Στόχος κυβερνοεπίθεσης (και) το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Τι ανέφερε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου για τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Article featured image
Article featured image

Μετά το Κτηματολόγιο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου ενημέρωσε, μέσω ανάρτησης στα ΜΚΔ, ότι ο ιστοχώρος, η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης, οι διαδικτυακές πύλες και το σύστημα υποβολής αιτήσεων υποψηφίων φοιτητών/τριών ΔΕΝ λειτουργούν μέχρι νεοτέρας λόγω περιστατικού κυβερνοεπίθεσης.

Τονίζει δε, ότι θα ενημερώνει σχετικά με την επίλυση των περιστατικών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αλλά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.



Πολύ σοβαρό το πρόβλημα

Μιλώντας στο «Μεσημέρι και Κάτι», ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου, κ. Πέτρος Πασιαρδής, ανέφερε ότι το περιστατικό κρίνεται ως πολύ σοβαρό, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουν επακριβώς τον βαθμό στον οποίο η κυβερνοεπίθεση έχει επηρεάσει το Πανεπιστήμιο. Διευκρίνισε επίσης, ότι έχει δημιουργηθεί επιτροπή εσωτερικής διαχείρισης της κρίσης, η οποία καταβάλλει προσπάθειες διαχείρισης του θέματος. Ο κ. Πασιαρδής εξήγησε ότι για προληπτικούς λόγους δεν παρέχεται πρόσβαση ούτε στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου, αλλά ούτε και στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης, με αυτό το τελευταίο να επηρεάζει σοβαρά τους φοιτητές, αφού όλα τα προγράμματα του Ανοικτού Πανεπιστημίου είναι εξ αποστάσεως.

«Η υπηρεσία Πληροφορικής του Πανεπιστημίου μας εργάζεται αυτήν τη στιγμή, για να δουν σε ποιο βαθμό μπορούν να επαναφέρουν έστω μερικώς την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης», ανέφερε ο Πρύτανης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι το πρόβλημα, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται αρκετά σοβαρό και λόγω ακριβώς της σοβαρότητας της κατάστασης θα είναι σταδιακή η επαναφορά των server του πανεπιστημίου σε πλήρη λειτουργία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Πρύτανη, η πλήρης επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου αναμένεται να είναι αρκετά αργή και θα πάρει κάποιες εβδομάδες.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι προτεραιότητα σε αυτήν τη φάση είναι να επαναλειτουργήσει η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης, ώστε η διδασκαλία να επηρεαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο. Ο κ. Πασιαρδής τόνισε καταληκτικά ότι καταρτίζεται πλάνο με τους «πλάγιους» τρόπους επαναλειτουργίας του πανεπιστημίου, το οποίο εντός των επόμενων ωρών ή μέχρι αύριο θα γνωστοποιηθεί στους φοιτητές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ