Πώς το burnout κοστίζει 32 δισ. ευρώ τον χρόνο στη βρετανική οικονομία

Περίπου οι μισοί Βρετανοί κινδυνεύουν με επαγγελματική εξουθένωση, γνωστή και ως burnout.

Article featured image
Article featured image

Το στρες στην εργασία ή η επαγγελματική εξουθένωση, γνωστό και ως «burnout», κοστίζει κάθε χρόνο στη βρετανική οικονομία 28 δισ. λίρες, δηλαδή σχεδόν 32 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε 23,3 εκατ. ημέρες αναρρωτικής άδειας, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε πριν από μερικές μέρες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα, που έγινε για λογαριασμό της γαλλικής ασφαλιστικής Axa και του βρετανικού κέντρου οικονομικών ερευνών CEBR, οι εργαζόμενοι στη Βρετανία «είναι πιθανότερο να έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας από οποιονδήποτε άλλον» στις χώρες, στις οποίες αφορά η ανάλυση αυτή.

Τα συμπεράσματα της έρευνας βασίζονται σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos με δείγμα 30.000 προσώπων ηλικίας 18 έως 74 ετών σε 16 χώρες και περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με αυτά, το 21% των ενήλικων Βρετανών βιώνει συναισθηματική πίεση, μπροστά από τις ΗΠΑ (17%), το Βέλγιο (11%), τη Γαλλία (10%), την Κίνα (10%) ή ακόμα και την Ελβετία (9%).

«Περίπου οι μισοί Βρετανοί δεν βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε κατάσταση ψυχικής ευημερίας και κινδυνεύουν με επαγγελματική εξουθένωση, πράγμα που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία και τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει η έρευνα.


Η κρίση του κόστους διαβίωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο μοιάζει να έχει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, σε μια χώρα όπου ο πληθωρισμός ανήλθε τον Φεβρουάριο στο 10,4% σε ετήσια βάση, περιορίζοντας την αγοραστική δύναμη των Βρετανών.

Τα στοιχεία του CEBR δείχνουν ότι το οικονομικό στρες και οι ανησυχίες των εργαζομένων στοιχίζουν στις ίδιες τις βρετανικές επιχειρήσεις έως 6,2 δισ. λίρες σε άδειες ασθενείας και σε απώλεια παραγωγικότητας.

Η έκθεση δείχνει, ωστόσο, ενδείξεις βελτίωσης στη Βρετανία, «καθώς περιορίζεται ο στιγματισμός που συνδέεται με προβλήματα ψυχικής υγείας» και καταγράφεται αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό των προσώπων που, αντίθετα, είναι «σε πολύ καλή ψυχική κατάσταση»: Αυτοί αντιπροσωπεύουν το 23% των ερωτηθέντων.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ