Ο αυτισμός θα μπορούσε να θεραπευτεί με ένα εμβόλιο (που είναι ήδη στα σκαριά)

Κινέζοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην ανάπτυξη ενός εμβολίου που διορθώνει γονιδιακές μεταλλάξεις που σχετίζονται με τον αυτισμό.

Article featured image
Article featured image

Η θεραπεία του αυτισμού μπορεί να είναι τόσο απλή όσο και η χορήγηση ενός εμβολίου στο εγγύς μέλλον, καθώς Κινέζοι επιστήμονες έκαναν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επίτευξή της κατά τη διάρκεια προκαταρκτικών δοκιμών σε ποντίκια.

Η ένεση ήταν σε θέση να αναιρέσει τα σημάδια του αυτισμού διορθώνοντας γονιδιακές μεταλλάξεις στον εγκέφαλο των ποντικών, ανέφεραν οι ερευνητές στην εργασία τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature Neuroscience Journalστις 27 Νοεμβρίου.

Η μεταλλαγμένη εκδοχή του γονιδίου MEF2C εντοπίζεται σε ασθενείς που διαγιγνώσκονται με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD), δήλωσαν οι ερευνητές, οι οποίοι προέρχονται από διάφορα ακαδημαϊκά και ιατρικά ιδρύματα της Σαγκάης.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από ASD.


Τα άτομα με αυτισμό μπορεί να έχουν δυσκολίες στην αλληλεπίδραση και την επικοινωνία με τους άλλους ή να παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και έντονα ενδιαφέροντα που οφείλονται σε μεταλλάξεις του MEF2C, οι οποίες έχουν επίσης συνδεθεί με άλλες νευρολογικές διαταραχές, όπως η επιληψία.

Ενώ υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να συνταγογραφηθούν για να βοηθήσουν τη συμπεριφορά των ασθενών με αυτισμό, δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τη διαταραχή.

Σύμφωνα με τη μελέτη: «Η θεραπεία αποκατέστησε πλήρως τα επίπεδα της πρωτεΐνης MEF2C σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου και αντέστρεψε τις συμπεριφορικές ανωμαλίες σε ποντίκια με μετάλλαξη MEF2C», τα οποία προηγουμένως παρουσίαζαν προβλήματα στην κοινωνική τους αλληλεπίδραση και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά.

Η θεραπεία χορηγήθηκε στα ποντίκια μέσω ένεσης σε φλέβα της ουράς και τα ποντίκια παρατηρήθηκαν αρκετές εβδομάδες αργότερα.

«Η εξατομικευμένη θεραπεία γονιδιακής επεξεργασίας θα μπορούσε να γίνει εφικτή και οικονομικά προσιτή για τους ασθενείς στο εγγύς μέλλον», αναφέρεται στο έγγραφο, προσθέτοντας ότι αυτό ανοίγει ενδεχομένως τον δρόμο για την ανάπτυξη παρόμοιων θεραπειών για ασθενείς που πάσχουν από άλλες γενετικές νευροαναπτυξιακές διαταραχές.


Με πληροφορίες από huffpost

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ