Δύο σπάνιοι ρινόκεροι γεννήθηκαν σε Βρετανία και Ινδονησία

Ο ένας μάλιστα, εξ αυτών γεννήθηκε μπροστά στα μάτια των υπευθύνων του ζωολογικού κήπου και η στιγμή καταγράφηκε σε βίντεο.

Article featured image
Article featured image

Δύο από τα πιο σπάνια θηλαστικά στον κόσμο, ένας μαύρος ρινόκερος και ένας ρινόκερος της Σουμάτρας, γεννήθηκαν τον Νοέμβριο σε Βρετανία και Ινδονησία.

Συγκεκριμένα, ο μαύρος ρινόκερος γεννήθηκε στον ζωολογικό κήπο Chester Zoo στο Cheshire της Βρετανίας, την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου, μπροστά στα μάτια των υπευθύνων.

«Περιμέναμε με ανυπομονησία αυτήν τη γέννα για 15 μήνες αλλά δεν πιστεύαμε ότι θα συμβεί ακριβώς μπροστά στα μάτια μας», είπε η υπεύθυνη της ομάδας ρινόκερων του Chester Zoo, Emma Evision.

«Το να δούμε το μωρό ρινόκερο να έρχεται στον κόσμο, μπροστά στα ίδια μας τα μάτια, ήταν απλώς το πιο απίστευτο προνόμιο».



Ο νεαρός ρινόκερος δεν έχει ακόμη όνομα, αλλά η μητέρα της ονομάζεται Zuri. Η Emma Evision είπε ότι το μωρό είναι υγιές, καλοθρεμμένο, «γεμάτο περιέργεια και ενέργεια».

Το είδος του όμως συνολικά στον κόσμο υποφέρει. Οι μαύροι ρινόκεροι (Diceros bicornis) στην Αφρική κάποτε αριθμούνταν σε δεκάδες χιλιάδες όμως σήμερα, έχουν απομείνει μόνο περίπου 6.500 άτομα στη φύση.

Αρκετά υποείδη έχουν ήδη εξαφανιστεί και τα περισσότερα από αυτά που εξακολουθούν να υπάρχουν βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της συνεχιζόμενης λαθροθηρίας και της απώλειας οικοτόπων.

«Δυστυχώς πρόκειται για ένα είδος που, για περισσότερο από έναν αιώνα, κυνηγείται λαθραία για το κέρατό του προτού πουληθεί στις παράνομες αγορές άγριας ζωής», είπε η Evison.

«Ο ερχομός αυτού του πολύτιμου νεογέννητου είναι ένα ακόμη θετικό βήμα για την προστασία του είδους, κάτι που προσπαθεί να κάνει το πρόγραμμα αναπαραγωγής απειλούμενων ειδών στους ευρωπαϊκούς ζωολογικούς κήπους στους οποίους πρωταγωνιστούμε».


Οι ειδικοί στον ζωολογικό κήπο του Chester εκτρέφουν μαύρους ρινόκερους εδώ και χρόνια, σε μια προσπάθεια συνεργασίας με άλλους ευρωπαϊκούς ζωολογικούς κήπους για να διατηρήσουν έναν γενετικά υγιή πληθυσμό μαύρων ρινόκερων στην Αφρική.

Ένα από τα κόλπα για την επιτυχία του Chester Zoo είναι η προσεκτική παρακολούθηση των αναπαραγωγικών ορμονών στην κοπριά του ρινόκερου. Έτσι οι φύλακες του ζωολογικού κήπου καταλαβαίνουν ποια αρσενικά και θηλυκά πρέπει να βγαίνουν «ραντεβού» και πότε.


Γέννηση ενός σπάνιου ρινόκερου της Σουμάτρας


Ένας σπάνιος, απειλούμενος με εξαφάνιση ρινόκερος Σουμάτρας γεννήθηκε σε εθνικό πάρκο στην Ινδονησία το Σάββατο. Πρόκειται για τον δεύτερο ρινόκερο της Σουμάτρας που γεννήθηκε φέτος.

Το νεογέννητο αρσενικό ζώο, βάρους 25 κιλών, γεννήθηκε στο εθνικό πάρκο Way Kambas στην επαρχία Lampung, στο νότιο άκρο του νησιού της Σουμάτρας.

soumatras.png



Μητέρα του μικρού ρινόκερου είναι η Delilah, 7 ετών η οποία γεννήθηκε σε ένα ινδονησιακό καταφύγιο το 2016. Πατέρας του ο Harapan ο οποίος γεννήθηκε στο ζωολογικό κήπο του Σινσινάτι το 2006.

Ήταν ο τελευταίος ρινόκερος της Σουμάτρας στον κόσμο που επαναπατρίστηκε στην Ινδονησία, πράγμα που σημαίνει ότι ολόκληρος ο πληθυσμός των ρινόκερων της Σουμάτρας βρίσκεται τώρα στην Ινδονησία.

suma.png



Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους ρινόκερους που ζουν στην Ινδονησία απειλούνται από την καταστροφή των τροπικών δασών και τους λαθροκυνηγούς που σκοτώνουν τα ζώα για τα κέρατά τους, τα οποία είναι πολύτιμα για την κατασκευή στολιδιών και για χρήση στην παραδοσιακή ιατρική στην Κίνα και σε άλλα μέρη της Ασίας.

Η Delilah και το μωρό της είναι σε καλή κατάσταση, καθώς το ρινοκεράκι είναι πλέον σε θέση να σταθεί όρθιο και να περπατήσει. Ήταν σε θέση να θηλάσει σε όρθια θέση, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείου Περιβάλλοντος και Δασών της Ινδονησίας.



Η γέννηση του αρσενικού βρέφους ανεβάζει τον πληθυσμό στο καταφύγιο σε 10
, μια ώθηση για το είδος που περιλαμβάνει τους μικρότερους και πιο τριχωτούς ρινόκερους, με λιγότερα από 80 μέλη του είδους στον κόσμο, με βάση μια αξιολόγηση του 2019 για τα απειλούμενα είδη.

Το θηλαστικό μπορεί να φτάσει σε ύψος έως και 1,5 μέτρο, ζυγίζει 500 έως 960 κιλά και είναι γνωστό ότι επικοινωνεί με διάφορα μέσα, από σφυρίγματα έως και σωρούς κοπριάς.


Με πληροφορίες από Lifo, huffpost

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ