Γιατί τόσες πολλές γυναίκες στη Σουηδία επιλέγουν να κάνουν παιδί μετά τα 45 τους
Οι Σουηδέζες τείνουν να επιλέγουν τα κοινωνικά πλεονεκτήματα έναντι των κινδύνων που μπορεί να φέρει μια εγκυμοσύνη σε μεγαλύτερη ηλικία.
Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023
3
λεπτά
Περισσότερες είναι οι γυναίκες στη Σουηδία που αποκτούν παιδί μετά τα 45 τους χρόνια, παρά στην εφηβεία, σύμφωνα με νέα στοιχεία.
Συνολικά 537 παιδιά γεννήθηκαν το 2022 από μητέρες άνω των 45 ετών, ενώ 410 τα έφεραν στον κόσμο κορίτσια 19 ετών ή μικρότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της σουηδικής στατιστικής υπηρεσίας.
Χάρη στη μεγαλύτερη πρόσβαση στην αντισύλληψη, που επιτρέπει στις γυναίκες να έχουν περισσότερο υπό τον έλεγχό τους τη γονιμότητα και τον οικογενειακό προγραμματισμό, τα ποσοστά των εγκυμοσυνών σε μικρή ηλικία είχαν αρχίσει να μειώνονται στη Σουηδία από τη δεκαετία του ‘60.
Σαφώς, η αυξητική τάση της μέσης ηλικίας στην οποία γίνεται μητέρα μια γυναίκα δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Σουηδίας. Αλλά η κοινωνικο-οικονομική σταθερότητα στη συγκεκριμένη χώρα είχε μεγαλύτερη επιρροή στην αύξηση των γυναικών που γίνονται μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία, δήλωσε ο Γκούναρ Άντερσον, καθηγητής Δημογραφίας στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.
«Οι νεότεροι άνθρωποι θέλουν να έχουν περισσότερο χρόνο για την εκπαίδευση και για την εργασία τους, όπως και να κάνουν άλλα πράγματα προτού γίνουν γονείς. Επίσης, έχει παραταθεί η διαδικασία της ενηλικίωσης, όχι μόνο σχετικά με τους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες, αλλά συνολικά σε ό,τι αφορά τον τρόπο ζωής», επεσήμανε ο Άντερσον μιλώντας στο Euronews.
Επιπλέον, η διαθεσιμότητα της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και οι καλύτερες ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν επεκτείνει τα παλαιότερα βιολογικά όρια, συμπλήρωσε ο Άντερσον.
Σουηδία: 30,7 έτη η μέση ηλικία απόκτησης πρώτου παιδιού
Οι ιατρικές θεραπείες που επιτρέπουν εγκυμοσύνες σε μεγαλύτερη ηλικία επηρεάζουν, επίσης, τη μέση ηλικία μητρότητας στη Σουηδία. Συγκεκριμένα, στη χώρα, η μέση ηλικία απόκτησης πρώτου παιδιού ήταν τα 30,07 έτη το 2021. Μια αύξηση κατά πάνω από 1,5 χρόνο σε σύγκριση με το 2000 (28,22 έτη).
«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι πιο ευνοϊκό να γίνεις μεγαλύτερος γονιός. Έχεις περισσότερους πόρους, δίκτυα και ωριμότητα», σημείωσε ο καθηγητής.
Μελέτες, βέβαια, συσχετίζουν τις εγκυμοσύνες σε μεγαλύτερη ηλικία με πιθανότητες πολλαπλών κινδύνων για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού. Ωστόσο, παρά τις εν λόγω προειδοποιήσεις, οι Σουηδοί τείνουν να επιλέγουν τα κοινωνικά πλεονεκτήματα έναντι των κινδύνων (τώρα σε πτωτική τάση χάρη στις σύγχρονες ιατρικές εγκαταστάσεις), πρόσθεσε ο Άντερσον.
Η τάση οι γυναίκες να επιλέγουν να κάνουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία είναι επικρατούσα σε όλη τη Σκανδιναβία.
Την ίδια ώρα όμως, παρατηρείται στη Σουηδία και μείωση του ποσοστού γονιμότητας. Ενώ οι περισσότεροι αποδίδουν τη μείωση του ποσοστού γονιμότητας στην αυξημένη χρήση αντισύλληψης, οι πολιτικές στη σκανδιναβική περιοχή «πραγματικά διευκολύνουν τον τοκετό» σύμφωνα με τον Άντερσον. Δεδομένου λοιπόν, ότι δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές, η πτώση εξακολουθεί να είναι «μυστήριο», παρά το «baby boom» κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η παρατηρούμενη μείωση στα ποσοστά γονιμότητας συνδέεται φυσικά και με την αύξηση της ηλικίας, στην οποία γίνεται μια γυναίκα μητέρα, εξηγεί ο Άντερσον.
«Η πτώση του ποσοστού γονιμότητας και η αύξηση της μέσης ηλικίας απόκτησης παιδιού δεν είναι δυο παράγοντες που έρχονται σε αντίθεση ο ένας με τον άλλο. Συχνά συνυπάρχουν. Κάθε φορά που υπάρχει μείωση του ποσοστού γονιμότητας, βλέπουμε επίσης μια αναβολή. Έτσι, όταν μειώνονται τα ποσοστά γονιμότητας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάνεις παιδί, αλλά σε μεγάλο βαθμό απλά το κάνεις λίγο αργότερα», ανέφερε σχετικά.