Υποδοχή ηρωίδας δέχτηκε η Ελνάζ Ρεκαμπί κατά την άφιξή της στο Ιράν

Η αθλήτρια συμμετείχε σε διεθνή διαγωνισμό αναρρίχησης χωρίς να φορά την μαντήλα, όπως την υποχρεώνει η νομοθεσία της πατρίδας της.

Article featured image
Article featured image


Υποδοχή ηρωίδας επεφύλασσαν στην Τεχεράνη εκατοντάδες Ιρανοί στην 33χρονη Ελνάζ Ρεκαμπί. Η αθλήτρια συμμετείχε σε διεθνή διαγωνισμό αναρρίχησης στη Νότια Κορέα χωρίς να φορά την μαντήλα όπως την υποχρεώνει η νομοθεσία της πατρίδας της.



Διάφορα Ιρανικά Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η αθλήτρια έλαβε αυτή την απόφαση θέλοντας έτσι να δείξει την συμπαράστασή της στις γυναίκες της χώρας.

«Με κάλεσαν ξαφνικά και έπρεπε να αγωνιστώ. Ήμουν απασχολημένη με τα παπούτσια και τον τεχνικό εξοπλισμό μου και αυτό με έκανε να ξεχάσω να φορέσω το χιτζάμπ. Παρόλα αυτά πήγα να διαγωνιστώ», ανέφερε η αθλήτρια χαρακτηριστικά.



Το περασμένο σαββατοκύριακο υπήρξε μεγάλη ανησυχία για την Ελνάζ Ρεκαμπί καθώς μετά την συμμετοχή της στον διαγωνισμό δεν είχε δώσει σημεία ζωής.

Μάλιστα χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να κατηγορήσουν την Ιρανική κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την «ύποπτη» όπως την χαρακτήρισαν, εξαφάνισή της.

Την Ελνάζ Ρεκαμπί, η οποία φορούσε μαύρη μπλούζα με κουκούλα και κασκέτο του μπέιζμπολ, υποδέχθηκαν οι οικείοι της, ενώ στη συνέχεια η Ρεκαμπί μίλησε στα μέσα ενημέρωσης.



«Επέστρεψα ήρεμα στο Ιράν, υγιέστατη και σύμφωνα με το πρόγραμμα. Ζητώ συγγνώμη από τον ιρανικό λαό για τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν», δήλωσε προσθέτοντας: «δεν έχω την πρόθεση να εγκαταλείψω την εθνική ομάδα».



Στη συνέχεια το πλήθος περικύκλωσε τα δύο οχήματα, στα οποία είχαν επιβιβαστεί η αθλήτρια και μέλη της ομάδας της.



Η Διεθνής Ομοσπονδία Αγωνιστικής Αναρρίχησης (IFSC) ανακοίνωσε πως ήρθε σε επαφή με τη Ρεκαμπί και «προσπαθεί να επιβεβαιώσει τα γεγονότα». «Η IFSC θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση όπως εξελίσσεται μετά την άφιξή της στο Ιράν. Η ασφάλεια των αθλητών είναι κορυφαίας σημασίας και η IFSC υποστηρίζει το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου», προσθέτει η διεθνής ομοσπονδία, διευκρινίζοντας επίσης στην ανακοίνωσή της ότι ήρθε σε επαφή με την Ιρανική Ομοσπονδία Αναρρίχησης

Στο Ιράν επικρατεί κοινωνικός αναβρασμός για 5η συνεχόμενη εβδομάδα. Οι διαδηλώσεις για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί συνεχίζονται, με την κυβέρνηση να αντιδρά οργισμένα απέναντι στους πολίτες που ζητούν δικαιοσύνη και ελευθερία.



Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, euronews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ