Ερασιτέχνης αρχαιολόγος ανακάλυψε μεσαιωνικό θησαυρό με ανιχνευτή μετάλλων

Πιστεύεται ότι είναι πιθανό ένα ισχυρό άτομο της εποχής να έθαψε τα αντικείμενα, για να τα προστατεύσει και να τα βγάλει από την κρυψώνα, όταν πια θα θεωρούσε ότι είχε την ασφάλεια να το πράξει.

Article featured image
Article featured image

Μία απίστευτη ανακάλυψη έκανε ένας νεαρός Oλλανδός ερασιτέχνης αρχαιολόγος, σύμφωνα με τους βρετανικούς Times. Εντόπισε έναν μεσαιωνικό θησαυρό του 11ου αιώνα, με τη βοήθεια ενός ανιχνευτή μετάλλων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο θησαυρός περιέχει χρυσά κοσμήματα, όπως σκουλαρίκια και βραχιόλια του 11ου αιώνα και 39 μικρά ασημένια νομίσματα.

mesaionikosthisavros.png



Ο Λορέντζο Ρούιτερ, όπως λέγεται ο 27χρονος ερασιτέχνης αρχαιολόγος, ανακάλυψε τον θησαυρό το 2021, στη μικρή πόλη Χόογκβοουτ στα βόρεια της χώρας, με τη βοήθεια ενός ανιχνευτή μετάλλων. «Ήταν το τέλος μίας κουραστικής ημέρας και πραγματικά ήθελα να πάω στο σπίτι», δήλωσε. «Όταν χτύπησε ο ανιχνευτής, ξέθαψα και εντόπισα τα χρυσά κοσμήματα. Ξαφνικά είχα έναν θησαυρό στα χέρια μου. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ένα βάζο με μαρμελάδα! Μετά το σκούπισα και είδα πάνω του, όλων των ειδών τα χαρακτικά. Έτρεμα από την αδρεναλίνη! Είναι ένα ιδιαίτερο συναίσθημα να ανακαλύπτεις κάτι τόσο πολύτιμο, που δεν μπορώ καν να το περιγράψω. Δεν περίμενα ποτέ να βρω κάτι τέτοιο», είπε ο Λορέντζο, ο οποίος παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι αναζητούσε θησαυρούς από τότε που ήταν παιδί.

97mesaionikosthisavros.png

medieval.jpg



Χρειάστηκε, ωστόσο, να κρατήσει το μυστικό της ανακάλυψής του επί δύο χρόνια. Ο λόγος; Ειδικοί από το Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων της Ολλανδίας, όπου πλέον εκτίθενται τα ευρήματα, χρειάστηκαν χρόνο για να καθαρίσουν, να ερευνήσουν και να χρονολογήσουν τα αντικείμενα. Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πιο πρόσφατο από τα νομίσματα χρονολογείται γύρω στο 1256, οπότε προσδιορίζουν ότι κάποιος έκρυψε τον θησαυρό.

«Τα χρυσά κοσμήματα εκείνης της περιόδου είναι εξαιρετικά σπάνια στην Ολλανδία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το μουσείο. «Πρόκειται για εύρημα διεθνούς σημασίας», δήλωσε η Α. Γουΐλεμσεν, η επιμελήτρια της μεσαιωνικής συλλογής στο Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων της Ολλανδίας. «Είναι πολύ σπάνιο κάποιος να ανακαλύψει κόσμημα από αυτήν την εποχή», πρόσθεσε. «Αυτού του είδους τα σκουλαρίκια, σε σχήμα μισοφέγγαρου, τα φορούσαν οι γυναίκες της εποχής, πιθανότατα κρεμασμένα με μία ταινία στο κεφάλι», πρόσθεσε.

2mesaionikosthisavros.png



Δεν είναι γνωστό ακριβώς γιατί θάφτηκε εκεί ο θησαυρός, αλλά στα μέσα του 13ου αιώνα έγινε ένας πόλεμος μεταξύ δύο ολλανδικών περιοχών και το Χόογκβοουτ ήταν το επίκεντρο των μαχών. Ο Ρούιτερ πιστεύει ότι είναι πιθανό ένα ισχυρό άτομο της εποχής να έθαψε τα αντικείμενα, τόσο για να τα προστατεύσει όσο και για να τα βγάλει από την κρυψώνα που επέλεξε, όταν πια θα θεωρούσε ότι είχε την ασφάλεια να το πράξει. Όπως λέει ο 27χρονος ερασιτέχνης, οι ιστορικές του γνώσεις είναι που καθοδήγησαν την αναζήτησή του σε χωράφια, κοντά στον τόπο της δολοφονίας του κόμη της Ολλανδίας, Γουλιέλμου του Β. «Ήμουν τυχερός, αλλά είχα κάνει και την έρευνά μου στην περιοχή», δήλωσε ο Ρούιτερ στο NH News. «Η ανακάλυψή μου ήταν συνδυασμός τύχης και έρευνας», είπε. Δεδομένης της αρχαιολογικής του σημασίας, ο θησαυρός έχει δανειστεί στο μουσείο, το οποίο θα τον εκθέσει, αλλά θα παραμείνει επίσημα ιδιοκτησία του 27χρονου ερασιτέχνη αρχαιολόγου.


Πηγή: Protagon.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ