Εταιρεία φτιάχνει εμφύτευμα εγκεφάλου για περιήγηση στα social media μόνο με το μυαλό σου

Δεν θα ξεπερνά το πάχος μια ανθρώπινης τρίχας και ο τρόπος εμφύτευσής του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Article featured image
Article featured image


Μπορεί το να έχεις την ικανότητα να ελέγξεις τις σελίδες σου στο Facebook, το Instagram, το Twitter και το TikTok μέσω ενός εμφυτεύματος εγκεφάλου που δεν ξεπερνά το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας να ακούγεται ως ένα φουτουριστικό σενάριο, αλλά ίσως είναι κάτι που βρίσκεται πιο κοντά απ’ όσο θα περίμενε κανείς.

Μια εταιρεία ανέπτυξε ένα τέτοιο «τσιπάκι» εγκεφάλου, το οποίο βρίσκεται σε άκρως πειραματικό στάδιο και έχει σχεδιαστεί για βωβά άτομα, άτομα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα άκρα τους και παράλυτους ασθενείς, που θα μπορούν να το χρησιμοποιούν για να μπαίνουν στα ΜΚΔ.

Ωστόσο η συσκευή δεν περιορίζεται μόνο σε ΑμεΑ, αφού θα μπορούσε πανεύκολα ένας υγιής άνθρωπος να το χρησιμοποιήσει για να περιηγηθεί στα ΜΚΔ, μόνο με τη δύναμη του μυαλού του.

Το εν λόγω εμφύτευμα διαφέρει από το Neuralink, το οποίο δημιούργησε η εταιρεία του Elon Musk, επειδή η διαδικασία είναι λιγότερο παρεμβατική και το τσιπ βρίσκεται στην επιφάνεια του εγκεφάλου και όχι στον ιστό. Το εμφύτευμα, ονόματι «Layer 7 Cortical Interface», είναι μια λωρίδα από εύκαμπτο, λεπτό υλικό φιλμ, σαν ένα κομμάτι κολλητικής ταινίας.



Η λωρίδα φέρει πάνω της ηλεκτρόδια και έχει πάχος περίπου στο 1/5 μιας ανθρώπινης τρίχας, γεγονός που τη βοηθά να προσαρμόζεται στην επιφάνεια του εγκεφάλου, χωρίς να καταστρέφει κανένα ιστό. Για την εμφύτευση της συσκευής, οι χειρουργοί κάνουν μια πολύ λεπτή σχισμή στο κρανίο και την εισάγουν σαν να βάζουν ένα γράμμα σε ένα κουτί.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Precision», Michael Mager, δήλωσε στο CNBC ότι η σχισμή έχει πάχος μικρότερο από ένα χιλιοστό, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν χρειάζεται καν να ξυρίσουν το κεφάλι τους για να την τοποθετήσουν. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σύγκριση με τις τεχνολογίες που απαιτούν, για παράδειγμα, κρανιοτομή, την αφαίρεση σημαντικού τμήματος του κρανίου, η οποία απαιτεί πολύ χρόνο και ενέχει μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης. Δεν έχω συναντήσει ποτέ κανέναν που να θέλει να ανοίξει μια τρύπα στο κρανίο του».



Η συσκευή λειτουργεί με τη συλλογή εγκεφαλικών σημάτων, την ερμηνεία τους και την εξαγωγή εντολών σε ένα συνδεδεμένο μηχάνημα ανάλογα με το εγκεφαλικό σήμα που λαμβάνεται. Επειδή οι επιστήμονες μπορούν εύκολα να αυξήσουν τον αριθμό των ηλεκτροδίων στη λωρίδα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία άλλων νευρολογικών παθήσεων.

Η εμφύτευση είναι επίσης αναστρέψιμη εάν οι ασθενείς αλλάξουν γνώμη. Η συσκευή έχει αποκωδικοποιήσει με επιτυχία εγκεφαλικά σήματα σε ζώα και η «Precision» ελπίζει να λάβει έγκριση από τον FDA για να δοκιμάσει το εμφύτευμα σε ανθρώπους τους επόμενους μήνες.



Με πληροφορίες από unboxholics

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ