Πέντε Ιρανές έφηβες χόρεψαν χωρίς μαντίλα και η αστυνομία έκανε το μόνο πράγμα που ξέρει να κάνει

Το βίντεό τους έγινε viral και κινητοποίησε περισσότερες γυναίκες να χορέψουν χωρίς μαντίλες, ως ένδειξη συμπαράστασης στα κορίτσια.

Article featured image
Article featured image


Οι γυναίκες στο Ιράν χορεύουν δημόσια χωρίς μαντίλες για να δείξουν την υποστήριξή τους σε μια παρέα έφηβων κοριτσιών που συνελήφθησαν από τις ιρανικές Αρχές μετά από τη δημοσίευση ενός βίντεο στο οποίο φαίνονται να χορεύουν ένα viral τραγούδι του TikTok με επίσης ακάλυπτα κεφάλια.

Στο βίντεο που δημοσιεύτηκε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πέντε Ιρανές με κοντές μπλούζες, φαρδιά παντελόνια και ακάλυπτα τα μαλλιά τους φαίνονται να κάνουν έναν viral χορό του TikTok στο τραγούδι «Calm Down» των Rema και Selena Gomez. Σύμφωνα με το Iran International, το βίντεο δημοσιεύτηκε από τον εκπαιδευτή χορού τους στο Instagram και γρήγορα έγινε viral ως σύμβολο αντίστασης ενάντια στο μισογυνιστικό ισλαμιστικό καθεστώς της χώρας και την καταστολή των διαδηλωτών.

Το κλιπ γυρίστηκε στην πόλη Ekbatan στη δυτική Τεχεράνη και χαρακτηρίστηκε ως «πράξη περιφρόνησης του ιρανικού καθεστώτος».



To βίντεο έχει κοινοποιηθεί χιλιάδες φορές και έχει γίνει viral, καθώς οι γυναίκες στο Ιράν απαγορεύεται να χορεύουν δημόσια, ακόμα και αν συνοδεύονται. Πριν από λίγες ημέρες οι ιρανικές αρχές είχαν συλλάβει ένα ζευγάρι, το οποίο θέλησε να χορέψει δημόσια.

Οι αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στην πολυκατοικία μπροστά από την οποία γυρίστηκε το βίντεο και συνέλαβαν τα 5 κορίτσια. Μάλιστα, τους επέβαλλαν να επιστρέψουν στο σημείο φορώντας χιτζάμπ και να ζητήσουν συγγνώμη για την πράξη τους.

@la.repubblica Sono diventata famose in tutto il mondo le cinque ragazze iraniane che, a capo scoperto, hanno ballato sulle note di "Calm Down" di Rema e Selena Gomez davanti a due palazzoni grigi nel quartiere di Ekbatan a Tehran, in occasione della Giornata internazionale della donna dell'8 marzo. A seguito della provocazione contro il regime (in Iran alle donne è proibito ballare e scoprire il capo in pubblico), sono state fermate, trattenute per 48 ore e costrette a girare un video, nello stesso luogo del primo, in cui dichiarano di essersi pentite del loro gesto. Il loro video però è ormai diventato virale e ha portato tantissime ragazze iraniane a replicarlo: anche loro ballano "Calm Down" in casa o in strada, senza hijab, in segno di solidarietà. #iranprotests #iran #teheran #mahsaamini #CalmDown ♬ suono originale - la.repubblica



Το περιστατικό οδήγησε σε ακόμη ένα κύμα οργής και πυροδότησε περισσότερες διαφωνίες κατά των Αρχών στο Ιράν, το οποίο είχε ήδη δει μαζικές διαδηλώσεις κατά των περιορισμών στις γυναίκες τους τελευταίους μήνες.



Ως απάντηση, γυναίκες στο Ιράν και στο εξωτερικό άρχισαν να δημοσιεύουν βίντεο με τις ίδιες και άλλους να κάνουν τον ίδιο χορό δημόσια με τα μαλλιά τους ακάλυπτα ως ένδειξη συμπαράστασης στα κορίτσια.



Η Selena Gomez, η οποία είδε το βίντεο, το κοινοποίησε στο Instagram και έγραψε: «Αυτά τα κορίτσια και όλες οι γυναίκες στη χώρα που συνεχίζουν με θάρρος να απαιτούν ουσιαστικές αλλαγές, πρέπει να ξέρουν πως η δύναμη τους μας εμπνέει».



Το βίντεο κοινοποίησε και ο Νιγηριανός Rema, ο οποίος σχολίασε ότι θα συνεχίσει να τραγουδάει για αυτά τα κορίτσια. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά: «Σε όλες τις όμορφες γυναίκες που αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο, εμπνέομαι από εσάς, τραγουδάω για εσάς και ονειρεύομαι μαζί σας».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ