Η κατάταξη της Κύπρου στη λίστα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο

Τι κάνει τη Φινλανδία να έρχεται 1η για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά;

Article featured image
Article featured image


Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κυκλοφόρησε σήμερα, για 10η συνεχόμενη χρονιά, την ετήσια «Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας»- μόνο λίγες μέρες πριν από τη Διεθνή Ημέρα Χαράς που είναι στις 20 Μαρτίου.

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η Φινλανδία κατατάχθηκε ως «η πιο χαρούμενη χώρα του κόσμου», με τη Δανία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση, την Ισλανδία στην τρίτη, την Ελβετία στην τέταρτη και την Ολλανδία στην πέμπτη.

Η «Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας»- που κατατάσσει περισσότερες από 140 χώρες – κυκλοφορεί κάθε χρόνο από το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Οι στατιστικολόγοι βασίζουν τη σειρά κατάταξης στα δεδομένα που συλλέγονται από το «Gallup World Poll», τα επίπεδα του ΑΕΠ, το προσδόκιμο ζωής και άλλους παράγοντες.

«Το δίδαγμα από την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας αυτά τα τελευταία χρόνια είναι ότι η κοινωνική αλληλεγγύη, η γενναιοδωρία μεταξύ των ανθρώπων και η εντιμότητα της κυβέρνησης έχουν κρίσιμη σημασία για την ευημερία», σχολίασε ο Τζέφρι Ζακς, ένας από συντάκτες.

Η κατάταξη της Κύπρου

Η Κύπρος στη φετινή έκθεση βρίσκεται στη 41η θέση του καταλόγου με τις 146 χώρες, ενώ η «βόρεια Κύπρος» βρίσκεται στην 79η. Η Ελλάδα φέτος βρέθηκε στην 58η θέση.

10-ada-xaroumenes-xores-kipros_city.png

Στιγμιότυπο 2022-03-18, 3.13.27 μμ.png



Οι πιο θλιμμένες χώρες στον κόσμο

Πέραν των πιο χαρούμενων χωρών στον κόσμο, η έκθεση παρουσιάζει επίσης και τα μέρη όπου οι άνθρωποι είναι πιο θλιμμένοι. Το Αφγανιστάν κατατάσσεται ως η πιο θλιμμένη χώρα σε όλο τον κόσμο, με τον Λίβανο, τη Ζιμπάμπουε, τη Ρουάντα και τη Μποτσουάνα να ακολουθούν.

Τι κάνει τη Φινλανδία τόσο χαρούμενη;

Μερικοί παράγοντες που συνεισφέρουν στην επιτυχία της Φινλανδίας είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός και η πρόσβαση σε χώρους πρασίνου για μείωση του άγχους και προώθηση της φυσικής δραστηριότητας, ένα αποτελεσματικό σύστημα προοδευτικής φορολογίας και τα ισχυρά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης.

Στο μεταξύ, η Φινλανδία συνορεύει με τη Ρωσία η οποία βρίσκεται στο νούμερο 80 της λίστας.


Οι 10 πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο

10ada-xaroumenes-xores_city.png



10- Νέα Ζηλανδία

9- Ισραήλ

8- Νορβηγία

7- Σουηδία

6- Λουξεμβούργο

5- Ολλανδία

4- Ελβετία

3- Ισλανδία

2- Δανία

1- Φινλανδία


Οι 10 πιο δυστυχισμένες χώρες στον κόσμο

10ada-thlimmenes-xores_city.png



136- Ινδία

137- Ζάμπια

138- Μαλάουι

139- Τανζανία

140- Σιέρα Λεόνε

141- Λεσότο

142- Μποτσουάνα

143- Ρουάντα

144- Ζιμπάμπουε

145- Λίβανος

146- Αφγανιστάν

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ