Σπάνιος ρινόκερος της Σουμάτρας γεννήθηκε στην Ινδονησία

Ο ρινόκερος της Σουμάτρας είναι ένα από τα πιο απειλούμενα είδη με λιγότερους από 80 να έχουν απομείνει στον κόσμο.

Article featured image
Article featured image

Ένας σπάνιος, απειλούμενος με εξαφάνιση ρινόκερος της Σουμάτρας γεννήθηκε σε εθνικό πάρκο στην Ινδονησία το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Δασών της Ινδονησίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το νεογέννητο θηλυκό ζώο είναι το τρίτο επιτυχημένο ζευγάρωμα μεταξύ της μητέρας του, της Ράτου, ιθαγενούς από το εθνικό πάρκο Way Kambas, και του Αντάλας, ενός αρσενικού ρινόκερου Σουμάτρας που γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2001 στον ζωολογικό κήπο του Σινσινάτι, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δύο πρώτες ζευγαρώσεις είχαν οδηγήσει στη γέννηση του Andatu, ενός αρσενικού ρινόκερου το 2012 και της Delilah, ενός θηλυκού το 2016. Το νέο μέλος της οικογένειας που ζυγίζει 27 κιλά, δεν έχει λάβει ακόμη όνομα.

Με τη γέννηση του Σαββάτου ο πληθυσμός των ρινόκερων Σουμάτρας στο εθνικό πάρκο ανήλθε σε εννέα, μια ώθηση για το είδος.

sumatran3.png
Φωτογραφία: Antara Foto via REUTERS


sumatran2.png
Φωτογραφία: Antara Foto via REUTERS



Οι ρινόκεροι της Σουμάτρας είναι οι μικρότεροι και πιο τριχωτοί του είδους. Λιγότεροι από 80 ρινόκεροι της Σουμάτρας έχουν απομείνει στον κόσμο, με βάση μια αξιολόγηση της ινδονησιακής κυβέρνησης που έγινε το 2019 για το απειλούμενο είδος. Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση μπορεί τελικά να έχουν απομείνει μόνο 34-47 στη φύση. Το εν λόγω είδος είναι τόσο σπάνιο που μόνο λίγοι άνθρωποι έχουν δει ποτέ ένα στην άγρια φύση.

sumatran.png
Φωτογραφία: Antara Foto via REUTERS



Το θηλαστικό μπορεί να φτάσει σε ύψος έως και 1,5 μέτρο, ζυγίζει 500 έως 960 κιλά και είναι γνωστό ότι επικοινωνεί με διάφορα μέσα, από σφυρίγματα έως και σωρούς κοπριάς.

Ο ρινόκερος της Σουμάτρας, ο μόνος ασιατικός ρινόκερος με δύο κέρατα, είναι ένα από τα πιο απειλούμενα είδη στον κόσμο λόγω της λαθροθηρίας για τα πολύτιμα κέρατά του και της απώλειας των ενδιαιτημάτων του στο νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας.


Με πληροφορίες από Reuters

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ