Ο Abdullahi Mire τιμήθηκε με το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν για το σπουδαίο έργο του

Γεννήθηκε στη Σομαλία, μεγάλωσε στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Κένυας και αγωνίζεται για το δικαίωμα των εκτοπισμένων παιδιών στην εκπαίδευση.

Article featured image
Article featured image

Νικητής του παγκόσμιου βραβείου «Νάνσεν» για το 2023 είναι ο Abdullahi Mire, ένας πρώην πρόσφυγας και δημοσιογράφος, που αγωνίζεται για το δικαίωμα των εκτοπισμένων παιδιών στην εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Το βραβείο Νάνσεν απονέμεται κάθε χρόνο σε ανθρώπους ή οργανώσεις σε όλον τον κόσμο που προσφέρουν υπηρεσίες στον αγώνα για την ανακούφιση και αποκατάσταση των προσφύγων και στόχος του είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον για το προσφυγικό θέμα και να δώσει ώθηση στη διεθνή βοήθεια και συνεργασία. Όπως αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι υποψήφιοι δεν χρειάζεται να είναι διάσημοι, αλλά αφοσιωμένα και εμπνευσμένα άτομα, ομάδες ή φορείς, που στηρίζουν και βοηθούν τους πρόσφυγες με όποιο τρόπο μπορούν. Σημασία δεν έχει τόσο το μέγεθος της βοήθειας ή ο αριθμός των δικαιούχων, όσο η πρωτοτυπία, η εφευρετικότητα και η αφοσίωση. Τα βραβεία Νάνσεν έχουν πάρει το όνομά τους από τον Νορβηγό εξερευνητή, επιστήμονα, διπλωμάτη και ανθρωπιστή Fridtjof Nansen.



«Η νίκη αυτή δεν είναι μόνο για μένα», λέει ο 36χρονος Mire. «Είναι μια νίκη για όλους τους εθελοντές που δουλεύουμε μαζί... Είναι για τα παιδιά στα σχολεία», σημείωσε. Ο Mire έχει φέρει 100.000 βιβλία στα χέρια των παιδιών προσφύγων στην Κένυα.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, δήλωσε πως ο Mire «είναι η ζωντανή απόδειξη ότι οι καινοτόμες ιδέες μπορούν να γεννηθούν μέσα από τις εκτοπισμένες κοινότητες. Έχει επιδείξει εξαιρετική επινοητικότητα και επιμονή στην προσπάθειά του να ενισχύσει την ποιότητα της εκπαίδευσης των προσφύγων».


Ποιος είναι ο Mire


Ο Mire γεννήθηκε στη Σομαλία και μεγάλωσε στους προσφυγικούς καταυλισμούς Dadaab στην Κένυα. Ενώ επανεγκαταστάθηκε κάποια στιγμή στη Νορβηγία, η λαχτάρα του να υπηρετήσει την κοινότητά του τον έφερε πίσω. Βρήκε δουλειά στην Κένυα ως δημοσιογράφος και δημιούργησε το Refugee Youth Education Hub, μια οργάνωση που συντονίζεται από πρόσφυγες, η οποία έχει ανοίξει τρεις βιβλιοθήκες στους καταυλισμούς – γεμάτες με βιβλία από δωρεές – διευρύνοντας τις ευκαιρίες για μάθηση για δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένα παιδιά και νέους.

abdullahi.png



Τα βραβεία θα απονεμηθούν σε τελετή στη Γενεύη στις 13 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, όπου θα παρουσιαστεί το έργο των νικητών. Αρκετοί είναι και οι φετινοί περιφερειακοί νικητές του βραβείου:

-Elizabeth Moreno Barco (Αμερική): υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προασπίζεται τις κοινότητες που πλήττονται από ένοπλες εσωτερικές συγκρούσεις στην Κολομβία,

-Asia Al–Mashreqi (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική): ιδρύτρια και πρόεδρος του Ιδρύματος Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Foundation), το οποίο έχει βοηθήσει σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις,

-Abdullah Habib, Sahat Zia Hero, Salim Khan και Shahida Win (Ασία - Ειρηνικός): τέσσερις φωτογράφοι που καταγράφουν τις ιστορίες και τις εμπειρίες των ανιθαγενών προσφύγων Ροχίνγκια, και

-Lena Grochowska και Władysław Grochowski (Ευρώπη): ένα ζευγάρι Πολωνών, του οποίου το ίδρυμα και η αλυσίδα ξενοδοχείων παρέχει στέγη και εκπαίδευση σε πρόσφυγες.


Με πληροφορίες από UNHCR.org

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ