Η Εκκλησία της Αγγλίας εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει να αναφέρεται στον Θεό ως «αυτός», αφού οι ιερείς ζήτησαν να τούς επιτραπεί να χρησιμοποιούν ουδέτερους ως προς το φύλο όρους.
Η εκκλησία είπε ότι θα ξεκινήσει μια νέα επιτροπή για το θέμα την άνοιξη. Οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές, οι οποίες θα σηματοδοτούσαν μια απόκλιση από τις παραδοσιακές διδασκαλίες που χρονολογούνται χιλιετίες, θα πρέπει να εγκριθούν από τη σύνοδο, το όργανο λήψης αποφάσεων της Εκκλησίας.
Ο αιδεσιμότατος Δρ Michael Ipgrave, Επίσκοπος του Lichfield και αντιπρόεδρος της λειτουργικής επιτροπής που είναι αρμόδια για το θέμα, είπε ότι η εκκλησία «διερευνά τη χρήση της έμφυλης γλώσσας σε σχέση με τον Θεό εδώ και αρκετά χρόνια».
«Μετά από κάποιο διάλογο μεταξύ των δύο επιτροπών σε αυτόν τον τομέα, ένα νέο κοινό πρόγραμμα για την έμφυλη γλώσσα θα ξεκινήσει αυτή την άνοιξη» είπε. «Από κοινού με άλλες πιθανές αλλαγές στην εγκεκριμένη λειτουργική διάταξη, η αλλαγή της διατύπωσης και του αριθμού των εγκεκριμένων μορφών άφεσης αμαρτιών θα απαιτούσε μια πλήρη συνοδική διαδικασία για έγκριση».
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου είναι ακόμη ασαφείς.
Τα σχόλια του επισκόπου ήρθαν ως απάντηση σε ερώτηση που τέθηκε στη σύνοδο από την ιερέα Joanna Stobart, εφημέριο του Ilminster και του Whitelackington στο Somerset, σχετικά με την πρόοδο στην ανάπτυξη της «περιεκτικής γλώσσας» στις υπηρεσίες.
Δεν είναι σαφές τι θα αντικαθιστούσε τον όρο «Πάτερ Ημών» στην κεντρική χριστιανική προσευχή που λέγεται ότι ο Ιησούς έδωσε οδηγίες στους ακολούθους του να λένε από κοινού ανά γενιά.
Οι συντηρητικοί επικριτές πάντως απάντησαν στην πιθανότητα αλλαγών, με τον ιερέα Δρ Ian Paul να λέει στην Telegraph ότι θα αντιπροσώπευαν μια εγκατάλειψη του δόγματος της ίδιας της Εκκλησίας.
Είπε: «Το γεγονός ότι ο Θεός ονομάζεται “Πατέρας” δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τη “Μητέρα” χωρίς να αλλάξει νόημα, ούτε μπορεί να γίνει ουδέτερο ως προς το φύλο σε “Γονέας” χωρίς απώλεια νοήματος.
Οι πατέρες και οι μητέρες δεν είναι εναλλάξιμοι, αλλά σχετίζονται με τους απογόνους τους με διαφορετικούς τρόπους».
Ένας εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Αγγλίας είπε: «Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι Χριστιανοί έχουν αναγνωρίσει από την αρχαιότητα ότι ο Θεός δεν είναι ούτε αρσενικό ούτε θηλυκό, ωστόσο η ποικιλία των τρόπων επίκλησης και περιγραφής του Θεού που βρίσκεται στις γραφές δεν αντικατοπτρίζεται πάντα στη λατρεία μας.
»Υπήρξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την εξερεύνηση της νέας γλώσσας από την εισαγωγή των σημερινών μορφών λατρείας στη σύγχρονη γλώσσα πριν από περισσότερα από 20 χρόνια.
»Δεν υπάρχει κανένα απολύτως σχέδιο για την κατάργηση ή την ουσιαστική αναθεώρηση των επί του παρόντος εγκεκριμένων λειτουργιών, και τέτοιες αλλαγές δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς εκτεταμένη νομοθεσία».