Δύο Ιρανές σκακίστριες αγωνίστηκαν σε διεθνές τουρνουά χωρίς χιτζάμπ

Οι γενναίες γυναίκες του Ιράν αμφισβητούν την ιρανική δικτατορία, επαναστατούν και γράφουν ιστορία (με κάθε τίμημα).

Article featured image
Article featured image


Δυο Ιρανές σκακίστριες έλαβαν μέρος σε διεθνές τουρνουά χωρίς χιτζάμπ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, και φαίνεται πως έγιναν οι τελευταίες σε μια μακρά λίστα γυναικών της χώρας με υψηλή αναγνωρισιμότητα που αψηφούν τους περιορισμούς του καθεστώτος και στέλνουν μήνυμα στο εξωτερικό για όσα συμβαίνουν στο Ιράν που μαστίζεται από διαδηλώσεις και άγρια καταστολή.

skynews-sara-khadem-chess-iran_6007065.jpg
Σάρα Καντέμ

skynews-atousa-pourkashiyan_6007078.jpg
Ατούσα Πουρκασιγιάν



Τα ιρανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία Khabarvarzeshi και Etemad, σε σχετικά ρεπορτάζ αυτές τις μέρες ανέφεραν ότι η Σάρα Καντέμ και η Ατούσα Πουρκασιγιάν αγωνίστηκαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού Rapid and Blitz της FIDE στο Αλμάτι του Καζακστάν, χωρίς χιτζάμπ παρά τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κώδικες του Ιράν.



H Καντέμ, 25 ετών, γνωστή και ως Σαρασαντάτ Καντεμαλσαριέχ, βρίσκεται στην 804η θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας.



Οι διαδηλώσεις -που ξεκίνησαν από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν η 22χρονη Μάχσα Αμινί πέθανε υπό την επιτήρηση της αστυνομίας των ηθών, η οποία την είχε συλλάβει για «ακατάλληλη ενδυμασία»- σηματοδοτούν μια από τις πιο τολμηρές προκλήσεις για την ηγεσία του Ιράν από την επανάστασή του το 1979 και έχουν προσελκύσει Ιρανούς από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Οι γυναίκες διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο σε αυτές, με κινήσεις υψηλού ρίσκου για τις ίδιες όσο και συμβολισμού αφαιρώντας και καίγοντας τις μαντίλες τους, ενώ παράλληλα αρκετές Ιρανές αθλήτριες στέλνουν τα δικά τους μηνύματα συμπαράστασης.


Τον Οκτώβριο, η Ιρανή αθλήτρια αναρρίχησης, Ελνάζ Ρακαμπί, διαγωνίστηκε στη Νότια Κορέα χωρίς μαντίλα, λέγοντας αργότερα ότι το έκανε ακούσια. Τον Νοέμβριο, μια Ιρανή τοξότρια είπε ότι δεν πρόσεξε ότι της έπεσε η μαντίλα κατά τη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στην Τεχεράνη.


Οι Ιρανές γυναίκες υποχρεούνται να καλύπτουν τα μαλλιά τους με χιτζάμπ και τα χέρια και τα πόδια τους με φαρδιά ρούχα. Οι αθλήτριες πρέπει επίσης να τηρούν τον ενδυματολογικό κώδικα όταν εκπροσωπούν επίσημα το Ιράν σε αγώνες στο εξωτερικό. Στο παρελθόν, Ιρανές αθλήτριες που αγωνίστηκαν στο εξωτερικό χωρίς να φορούν χιτζάμπ έχουν πει ότι αναγκάστηκαν από τις αρχές να εκδώσουν παρόμοιες απολογίες. Ορισμένες μάλιστα, αποφάσισαν να μην επιστρέψουν στο Ιράν.

Η Σορέχ Μπαγιάτ, 35 ετών, διάσημη Ιρανή διαιτητής σκακιού και πλέον μόνιμη κάτοικος Βρετανίας περιγράφει ένα παρόμοιο συμβάν που έτυχε στην ίδια. «Το 2020 έκανα το ίδιο, όμως τότε δεν υπήρχε ακόμα το κίνημα των γυναικών για ζωή και ελευθερία. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού Γυναικών, μια φωτογραφία μου με τη μαντήλα πεσμένη στους ώμους μου εξόργισε το καθεστώς. Με απείλησαν και με διέταξαν να τη φορέσω σωστά. Την επόμενη μέρα την έβγαλα και δεν μπόρεσα να ξαναγυρίσω στην πατρίδα μου».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ