Μπορούν τα χρήματα να φέρουν την ευτυχία;

Έρευνα έδωσε απάντηση στο ερώτημα (που κάνουμε στον εαυτό μας κάθε φορά που μετράμε τα ρέστα μας).

Article featured image
Article featured image

Στο στόχαστρο των ερευνητών βρέθηκε ένα ερώτημα με το οποίο φιλόσοφοι, οικονομολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες ασχολούνται εδώ και δεκαετίες: «Μπορούν τα χρήματα να αγοράσουν την ευτυχία;».


Για τους περισσότερους ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απάντηση είναι, φαινομενικά, ναι. Ωστόσο, προκύπτει άραγε το ίδιο και από την πλευρά των ερευνητών;


Η ευτυχία δεν έχει «ταβάνι» τα 75.000 δολάρια, αλλά τα 200.000 δολάρια


Δύο διακεκριμένοι ερευνητές, ο Ντάνιελ Κάνεμαν και ο Μάθιου Κίλινγκσγουόρθ, κατέληξαν εν τέλει στο ίδιο συμπέρασμα σε μια κοινή μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, ανατρέποντας την κυρίαρχη άποψη ότι οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο ευτυχισμένοι μέχρι το εισόδημά τους να φτάσει τα 75.000 δολάρια τον χρόνο.


To όριο των 75.000 δολαρίων τέθηκε αρχικά από τον Κάνεμαν, έναν βραβευμένο με Νόμπελ οικονομολόγο και ψυχολόγο, σε μια μελέτη του 2010, στην οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η συναισθηματική ευημερία [επίσης] αυξάνεται με το εισόδημα, αλλά δεν επιτυγχάνεται περαιτέρω πρόοδος όταν το ετήσιο εισόδημα ξεπεράσει τα 75.000 δολάρια». Ουσιαστικά, συμπέραινε ότι αν το ποσό αυτό αυξηθεί, δεν φαίνεται να αλλάζει τίποτα στην ευημερία των ανθρώπων.


Ωστόσο το 2021, ο Κίλινγκσγουόρθ, ερευνητής και ανώτερος συνεργάτης στη Σχολή Γουάρτον του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, διαπίστωσε ότι η ευτυχία δεν έχει «ταβάνι» τα 75.000 δολάρια, αλλά τα 200.000 δολάρια.


Έχει «ταβάνι» η ευτυχία ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό;


Οι ερευνητές των δύο θεωριών αποφάσισαν να «ενώσουν τις δυνάμεις τους» για να βρουν τελικά τι ισχύει και αν η ευτυχία σταματά σε ένα χρηματικό ποσό ή όχι.


Στη νέα τους μελέτη, οι δύο ερευνητές έβαλαν στο «μικροσκόπιο» 33.391 ενήλικες ηλικίας 18 έως 65 ετών, οι οποίοι ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, εργάζονται και αναφέρουν εισόδημα νοικοκυριού τουλάχιστον 10.000 δολάρια ετησίως. Οι συγγραφείς είπαν ότι δεν είχαν ουσιαστικά δεδομένα για όσους κερδίζουν πάνω από 500.000 δολάρια.


Για να μετρήσουν την ευτυχία τους, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν τα συναισθήματά τους σε τυχαία χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα μέσω μιας ειδικής εφαρμογής για smartphones που ονομάζεται Track Your Happiness.


Η μελέτη κατέληξε σε δύο βασικά συμπεράσματα: Πρώτον, ότι η ευτυχία συνεχίζει να αυξάνεται με το εισόδημα – ακόμη και όταν αυτό έχει αυξηθεί κατά πολύ – και δεύτερον, ότι τα χρήματα όντως φέρνουν την ευτυχία.


Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα πολλά χρήματα δεν εξαφάνιζαν τη δυστυχία.


Συγκεκριμένα, περίπου το 20% των συμμετεχόντων ένιωθαν λιγότερο δυστυχισμένοι ενώ κέρδιζαν περισσότερα λεφτά, αλλά αυτό συνέβαινε μέχρι ένα σημείο, με αποτέλεσμα τα αρνητικά συναισθήματα να μην εξαφανίζονται εξαιτίας του πλούτου τους.


Στην πλεινότητά τους οι άνθρωποι νιώθουν όλο και πιο ευτυχισμένοι όταν κερδίζουν περισσότερα χρήματα.


«Η εξαίρεση είναι οι άνθρωποι που είναι οικονομικά εύποροι αλλά δυστυχισμένοι (όπως εκείνοι που έχουν βιώσει κάποια απώλεια ή έχουν κατάθλιψη). Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι πλούσιος αλλά είναι δυστυχισμένος, τότε τα περισσότερα χρήματα δεν θα τον βοηθήσουν», ανέφερε ο ένας εκ των δύο ερευνητών, ο Κίλινγκσγουόρθ, καταλήγοντας πως «τα χρήματα δεν είναι το μυστικό της ευτυχίας, αλλά μάλλον μπορούν να βοηθήσουν λίγο».



Με πληροφορίες από The
Washington Post

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ