Στο μεταξύ, η Ιαπωνία ξαναμέτρησε τα νησιά της και τα βρήκε διπλά

Ανακάλυψαν 7.000 νέα νησιά που δεν ήξεραν ότι υπάρχουν και αυτό έγινε χάρη στη συμβολή τις εξελιγμένης τεχνολογίας χαρτογράφησης. 

Article featured image
Article featured image

Στην Ιαπωνία ανακάλυψαν 7.000 νέα νησιά που δεν ήξεραν ότι υπάρχουν και αυτό έγινε χάρη στη συμβολή τις εξελιγμένης τεχνολογίας χαρτογράφησης. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχής Γεωγραφικών Πληροφοριών της Ιαπωνίας (GSI), βρέθηκαν 14.125 νησιά στο πλαίσιο της νέας της εποπτείας, κάτι που αποτελεί μια τεράστια διαφορά σε σχέση με τα 6.852 που είχαν εντοπιστεί το 1987 στην τελευταία καταγραφή της υπηρεσίας. 

Τα 7.000 νέα νησιά ανακαλύφθηκαν χάρη στην εξελιγμένη τεχνολογία του σήμερα, διότι όταν η ιαπωνική ακτοφυλακή που μέτρησε τα νησιά πριν από 35 χρόνια, η τεχνολογία του τότε δεν ήταν σε θέση να διακρίνει μεταξύ μικρών συστάδων νησιών ή μεγαλύτερων μεμονωμένων νησιών, πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες από αυτά τα νησιά μετρήθηκαν ως ένα. 

Στα χρόνια που μεσολάβησαν συνέβαλαν επίσης και οι ηφαιστειακές εκρήξεις για τον σχηματισμό νέων νησιών, τα οποία διπλασίασαν πλέον την νησιωτική έκταση που διαθέτει η Ιαπωνία.

Το GSI χρησιμοποίησε την ίδια τεχνική για να καταγράψει τον αριθμό των νησιών σημειώνοντας μόνο εκείνα που έχουν περιφέρεια 100 μέτρων ή μεγαλύτερη και ήταν φυσικοί σχηματισμοί. Οι ίδιες μέθοδοι υπολογισμού χρησιμοποιήθηκαν για την επιβεβαίωση της επικράτειας της Ιαπωνίας, αλλά το GSI πρόσθεσε τη χρήση αεροφωτογραφιών και διασταύρωσε τα ευρήματα με παλαιότερους χάρτες για να διασφαλίσει ότι δεν περιλαμβάνεται τεχνητώς ανακτημένη γη.

HX0kEiP.png

Οι ερευνητές είχαν καταγράψει κάθε νησί που βρήκαν χειροκίνητα, όμως παρέλειψαν όχι μόνο τα μικρά νησιά, αλλά και τις αμμοθίνες και τα νησιά που βρίσκονται μέσα σε λίμνες και ποτάμια. Και αυτό διότι εκείνη την εποχή, αυτές οι χερσαίες μάζες δεν θεωρούνταν νησιά, όμως τώρα αναγνωρίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο νόμος αυτός προβλέπει το που βρίσκονται τα παράκτια και θαλάσσια σύνορα, από τη μία χώρα στην άλλη, και απαγορεύει στις χώρες να εξερευνούν βυθούς εντός άλλων εδαφών, ενώ κατανέμει ομοιόμορφα τα έσοδα που προέρχονται από την ελεγχόμενη εξερεύνηση.

Η καταμέτρηση των νησιών της Ιαπωνίας έχει διεθνή σημασία, διότι παρέχει μια ακριβή απεικόνιση των δικαιωμάτων της, καθώς και των δικαιωμάτων άλλων χωρών εντός των χωρικών υδάτων της.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ