Τέμπη: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ανθρώπων που επέβαιναν στο μοιραίο τρένο

«Έφυγε το μωρό από το καρεκλάκι και σφήνωσε. Ψάχναμε να το βρούμε». [Βίντεο]

Article featured image
Article featured image

Η φονική σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορευματική αργά χθες το βράδυ στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, εξελίσσεται στο πιο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα. Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 36, ενώ εκτιμάται ότι θα ανέβει κι άλλο. Επτά εκ των θυμάτων εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι. Περίπου 130 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 66 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Λάρισας, της Κατερίνης και της Θεσσαλονίκης.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι πολλά νέα παιδιά, φοιτητές που γύριζαν από τη Λάρισα και την Αθήνα στο Πανεπιστήμιό τους στη Θεσσαλονίκη. Νεκροί είναι επίσης και εννέα εργαζόμενοι του ΟΣΕ.

Την ώρα της σύγκρουσης στην επιβατική αμαξοστοιχία, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, επέβαιναν 352 άνθρωποι, εκ ων οποίων οι 342 ήταν επιβάτες και οι 10 εργαζόμενοι. Δύο άτομα προσωπικό βρίσκονταν στην εμπορική αμαξοστοιχία.


Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Την ίδια στιγμή συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων της τραγωδίας. «Όσο αναποδογυρίζαμε καιγόμασταν κιόλας», δήλωσε ένας νεαρός άντρας που μίλησε στις κάμερες έχοντας στο πρόσωπό του εμφανή τα σημάδια από το δυστύχημα με το τρένο στα Τέμπη. «Έφυγε το μωρό από το καρεκλάκι και σφήνωσε. Ψάχναμε να το βρούμε», δήλωσε μια άλλη αυτόπτης μάρτυρας.



Ένας επιζών με εμφανή τραύματα στο πρόσωπο του περιέγραψε στην κάμερα της ΕΡΤ:

«Σε μια στιγμή ακούγαμε [ανακοίνωση για] καθυστέρηση 20 λεπτά, μετά μας λέει ο οδηγός καθυστέρηση μία ώρα και εκεί είναι που μας ανακοινώνεται ότι υπάρχει σύγχυση στις γραμμές!».

«Ακούμε δύο κοπέλες εργαζόμενες να λένε "μα πού είναι αυτός ο προϊστάμενος, είναι πίσω". Στο ένα λεπτό μπαμ!» είναι η συγκλονιστική μαρτυρία του επιβάτη.



Το δεύτερο βαγόνι ήταν γεμάτο με νέα παιδιά

«Ξαφνικά εκεί που ήμασταν μια χαρά έγινε μια μεγάλη σύγκρουση. Πεταχτήκαμε μπροστά. Έσπασαν τα τζάμια και ξέσπασε και φωτιά. Η σύγκρουση ήταν τρομαχτική αλλά σιγά σιγά βγήκαμε έξω», είπε αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος επέβαινε στο 5ο βαγόνι, το οποίο υπέστη τις λιγότερες ζημιές από τη φονική σύγκρουση της επιβατικής και της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

«Τη στιγμή της σύγκρουσης καταλαβαίνουμε ότι εκτροχιαζόμαστε. Προσπαθούσαμε να κρατηθούμε από κάπου. Οι σοβαρότεροι τραυματισμοί ήταν στα πρώτα βαγόνια και ήταν εκεί νέα παιδιά», είπε μια γυναίκα, η οποία ευχαρίστησε τα νεαρά άτομα που την βοήθησαν να απομακρυνθεί. «Άνοιξαν την πόρτα, μάς πήραν τα πράγματα, μας βοήθησαν πολύ» τόνισε. Μιλώντας για την κατάσταση που αντίκρυσε όταν βγήκε από την αμαξοστοιχία δήλωσε ότι ήταν τραγική. «Ο καπνός σε έπνιγε στο 6ο βαγόνι, πόσω μάλλον μπροστά».

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας αφηγήθηκε μια συνομιλία που άκουσε μέσω των ασυρμάτων όταν είχαν μείνει στα Παλαιοφάρσαλα με καθυστέρηση. «Όταν ακούς τον μηχανοδηγό να μιλάει με τον υπεύθυνο των εισιτηρίων να λέει “Πάμε και όπου βγει” ξέρεις ότι κάτι δεν θα πάει καλά».



Βαγόνια στον αέρα

«Ήταν άτομα εγκλωβισμένα σε βαγόνια που ήταν στον αέρα. Δεν είχε κανείς πρόσβαση στα βαγόνια. Μετά από μιάμιση – δυο ώρες που ήρθε η Πυροσβεστική, κατάφερε να σβήσει τη φωτιά. Είδα άτομα πεσμένα έξω από την αμαξοστοιχία. Τα πέντε άτομα που είδαμε με σπασμένες λεκάνες και πλευρά, έπεσαν από τα τζάμια», δήλωσε ένα άτομο.

Στη συνέχεια, περιγράφοντας τις δραματικές εικόνες που αντίκρισε, είπε ότι είδε βαγόνια να κάνουν έναν κύκλο στον αέρα και ένα εξ αυτών έμοιαζε με αεροπλάνο που έχει συντριβεί.


Με πληροφορίες από ΕΡΤ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ