Ελληνικό το πιο δημοφιλές όνομα για νεογέννητα κορίτσια στη Βρετανία

Στο top 10 των πιο δημοφιλών κοριτσίστικων ονομάτων για το 2024 βρίσκονται άλλα δύο ονόματα με ελληνική προέλευση [οπότε πάρτε ιδέες].

Article featured image
Article featured image

Τα ονόματα που δίνονται στα νεογέννητα μωρά στη Βρετανία σταθερά επανέρχονται στη μόδα και σύμφωνα με τη Daily Mirror, κατά τη νέα χρονιά, ένα ελληνικό γυναικείο όνομα αναμένεται να είναι πρώτο στις προτιμήσεις των Βρετανών.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα: «Ακριβώς όπως οι τάσεις της μόδας και οι επιλογές εσωτερικής διακόσμησης, το πώς ονομάζουμε τα μωρά μας μελετάται από τους ειδικούς για να κάνουν αξιόπιστες προβλέψεις». Ποια θα είναι, λοιπόν, τα πιο δημοφιλή κοριτσίστικα ονόματα στο Ηνωμένο Βασίλειο για το επόμενο έτος;

Σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα, Στεφ Κόφιλντ, θα αναδειχθούν ορισμένες τάσεις τους επόμενους μήνες. Υποστηρίζει ότι η χρήση των «επωνύμων ως μικρών ονομάτων» θα είναι αρκετά διαδομένη το 2024, όπως και τα ουδέτερα ως προς το φύλο ονόματα, αλλά και τα «περιπετειώδη» ονόματα όπως τα Χάξλεϊ (Huxley) και Ρίντλεϊ (Ridley).

«Διακρίνω αυτήν την τάση όλο και περισσότερο: οι γονείς θέλουν ένα κλασικό όνομα, αλλά ένα που να είναι εκτός της λίστας των 100 κορυφαίων», δήλωσε στο Yahoo.

«Θέλουν ένα όνομα που ναι μεν να τους είναι οικείο και που όλοι γνωρίζουν, αλλά δεν θέλουν το παιδί τους να έχει άλλα πέντε παιδιά στην τάξη του με το ίδιο όνομα».

Και πρόσθεσε: «Βλέπουμε τα ονόματα των κοριτσιών να γίνονται πιο αρρενωπά και τα ονόματα των αγοριών να γίνονται επίσης πιο ήπια. Κάποιοι γονείς έρχονται σε μένα και μου ζητούν από πριν ένα όνομα που να ταιριάζει είτε πρόκειται για αγόρι είτε για κορίτσι, ώστε να μπορέσουν να το επιλέξουν, ανεξαρτήτως φύλου».


Τρία ελληνικά ονόματα στο top-10 των κοριτσιών


Στην πρώτη θέση των προτιμήσεων για γυναικεία ονόματα, βρίσκεται το όνομα Αναστασία το οποίο εμφανίζεται ήδη από την πρωτοχριστιανική περίοδο και έχει ελληνική προέλευση. Στα αγγλικά προφέρεται «Αναστέιζια» - το όνομα προέρχεται από το αρχαίο ρήμα «ἀνίστημι» και το αρσενικό ελληνικό όνομα Αναστάσιος.

Λόγω της ρίζας που συνδέεται με την πίστη, ταιριάζει σε ένα μωρό που γεννιέται γύρω από θρησκευτικές γιορτές όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Στη Ρωσία, το Αναστασία ήταν το πιο δημοφιλές κοριτσίστικο όνομα μέχρι το 2008, όταν το ξεπέρασε η Σοφία. Πράγματι, το όνομα Αναστασία προήλθε κατά τις πρώτες ημέρες του χριστιανισμού και δόθηκε σε πολλά ελληνικά κορίτσια που γεννήθηκαν τον Δεκέμβριο και γύρω από το Πάσχα.

Φυσικά, η πιο διάσημη Αναστασία ήταν η Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία Νικολάγιεβνα της Ρωσίας, επίσης γνωστή ως Αναστασία Ρομανόφ, η μικρότερη κόρη του Αυτοκράτορα Νικολάου Β’ της Ρωσίας, τελευταίου ηγεμόνα της Αυτοκρατορίας της Ρωσίας, και της συζύγου του, Αλεξάνδρα Φιόντοροβνα. Η ιστορία της ενέπνευσε την ομώνυμη ταινία της Disney. Εξάλλου, το ίδιο όνομα φέρει η ποπ τραγουδίστρια Anastacia, που ερμήνευσε την επιτυχία I’m Outta Love.

anastasiaromanof.jpg
Αναστασία Ρομανόφ.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη Mirror, στα 10 πιο δημοφιλή γυναίκεια ονόματα για το 2024 υπάρχουν άλλα δύο εκτός της Αναστασίας με ελληνική προέλευση, το Cleo (από την Κλειώ ή Κλεοπάτρα) και το Ophelia (από την Οφηλία). Tα υπόλοιπα 7 ονόματα έχουν ως εξής:

Delilah

Margot

Maeve

Nellie

Indie

Nora

Harlow


Και οι προβλέψεις για τα ονόματα αγοριών για το 2024


Otto

Kit

Enzo

Beau

Reuben

Rupert

Otis

Ronnie

Jude

Lucas

Με πληροφορίες από huffpost, Daily Mirror

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ