύγχρονης σεισμικότητας μπορεί να είναι μετασεισμοί από τους κύριους σεισμούς του 1811 και του 1812, με το ποσοστό να κυμαίνεται από 10,7% έως 65% λόγω αβεβαιότητας.

Ωστόσο, οι μετασεισμοί από τον κύριο σεισμό του Κεμπέκ το 1663 έχουν σχεδόν εκλείψει, με τη σημερινή σεισμική δραστηριότητα να είναι κυρίως υποβάθρου.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν την πιθανότητα ότι εντός γεωλογικά σταθερών περιοχών των ηπείρων, όπου η τεκτονική δραστηριότητα είναι περιορισμένη, οι μετασεισμοί των σεισμών μπορεί να επιμένουν για δεκαετίες ή και αιώνες. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επικυρωθεί αυτή η αμφιλεγόμενη ιδέα.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι, στις σταθερές ηπείρους, οι μετασεισμικές ακολουθίες μπορεί να διαρκέσουν δεκαετίες έως και αιώνες και η σημερινή σεισμικότητα σε αυτές τις περιοχές μπορεί να περιλαμβάνει τόσο σεισμούς υποβάθρου όσο και μακροχρόνιους μετασεισμούς», έγραψαν οι ερευνητές σε σχετικό άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JGR Solid Earth».


Με πληροφορίες από ΕΡΤ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ