Φόβοι για την Ιρανή αθλήτρια που αγωνίστηκε σε διεθνές τουρνουά χωρίς χιτζάμπ

Η αθλήτρια της αναρρίχησης, Ελνάζ Ρεκαμπί, ανέβασε ένα story στο Instagram της, ωστόσο οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προέκυψε η εν λόγω δήλωση παραμένουν ασαφείς.

Article featured image
Article featured image


Υπάρχουν αυξημένοι φόβοι για την τύχη μιας Ιρανής αθλήτριας της αναρρίχησης, η οποία αγωνίστηκε σε ένα διεθνές τουρνουά στη Νότια Κορέα, χωρίς να φορά χιτζάμπ. Φίλοι της ανέφεραν στο BBC Persian ότι δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν μαζί της από την Κυριακή. Η Ιρανή αθλήτρια Ελνάζ Ρεκαμπί, η οποία εκπροσώπησε το Ιράν στους τελικούς των Ασιατικών Αγώνων Αναρρίχησης στη Σεούλ, επέλεξε να μη φορέσει το χιτζάμπ της, παραβλέποντας τους αυστηρούς περιορισμούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες αθλήτριες.

Το BBC επικαλέστηκε επίσης «καλά ενημερωμένες πηγές» που ανέφεραν ότι το διαβατήριο και το κινητό τηλέφωνο τής Ελνάζ Ρεκαμπί κατασχέθηκαν πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για την Τεχεράνη, την Τρίτη.

Η παρουσιάστρια του BBC World Service, Rana Rahimpour, έγραψε στο Twitter ότι «υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλειά της». Η ίδια λέει ότι υπάρχει ανησυχία ότι η Ρεκαμπί θα οδηγηθεί απευθείας στη φυλακή κατά την επιστροφή της στο Ιράν. Στις φυλακές του Εβίν όπου οδηγούνται όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, οι διαδηλωτές και ακτιβιστές που ασκούν δημόσια κριτική στο θεοκρατικό καθεστώς και συμμετέχουν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για την απελευθέρωση των γυναικών.

Ο διαδικτυακός ιστότοπος ειδήσεων Iran Wire ανέφερε ότι η Ρεκαμπί μεταφέρθηκε στην ιρανική πρεσβεία στη Σεούλ, για να διασφαλιστεί η μεταφορά της στο Ιράν με ελάχιστο έλεγχο. Το Ιran Wire, ένας μικρός αντικαθεστωτικός ιστότοπος, επικαλέστηκε μια πηγή που είπε ότι η Ρεκαμπί θα μεταφερθεί πίσω στην Τεχεράνη την Τρίτη - μία ημέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο - για να αποτραπούν πιθανές διαδηλώσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμ Χομεϊνί.

Ο Guardian, όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις όποιες αναφορές.

Σε ένα tweet την Τρίτη, η ιρανική πρεσβεία στη Σεούλ είπε ότι «Η κα Ελνάζ Ρεκαμπί αναχώρησε από τη Σεούλ για την Τεχεράνη το πρωί της Τρίτης, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας». Τόνισε δε, ότι «αρνείται κατηγορηματικά όλες τις ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση» σχετικά με τη Ρεκαμπί.



Η ίδια η Ρεκαμπί δεν έδωσε κανένα σημείο μέχρι σήμερα το πρωί, οπότε και ανέβασε ένα story στον λογαριασμό της στο Instagram, όπου έχει πάνω από 200.000 followers.

«Καταρχάς ζητώ συγγνώμη για όλη την ανησυχία που έχω προκαλέσει», ανέφερε η δήλωση. Εξαιτίας της χρονικής στιγμής και της ξαφνικής κλήσης για έναρξη της αναρρίχησης «η χιτζάμπ μου έγινε, κατά λάθος και όχι επί σκοπού, προβληματική», ανέφερε. «Αυτήν τη στιγμή επιστρέφω στο Ιράν μαζί με την ομάδα με βάση το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα», πρόσθεσε.

To εν λόγω story ανέβηκε πριν από τρεις ώρες περίπου. Ωστόσο, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προέκυψε η δήλωση παραμένουν ασαφείς.

Στιγμιότυπο 2022-10-18, 1.43.57 μμ.png


Η επανάσταση των γυναικών του Ιράν


Το Ιράν έχει κατακλυστεί από φονικές διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία της Mahsa Amini από την αστυνομία τον περασμένο μήνα. Η 22χρονη γυναίκα συνελήφθη από την Αστυνομία Ηθών του Ιράν επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Σύρθηκε σε ένα βαν όπου δέχθηκε βίαια σωματική επίθεση, κάτι που συνεχίστηκε και στο κρατητήριο. Όταν, στις 15 Σεπτεμβρίου, αφέθηκε ελεύθερη παραπονέθηκε ότι δεν αισθανόταν καλά και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρή και μια μέρα αργότερα έφυγε από τη ζωή. Κάμερες στο αστυνομικό τμήμα την δείχνουν να προσπαθεί να κρατηθεί από καρέκλες και έπειτα να καταρρέει.

Η αισχρή δολοφονία της από την (ανήθικη) αστυνομία (των Ηθών) προκάλεσε κύμα οργής τόσο εντός του Ιράν –με γυναίκες να κόβουν τα μαλλιά τους και να καίνε τις μαντίλες τους– όσο και στο εξωτερικό.


Μόλις η δεύτερη Ιρανή που αγωνίζεται χωρίς χιτζάμπ

Πέρυσι, η Ρεκαμπί έγινε η πρώτη Ιρανή που κέρδισε μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αναρρίχησης. Στους αγώνες της Νότιας Κορέας, το περασμένο σαββατοκύριακο, τερμάτισε τέταρτη. Ένα βίντεο κλιπ την έδειξε να σκαρφαλώνει έναν τοίχο με τα μαλλιά της δεμένα πίσω σε μια αλογοουρά, χωρίς να φορά το χιτζάμπ.

Η Ρεκαμπί, η οποία έχει δημοσιεύσει φωτογραφίες στο Instagram με την προπόνηση φορώντας χιτζάμπ, πιστεύεται επίσης ότι είναι μόλις η δεύτερη Ιρανή αθλήτρια που αγωνίζεται ενώ αψηφά ανοιχτά τον αυστηρό νόμο του Ιράν που απαιτεί από τις γυναίκες να φορούν το ισλαμικό κάλυμμα κεφαλιού.



Το 2019, η πυγμάχος Sadaf Khadem έγινε η πρώτη Ιρανή γυναίκα μετά την Ισλαμική Επανάσταση που κέρδισε έναν αγώνα στο εξωτερικό. Η Khadem επέλεξε να παραμείνει στη Γαλλία μετά τον αγώνα, αφού οι ιρανικές αρχές φέρεται να εξέδωσαν ένταλμα για τη σύλληψή της επειδή είχε αγωνιστεί με ακάλυπτο κεφάλι και με σορτς.

2019-04-13T222312Z_811850076_RC134236FD30_RTRMADP_3_BOXING-WOMEN-IRAN-KHADEM.jpg
Η Sadaf Khadem.



Σε μια συνέντευξη το 2016 στο γαλλικό Euronews, η Ρεκαμπί αναγνώρισε ότι η χρήση χιτζάμπ κατά την αναρρίχηση θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετες σωματικές προκλήσεις.

«Στην αρχή ήταν λίγο περίεργο για τους άλλους αθλητές, οι οποίοι ήταν περίεργοι για μια κοπέλα που φορούσε ένα φουλάρι στο κεφάλι της και μια στολή που κάλυπτε τα χέρια και τα πόδια ενώ αγωνιζόταν μέσα στον καύσωνα», είπε.

«Σίγουρα όταν κάνει ζέστη το χιτζάμπ γίνεται πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια του αγώνα το σώμα πρέπει να εκκενώνει τη θερμότητα. Αλλά προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μόνοι μας ένα ρούχο που να σέβεται το χιτζάμπ και να είναι συμβατό με το άθλημα της αναρρίχησης».



Με πληροφορίες από Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ