Μπορείς να ξεχωρίσεις ποια από τις 3 φωτογραφίες είναι φτιαγμένη από AI;
Η απάντηση κρύβεται στις λεπτομέρειες.
Τετάρτη 26 Απριλίου 2023
2
λεπτά
Κάθε μέρα, οι ψεύτικες φωτογραφίες γίνονται όλο και πιο ρεαλιστικές και πλέον, ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση σε ένα διαδικτυακό πρόγραμμα όπως το Midjourney ή το Dall-e και να δημιουργεί τεχνητές ή χειραγωγημένες εικόνες χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.
Τα καλά νέα πάντως, είναι ότι οι άνθρωποι έχουν (ακόμα) ένα φυσικό ένστικτο να τις εντοπίζουν, σύμφωνα με τον Siwei Lyu, καθηγητή επιστήμης υπολογιστών και μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Buffalo. Ο Lyu ανήκει σε μια ομάδα ερευνητών που βρήκαν πως ο καλύτερος τρόπος να διδάξουν μια τεχνητή νοημοσύνη να βρίσκει συνθετικές εικόνες είναι να της δείξουν πώς το κάνουν οι άνθρωποι.
Οι παραποιημένες εικόνες δεν είναι κάτι καινούργιο. Η χειραγώγηση της εικόνας χρονολογείται σχεδόν όσο και η ίδια η φωτογραφία. Αυτό που έχει αλλάξει πλέον, είναι το πόσο εύκολο είναι για κάποιον χωρίς εξειδίκευση να δημιουργήσει κάτι που φαίνεται γνήσιο—με αποτέλεσμα έναν τρομακτικό όγκο συνθετικών εικόνων.
Δείτε επίσης
Ο Πάπας έγινε viral για μια ψεύτικη αλλά στιλάτη εμφάνιση
Αυτή η εικόνα κέρδισε σε διαγωνισμό φωτογραφίας αλλά ο δημιουργός της απέρριψε το βραβείο
Αφορμώμενο από τις σημερινές συνθήκες, το National Geographic έκανε μια ανάρτηση στο Instagram, στην οποία παρουσιάζει τρεις φωτογραφίες ενός τσίτα. Αυτό που επισημαίνει ωστόσο, είναι ότι 2 από αυτές έχουν τραβηχτεί από τον φωτογράφο Frans Lanting, ενώ η τρίτη έχει φτιαχτεί μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Στην περιγραφή της ανάρτησης ζήτησε από τους ακολούθους να προσπαθήσουν να εντοπίσουν την ψεύτικη φωτογραφία και πολλοί ήταν εκείνοι που δυσκολεύτηκαν.
Σε δημοσίευμα στον ιστότοπο του National Geographic, στο οποίο ο Lyu δίνει μερικές συμβουλές για το πώς να ξεχωρίζεις τις πραγματικές από τις ψεύτικες φωτογραφίες, δόθηκε και η απάντηση στο ερώτημα που τέθηκε στο Instagram.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η φωτογραφία που δημιουργήθηκε μέσω της τεχνητής νοημοσύνης Dall-Ε 2 ήταν η πρώτη και για να την παράξει του ζητήθηκε το εξής: «Ένα τσίτα στην Αφρική, γυρισμένο προφίλ, που έχει το στυλ του National Geographic».
Η τεχνητή νοημοσύνη τείνει να δυσκολεύεται να δημιουργήσει αληθοφανή μάτια και τα βρίσκει σκούρα με τη φυσική του φωτός, συμπεριλαμβανομένων των αντανακλάσεων, προστίθεται στο δημοσίευμα. Στα σχόλια της ανάρτησης κάποιοι επισήμαναν επίσης και το περίεργο σχήμα των μουστακιών του ζώου.
Δείτε επίσης
Ρωτήσαμε το ChatGPT τι θα μπορούσε να κάνει σήμερα ο Ιούδας με τα 30 του αργύρια
Ρωτήσαμε ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ποια είναι η καταλληλότερη λύση του Κυπριακού