Δανία: Μέχρι και 2 χρόνια φυλάκιση αν παραβείς τον «νόμο του Κορανίου»

Μετά τις καύσεις του ιερού βιβλίου που έγιναν το καλοκαίρι, η χώρα αποφάσισε να λάβει μέτρα για όλα τα θρησκευτικά κείμενα.

Article featured image
Article featured image


Το κοινοβούλιο της Δανίας ψήφισε νόμο που απαγορεύει την «ανάρμοστη μεταχείριση» θρησκευτικών κειμένων, όπως η Βίβλος, η Τορά και το Κοράνι.

Ο νόμος που έγινε γνωστός ως «ο νόμος του Κορανίου» προβλέπει ότι το κάψιμο, το σκίσιμο ή ή άλλου είδους βεβήλωση που διαπράττεται δημόσια θα τιμωρείται με φυλάκιση έως και δύο ετών.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης.

Το καλοκαίρι, αντίγραφα του Κορανίου κάηκαν ή καταστράφηκαν στη διάρκεια διαδηλώσεων στη Δανία και τη Σουηδία. Η διπλωματική κρίση που ακολούθησε οδήγησε και τις δύο κυβερνήσεις να δηλώσουν ότι θα λάβουν νομικά μέτρα για να περιορίσουν τέτοιες πράξεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας Peter Hummelgaard είπε ότι «πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια της Δανίας και των Δανών».

Στη Δανία, το κάψιμο του Κορανίου δεν ήταν τόσο συχνό όσο στη Σουηδία, αλλά εξακολουθούσε να προκαλεί ανησυχίες για την ασφάλεια, και τον Αύγουστο η Δανία εφάρμοσε για λίγο αρκετούς περιορισμούς στα σύνορά της.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ