Πώς να καταλάβεις αν οι γάτες σου παίζουν, τσακώνονται ή κάνουν κάτι ενδιάμεσο

Επιστήμονες κατέληξαν σε 6 συμπεριφορές και 3 κατηγορίες αλληλεπιδράσεων.

Article featured image
Article featured image


Μια νέα μελέτη για τη συμπεριφορά των γατιών, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, αναλύουν η Susan Hazel, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Ζωικής και Κτηνιατρικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και η Julia Henning, υποψήφια διδάκτωρ στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Οι δύο τους διερεύνησαν το παιχνίδι και τους καβγάδες ανάμεσα στις γάτες. Στόχος τους ήταν να χρησιμοποιήσουν απλές συμπεριφορές που μπορεί να παρατηρήσει ο καθένας για να βρουν ποιες συμπεριφορές αποτελούσαν παιχνίδι και τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε καβγάδες.

Η μελέτη, με επικεφαλής τη Noema Gajdoš-Kmecová από το Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής και Φαρμακευτικής της Σλοβακίας και το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέλυσε 105 βίντεο με αλληλεπιδράσεις μεταξύ 210 γατιών.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα ηθογράφημα - έναν κατάλογο συγκεκριμένων συμπεριφορών- που χρησιμοποιείται στη μελέτη της συμπεριφοράς των ζώων.


Αυτές κατατάχθηκαν σε έξι ομάδες:

Αδράνεια
: το κεφάλι και το σώμα ακίνητα και σε συγκεκριμένη θέση, για παράδειγμα, σε σκύψιμο

Πάλη: γάτες σε σωματική επαφή με κινήσεις πάλης

Κυνηγητό: μια γάτα τρέχει σε καταδίωξη ή μια άλλη γάτα απομακρύνεται

Άλλες διαδραστικές δραστηριότητες: για παράδειγμα περιποίηση, προσέγγιση και ανασήκωμα του τριχώματος στην πλάτη

Μη διαδραστική: δραστηριότητα που έχει να κάνει με τον εαυτό τους ή προς ένα άψυχο αντικείμενο, για παράδειγμα, να πιουν νερό ή να γλύφουν το τρίχωμά τους

Φωνή: για παράδειγμα γρυλίσματα, σφυρίγματα, νιαουρίσματα.

Κάθε βίντεο αναλύθηκε για να προσδιοριστεί ποια από αυτές τις συμπεριφορές έδειξε κάθε γάτα. Στη συνέχεια, κάθε αλληλεπίδραση αναλύθηκε στατιστικά για να διαπιστωθεί ποιες συμπεριφορές εμφανίζονταν παράλληλα σε ομάδες.Από αυτό, οι ερευνητές διαχώρισαν τα βίντεο σε τρεις κατηγορίες αλληλεπιδράσεων.

Παιχνιδιάρικη
: περιλάμβανε το 40% των γατιών από τα βίντεο και είχε ως χαρακτηριστικά την πάλη και την έλλειψη φωνητικής έκφρασης.

Αγωνιστική: οι αγωνιστικές συμπεριφορές είναι οποιεσδήποτε κοινωνικές συμπεριφορές περιλαμβάνουν απειλή, επιθετικότητα και υποταγή. Οι γάτες αυτής της ομάδας έβγαζαν ήχους και είχαν επαναλαμβανόμενες περιόδους αδράνειας. Το 32% των γατιών από το δείγμα συμπεριελήφθη σε αυτή την ομάδα.

Ενδιάμεση: η ομάδα αυτή περιελάμβανε το 28% των γατιών και σχετιζόταν περισσότερο με την πρώτη ομάδα των παιχνιδιάρικων τάσεων από ό,τι με την αγωνιστική κατηγορία. Οι γάτες αυτής της ομάδας αλληλεπιδρούσαν για παρατεταμένες περιόδους με παύσεις στο ενδιάμεσο.

Με διασταύρωση στοιχείων, αυτές οι κατηγορίες συμπεριφοράς που παρατηρήθηκαν από τα βίντεο συμφωνούσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό με τον τρόπο με τον οποίο οι τέσσερις συγγραφείς, ειδικοί στη συμπεριφορά των γατών, περιέγραφαν κάθε αλληλεπίδραση.


Πότε παλεύουν και πότε παίζουν οι γάτες

Αν οι γάτες σας παλεύουν, το πιθανότερο είναι ότι παίζουν
. Όταν υπάρχει τριβή μεταξύ των γατιών σε ένα σπίτι με πολλές γάτες, τείνουν να αποφεύγουν τη σωματική επαφή. Αντ' αυτού, θα χρησιμοποιήσουν επιθετικούς ή αμυντικούς ελιγμούς που δεν περιλαμβάνουν εκτεταμένη άμεση επαφή, όπως για παράδειγμα το χαστούκι.

Εάν οι γάτες σας φωνάζουν και κυνηγιούνται μεταξύ περιόδων, το πιθανότερο είναι να τσακώνονται. Η φωνητική έκφραση αποτελεί εδώ ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για μια επιθετική, παρά παιχνιδιάρικη αλληλεπίδραση. Το κυνηγητό είναι αποδεκτό αν είναι αμοιβαίο, αλλά αν η μία γάτα κυνηγάει και η άλλη γάτα τρέχει μακριά, αυτό δεν είναι τόσο θετικό.

Ειδικότερα, οι συγγραφείς παρατήρησαν συχνά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης, τα οποία μπορεί να επιτρέπουν στις γάτες να επανεκτιμήσουν το ενδιαφέρον του παρτενέρ τους για παιχνίδι και να αποφύγουν την κλιμάκωση από το παιχνίδι στην επιθετικότητα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ