Εξωπλανήτης εκπέμπει μυστηριώδη ραδιοσήματα που παραπέμπουν στην ύπαρξη μαγνητικού πεδίου

Η παρουσία μαγνητικού πεδίου αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος που μπορεί να φιλοξενήσει ζωή.

Article featured image
Article featured image

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Ραδιοαστρονομίας στις ΗΠΑ παρουσιάζει τα αποτελέσματα των μελετών που έκανε στον εξωπλανήτη YZ Ceti b.

Οι αστρονόμοι εντόπισαν ένα επαναλαμβανόμενο ραδιοφωνικό σήμα από τον εν λόγω εξωπλανήτη και το άστρο γύρω από το οποίο βρίσκεται σε τροχιά. Και τα δύο εντοπίζονται 12 έτη φωτός μακριά από τον πλανήτη μας, ενώ το σήμα δείχνει πως ο πλανήτης – ο οποίος έχει το μέγεθος της Γηςείναι πιθανό να έχει μαγνητικό πεδίο, ακόμα και ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 3 Απριλίου, αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται μαγνητικό πεδίο σε πλανήτη που βρίσκεται έξω από το ηλιακό μας σύστημα γεγονός εξαιρετικά σημαντικό αφού η παρουσία μαγνητικού πεδίου αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος που μπορεί να φιλοξενήσει ζωή.

«Αυτή η έρευνα δείχνει όχι μόνο ότι αυτός ο συγκεκριμένος βραχώδης εξωπλανήτης πιθανότατα έχει μαγνητικό πεδίο, αλλά παρέχει μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο για να βρούμε μαγνητικά πεδία και σε άλλους εξωπλανήτες. Η αναζήτηση για δυνητικά κατοικήσιμους και φιλικούς στη ζωή κόσμους σε άλλα αστρικά συστήματα εξαρτάται εν μέρει από την ικανότητα προσδιορισμού αν βραχώδεις εξωπλανήτες που μοιάζουν με τη Γη έχουν πράγματι μαγνητικά πεδία» αναφέρει ο Τζο Πέσκε, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Τα μαγνητικά πεδία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους αστρονόμους, επειδή αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την παρουσία ζωής σε έναν πλανήτη. Χωρίς μαγνητικό πεδίο, τα ενεργητικά σωματίδια από ένα αστέρι μπορούν να διαβρώσουν την ατμόσφαιρα ενός πλανήτη, απομακρύνοντας το αέριο που μπορεί να υποστηρίξει τη ζωή. Για παράδειγμα το μαγνητικό πεδίο της Γης είναι αυτό που προστατεύει τη ζωή από την κοσμική ακτινοβολία και τα φορτισμένα σωματίδια που απελευθερώνονται από τον Ήλιο.


Ο πλανήτης είναι σχεδόν αδύνατο να φιλοξενεί εξωγήινη ζωή

Ωστόσο, παρά την ύπαρξη μαγνητικού πεδίου, ο YZ Ceti b θεωρείται αδύνατο να φιλοξενεί ζωή αφού ο πλανήτης βρίσκεται σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση από το μητρικό του άστρο ολοκληρώνοντας μια περιστροφή γύρω από αυτό σε μόλις 48 ώρες. Εξαιτίας της εγγύτητας με το άστρο του, οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον εξωπλανήτη είναι απαγορευτικές για την παρουσία ζωής.

Παράλληλα το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη ωθεί ιονισμένο αέριο (πλάσμα) προς το άστρο και η αλληλεπίδραση του πλάσματος με το μαγνητικό πεδίο του άστρου παράγει φωτεινές λάμψεις ενέργειας. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις προκαλούν επίσης σέλας στο άστρο από τις οποίες προέκυψαν και τα ραδιοκύματα, είπε η ομάδα.

«Θα πρέπει επίσης να υπάρχει σέλας και στον πλανήτη αν έχει τη δική του ατμόσφαιρα. Αυτή η διαπίστωση μάς παρέχει νέες πληροφορίες για το περιβάλλον που δημιουργείται γύρω από τα άστρα. Είναι μια ιδέα που ονομάζουμε ‘εξωηλιακό διαστημικό καιρό’» λέει ο Σεμπάστιαν Πινέδα, αστρονόμος του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Boulder και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Με πληροφορίες από Naftemporiki.gr/livescience.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ