«Χθες, σε γενικό νοσοκομείο στην Κύπρο. Χειμώνας 2023»

Ο μοναδικός λόγος που βάζουμε μωσαϊκό στην εικόνα είναι για να προστατεύσουμε έναν άνθρωπο που κάποιοι, σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, άφησαν εντελώς εκτεθειμένο.

Article featured image
Article featured image

Ο ιατρός και γεροντολόγος, Δρ Μάριος Κυριαζής, ανήρτησε μια φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, την οποία συνόδευσε με το εξής λεκτικό:

«Σε γενικό νοσοκομείο στην Κύπρο, χθες. Χειμώνας 2023. Κύριε νέε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, πρέπει να αρχίσεις από εδώ. Πρώτα οι ευάλωτοι ασθενείς, και μετά όλα τα υπόλοιπα. Φταίνε οι νοσηλευτές, οι γιατροί, οι συγγενείς, οι φροντιστές, οι διευθυντές, το Υπουργείο, η κοινωνία; Δεν ξέρω.

Δεν με ενδιαφέρει αν θα τιμωρηθεί κάποιος, αλλά δεν δέχομαι να τιμωρείται ο ασθενής. Πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι.

(ΥΓ. Αν μεγεθύνετε τη φωτογραφία θα δείτε ότι η ασθενής αυτή κρατά σφικτά με το δεξί της χέρι το κάγκελο του κρεβατιού, σε σημείο που τα δάκτυλα της άσπρισαν από το σφίξιμο. Αυτό δείχνει σε πόσο απελπιστική κατάσταση βρισκόταν, και πόσο υπόφερε)».



Η φωτογραφία είναι συγκλονιστική. Μια ηλικιωμένη γυναίκα βρίσκεται γυμνή σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου. Υποφέρει και η μοναδική της παρηγοριά είναι τα κρύα κάγκελα του κρεβατιού.

Μια ωμή εικόνα που ξεμπροστιάζει τη γύμνια ενός συστήματος που αδυνατεί να θέσει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο.

Χθες το βράδυ, στις Πρώτες Βοήθειες ενός γενικού νοσοκομείου της Κύπρου εκτυλίχθηκαν απίστευτες σκηνές, όπως μας μετέφεραν άτομα που βρέθηκαν εκεί. Άνθρωποι αφημένοι στο έλεος του Θεού και του πόνου τους. Κάποιοι έφυγαν μη αντέχοντας να πονούν πάνω σε μια κρύα καρέκλα. Κάποιοι άλλοι περίμεναν για ώρες στωικά, αγνοώντας πότε και πώς θα εξυπηρετηθούν. Δεν είχαν άλλη λύση.

Εικόνες ντροπής που ευτελίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη.

Δεν θα επιχειρήσουμε σε αυτό το άρθρο να αποδώσουμε ευθύνες. Το μόνο σίγουρο όμως, είναι ότι ο ανθρώπινος πόνος ΔΕΝ μπορεί να υποτιμάται ούτε ο ασθενής να τίθεται σε δεύτερη μοίρα. Και είναι καιρός να γίνουν πραγματικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ