Μια καλλιτεχνική (αντί)δραση από τ@ φοιτητ@ του ΤΕΠΑΚ στον απόηχο της ομοφοβικής επίθεσης
Ανάμεσα στους δεκάδες καλλιτέχνες που έβαφαν την πολύχρωμη σημαία βρισκόταν και η Γεωργία, η οποία ήταν παρούσα στο συμβάν της περασμένης εβδομάδας.
Τετάρτη 01 Μαρτίου 2023
3
λεπτά
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η καλλιτεχνική (αντί)δραση στο ΤΕΠΑΚ, στον απόηχο της ομοφοβικής επίθεσης που έλαβε χώρα σε πανεπιστημιακή εκδήλωση της Accept, όπου κουκουλοφόροι μπήκαν στην αίθουσα και προκάλεσαν επεισόδια.
Δείτε επίσης
Ομοφοβική επίθεση από κουκουλοφόρους σε εκδήλωση της Accept στο ΤΕΠΑΚ
Ο πρόεδρος της Accept Κύπρου δείχνει ακροδεξιά στοιχεία πίσω από την ομοφοβική επίθεση στο ΤΕΠΑΚ
Η δράση ξεκίνησε σαν ιδέα από τέσσερεις φοιτητές της σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, οι οποίοι μετά το επεισόδιο ξεκίνησαν να σκέφτονται με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να δείξουν τη συμπαράστασή τους μετά την επίθεση. Τελικά κατέληξαν στη σημερινή δράση, όπου κάλεσαν φοιτητές, και μη, για να βάψουν ένα τεράστιο πανί στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, συνοδευόμενα από λέξεις και φράσεις υποστήριξης και αγανάκτησης. Στις 5:30 μ.μ., η σημαία θα κρεμαστεί πάνω στο κεντρικό κτήριο Ανδρέα Θεμιστοκλέους, του ΤΕΠΑΚ.
«Η σημαία μας υποστηρίζει γενικά όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτός είναι ο σκοπός μας και δηλώνουμε ξεκάθαρα τη θέση μας: ότι είμαστε εναντίον οποιασδήποτε βίας. Ήταν σοκαριστικό το ό,τι έγινε μέσα σε ένα πανεπιστημιακό περιβάλλον και αυτός είναι ο τρόπος για να αντιδράσουμε με έναν ειρηνικό, όμορφο και δημιουργικό τρόπο», λέει η Μαρία Κυριάκου, μια εκ των φοιτητριών που βρίσκεται πίσω από τη δράση.
Ο Ανδρέας Κουκουκμάς, άλλος φοιτητής από τη διοργάνωση, λέει πως ο στόχος της δράσης ήταν να μαζευτεί κόσμος για να συμβάλει στο να γίνει μια σύνθεση η οποία θα περνούσε κάποια μηνύματα σχετικά με την επίθεση. «Θέλουμε να δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε και ότι δεν πέτυχαν τον στόχο τους, μάλιστα, αυτή η επίθεση συνέβαλε στη συσπείρωση του κόσμου, αφού ακόμα και άτομα που δεν ήταν ενεργά ή στα οποία δεν είχε κρουστεί ο κώδωνας του κινδύνου, έλαβαν μέρος στη δράση μας», λέει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας.
Ο ίδιος προσθέτει επίσης πως «με την προέλευση που είχαμε σήμερα και τον κόσμο που πέρασε, είδε, είπε ένα “γεια”, ένα “μπράβο”, καταλάβαμε ότι πετύχαμε τον στόχο μας. Μόνο υπερηφάνεια και μόνο συγκίνηση για αυτό που έγινε σήμερα και μπράβο σε οποίον ήρθε και συνέβαλε».
«Θέλω να ζήσω ελεύθερη και να μην φοβάμαι»
Μεταξύ των δεκάδων ατόμων που έλαβαν μέρος στη σημερινή δράση βρισκόταν και 21χρονη Γεωργία Θεοδούλου, δευτεροετής φοιτήτρια στο Τμήμα Καλών Τεχνών, η οποία είχε παρευρεθεί στην εκδήλωση της Accept. «Η εκδήλωση ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς βρισκόμουν εκεί ένιωθα διαφορετικά, ένιωθα ελεύθερη. Το κλίμα που επικρατούσε ήταν πάρα πολύ όμορφο, γελούσαμε και ήταν σαν να ήμασταν οικογένεια. Κάποια στιγμή όμως μπήκαν κάποιοι κουκουλοφόροι μέσα και άρχισαν να μάς βρίζουν και να σπάνε πράγματα. Μάλιστα έριξαν ένα σταντ που βρισκόταν στον χώρο και ευτυχώς ένας συμφοιτητής μου μάς προστάτεψε, με αποτέλεσμα ωστόσο να τραυματιστεί», λέει η νεαρή φοιτήτρια.
«Εγώ τρομοκρατήθηκα και άρχισα να τρέμω, έπιασα τα πράγματά μου και πήγα στη γωνιά. Ένιωθα απειλή, ότι θα με χτυπήσουν. Αργότερα όμως, ένιωσα θυμό, γιατί δεν μπορούσα να διανοηθώ τον λόγο που συνέβη αυτό το γεγονός, γιατί δεν αφήνουμε τους ανθρώπους να ζήσουν της ζωή τους όπως θέλουν(;!). Πρέπει να ζούμε όλοι ειρηνικά και ενωμένοι», προσθέτει η Γεωργία, η οποία στη σημερινή δράση έγραψε πάνω στο πανό τη φράση «Θέλω να ζήσω» και τη λέξη «ΙΣΟΤΗΤΑ».
«Θέλω να ζήσω ελεύθερη και να μην φοβάμαι. Έγιναν κι άλλες επιθέσεις και αυτή η δράση είναι μια καλή αρχή για να ακουστούμε. Είναι αδιανόητο να νιώθεις το αίσθημα του φόβου μέσα σε πανεπιστημιακό περιβάλλον».