Τι ήταν τελικά τα μυστηριώδη φώτα που παρατηρήθηκαν στον ουρανό της Καλιφόρνια;

Επιστήμονας δηλώνει 99% σίγουρος για την πηγή προέλευσής τους.

Article featured image
Article featured image


Μυστηριώδη φώτα παρατηρήθηκαν στον ουρανό στην περιοχή του Σακραμέντο της Καλιφόρνια το βράδυ της Παρασκευής, τραβώντας την προσοχή όσων βρίσκονταν στον δρόμο για να γιορτάσουν την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου.

Ο Jaime Hernandez ήταν μαζί με την παρέα του, όταν κάποιος παρατήρησε τις παράξενες λάμψεις. Έβγαλε το κινητό του και άρχισε να βιντεοσκοπεί, με τα πλάνα να είναι περίπου 40 δευτερολέπτων.

Στη συνέχεια, ανέβασε το βίντεο στο Instagram και ρώτησε τους ακολούθους του αν μπορεί κάποιος να του πει περί τίνος πρόκειται.



Ο Jonathan McDowell, αστρονόμος στο Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics πιστεύει ότι έχει την απάντηση. Σε συνέντευξή του στο Associated Press, δήλωσε 99% σίγουρος πως τα φώτα προέρχονταν από φλεγόμενα διαστημικά συντρίμμια.

Ο McDowell δήλωσε ότι μία ιαπωνική συσκευή επικοινωνίας, που αναμετέδιδε πληροφορίες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε έναν επικοινωνιακό δορυφόρο και -στη συνέχεια- πίσω στη Γη, κατέστη παρωχημένη το 2017, όταν ο δορυφόρος αποσύρθηκε. Ο εξοπλισμός, βάρους 310 κιλών, απορρίφθηκε από τον διαστημικό σταθμό το 2020 επειδή καταλάμβανε πολύτιμο χώρο.

Τα κομμάτια των συντριμμιών καίγονταν κατά την επανείσοδό τους στη Γη και δημιούργησαν ένα «θεαματικό σόου φωτός στον ουρανό»,
δήλωσε ο McDowell. Υπολόγισε ότι τα συντρίμμια ήταν περίπου 65 χιλιόμετρα ψηλά και κινούνταν με χιλιάδες χλμ. την ώρα.

«Αυτό που βλέπετε είναι μερικά πραγματικά πολύ μικρά αντικείμενα που απελευθερώνουν πολλή ενέργεια, πολύ ψηλά, ταξιδεύοντας εξαιρετικά γρήγορα», είπε ο ειδικός.

«Δεν συμβαίνουν πολύ συχνά σε ένα συγκεκριμένο μέρος, επομένως είναι πάντα νέο για τους ανθρώπους που το βλέπουν», είπε ο Δρ Μακ Ντάουελ. «Για μένα, είναι απλώς μια ακόμα Τρίτη».

Η Αμερικανική Διαστημική Δύναμη επιβεβαίωσε την πορεία επανεισόδου και το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ταιριάζει με τη θέαση των φώτων.


Με πληροφορίες από lifo, nytimes

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ