Κατσαρόλες και... τηγάνια κατάσχεσαν οι γαλλικές Αρχές από τους διαδηλωτές

Όταν τα μαγειρικά σκεύη αποτελούν (και) είδος πολιτικής έκφρασης.

Article featured image
Article featured image


Χιλιάδες Γάλλοι βγήκαν ξανά στους δρόμους για να αποδοκιμάσουν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η οποία προβλέπει αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη.



Πριν από την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην πόλη Γκανζ της νότιας Γαλλίας, η αστυνομία απομάκρυνε διαδηλωτές που κουβαλούσαν κατσαρόλες και τηγάνια, επιφυλάσσοντας θορυβώδη υποδοχή στον Γάλλο πρόεδρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις αστυνομικοί κατέσχεσαν μαγειρικά σκεύη, σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα.

Το τελευταίο διάστημα, κατσαρόλες και τηγάνια είχαν την τιμητική τους σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Γαλλία, θυμίζοντας εικόνες από τις διαδηλώσεις κατά της λιτότητας στην Αργεντινή.

«Αυγά και τηγάνια, χρησιμοποιώ εγώ στη μαγειρική», είπε ο Μακρόν ξεκινώντας την επίσκεψή του στη νότια Γαλλία, όπου ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν αυγά και πατάτες προς τον Γάλλο πρόεδρο.

Στελέχη της γαλλικής αντιπολίτευσης επέκριναν την απαγόρευση της χρήσης μαγειρικών σκευών στις διαδηλώσεις.

«Οι κατσαρόλες δεν θα βοηθήσουν τη Γαλλία να προοδεύσει», τόνισε την Τετάρτη ο πρόεδρος Μακρόν από την Αλσατία.

Η εταιρία «Cristel», που κατασκευάζει μαγειρικά σκεύη, σχολίασε μέσω ανάρτησης στο Twitter: «Κύριε πρόεδρε, στην @cristelfrance κατασκευάζουμε μαγειρικά σκεύη που πάνε τη Γαλλία μπροστά».



Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, στη Λιλ διαδηλωτές απέκλεισαν συμβολικά σιδηροδρομική γραμμή, ενώ στο Παρίσι μέλη εργατικών συνδικάτων έκαναν πορεία διαμαρτυρίας προς την εμπορική συνοικία Λα Ντεφάνς.


Όταν τα μαγειρικά σκεύη αποτελούν είδος πολιτικής έκφρασης


Η δεύτερη ζωή της κατσαρόλας ως σύμβολο πολιτικά φορτισμένης διαμαρτυρίας ξεκίνησε στη Γαλλία της δεκαετίας του 1830 μετά την επανάσταση του Ιουλίου που οδήγησε στην παραίτηση του Καρόλου Χ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι που αντιτάχθηκαν στον νέο βασιλιά, Λουδοβίκο Φίλιππο, «προσπάθησαν να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί δανειζόμενοι από την πραγματικότητα ένα εθιμικό τελετουργικό», γνωστό ως charivari, ή κάνοντας δυνατό θόρυβο, εξήγησε ο Γάλλος ιστορικός Εμμανουέλ Φουριέ στο ραδιόφωνο France Culture το 2017.

Το τελετουργικό χρονολογείται από τον Μεσαίωνα, όταν οι χωρικοί προσπαθούσαν να εξευτελίσουν έναν ακατάλληλο γάμο -συνήθως ένας χήρος με μια πολύ νεότερη νύφη- με ένα βροντερό κονσέρτο από ντό, γνωστό στα γαλλικά ως «καζάρια».


Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, ertnews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ