Σύμφωνα με ερευνητές που δημοσίευσαν μια νέα μελέτη την Πέμπτη στο περιοδικό Science τα ψάρια μπορούν να ανιχνεύουν τον φόβο σε άλλα ψάρια.
Συγκεκριμένα νέα μελέτη δείχνει ότι τα ψάρια μπορούν να ανιχνεύουν τον φόβο σε άλλα ψάρια και στη συνέχεια να φοβούνται κι αυτά. Επίσης οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ικανότητα αυτή ρυθμίζεται από την ωκυτοκίνη, την ίδια χημική ουσία του εγκεφάλου που διέπει την ικανότητα για ενσυναίσθηση στους ανθρώπους.
Οι ερευνητές προχώρησαν σε αυτήν την διαπίστωση διαγράφοντας γονίδια, που συνδέονται με την παραγωγή και την απορρόφηση της ωκυτοκίνης από τους εγκεφάλους ζεβρόψαρων. Το ζεβρόψαρο είναι ένα είδος μικρού τροπικού ψαριού που χρησιμοποιείται συχνά για έρευνα.
Πώς επήλθε η «συναισθηματική μετάδοση» στα ψάρια
Αρχικά αυτά τα ψάρια χαρακτηρίστηκαν αντικοινωνικά και απέτυχαν να διακρίνουν τον φόβο ή να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους όταν άλλα ψάρια ήταν ανήσυχα.
Όταν όμως μερικά από τα τροποποιημένα ψάρια έλαβαν ενέσεις ωκυτοκίνης, η ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται και να αντανακλούν τα συναισθήματα άλλων ψαριών αποκαταστάθηκε. Είναι αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «συναισθηματική μετάδοση».
«Από αυτή την άποψη, συμπεριφέρονται ακριβώς όπως εμείς», δήλωσε ο νευροεπιστήμονας Ιμπουκούν Ακινρινάντε του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι, συν-συγγραφέας της μελέτης.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα ζεβρόψαρα θα δώσουν μεγαλύτερη προσοχή σε ψάρια που έχουν προηγουμένως στρεσαριστεί.
Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η ωκυτοκίνη παίζει παρόμοιο ρόλο στη μετάδοση του φόβου στα ποντίκια.
Η νέα έρευνα καταδεικνύει «τον προγονικό ρόλο» της ωκυτοκίνης στη μετάδοση των συναισθημάτων, δήλωσε ο Ρούι Ολιβέιρα βιολόγος στο Ινστιτούτο Επιστημών Γκιουλμπεκιάν της Πορτογαλίας και συν-συγγραφέας της μελέτης.
Τέλος ο ειδικός επί θεμάτων οικολογίας Κάρλ Σαφίνα του Πανεπιστημίου Stony Brook, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη ανέφερε: «Η πιο βασική μορφή ενσυναίσθησης είναι ο μεταδοτικός φόβος. Αυτό είναι κάτι πολύτιμο για να παραμείνεις ζωντανός, αν κάποιο μέλος της ομάδας σου εντοπίσει έναν θηρευτή ή κάποιον άλλο κίνδυνο».
Πηγή