Μασσάι κτηνοτρόφοι σκότωσαν τον Λουνκίτο, ένα από τα γηραιότερα λιοντάρια στον κόσμο

Το γέρικο λιοντάρι μπήκε σε ένα μαντρί, για να βρει τροφή.

Article featured image
Article featured image


Ένα λιοντάρι στην Κένυα που πιστεύεται ότι είναι ένα από τα γηραιότερα στον κόσμο, στην άγρια φύση, σκοτώθηκε από Μασάι κτηνοτρόφους, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.


Ο Λουνκίτο, ένα αρσενικό λιοντάρι 19 ετών, σκοτώθηκε με λόγχες αφού διείσδυσε σε ένα μαντρί κοντά στο Εθνικό Πάρκο Αμποσέλι στη νότια Κένυα, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο Πολ Τζινάρ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας προστασίας της φύσης της Κένυας (KWS).


Ο Λουνκίτο «ήταν ένα γέρικο λιοντάρι που δυσκολευόταν να βρει τροφή και τα εκτρεφόμενα ζώα είναι εύκολο θήραμα. Υπό κανονικές συνθήκες, θα πήγαινε να ψάξει για τροφή στο πάρκο», είπε ο Τζινάρο.


Τα λιοντάρια στην Αφρική ζουν συνήθως 12 έως 18 χρόνια στην άγρια φύση σύμφωνα με τη νοτιοαφρικανική οργάνωση Cats for Africa.


Η KWS ΤΟ 2021 περιέγραψε τον Λουνκίτο ως έναν «θρυλικό πολεμιστή των αιλουροειδών» που υπερασπίστηκε την περιοχή του για πάνω από μία δεκαετία.


Η ομάδα διατήρησης Lion Guardians χαρακτήρισε τον Λουνκίτο ως ένα «σύμβολο αντίστασης και συνύπαρξης». «Με βαριά καρδιά μοιραζόμαστε την είδηση του θανάτου του Λουνκίτο (2004-23), του γηραιότερου αρσενικού λιονταριού του οικοσυστήματός μας και ίσως όλης της Αφρικής», ανέφερε στο Facebook η οργάνωση.



Περίπου 2.500 λιοντάρια ζουν σήμερα στην Κένυα, με βάση την πρώτη (και πιο πρόσφατη μέχρι τώρα) απογραφή τους, που έγινε το 2021. Τα τελευταία χρόνια άγρια ζώα διεισδύουν ολοένα και συχνότερα σε κατοικημένες περιοχές της Κένυας, καθώς η αστική ανάπτυξη έχει περιορίσει το οικοσύστημά τους. «Πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι άνθρωποι αναζητώντας έναν τρόπο να μας ειδοποιήσουν και εμείς να μεταφέρουμε στη συνέχεια τα ζώα στα φυσικά πάρκα», είπε ο Πολ Τζινάρο.


Όπως αναφέρει το France 24 επικαλούμενο το γαλλικό πρακτορείο, τον Ιούλιο του 2021 προκλήθηκε πανικός όταν ένα λιοντάρι δραπέτευσε από το εθνικό πάρκο του Ναϊρόμπι και άρχισε να περιπλανιέται σε μια πολυσύχναστη γειτονιά το πρωί, σε ώρα αιχμής.


Το πάρκο απέχει μόλις επτά χιλιόμετρα (τέσσερα μίλια) από την καρδιά της πρωτεύουσας της Κένυας και τα περιστατικά με ζώα που δραπετεύουν από τις πεδιάδες και περιπλανώνται στη χαοτική πόλη των τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων δεν είναι πρωτόγνωρα.


Τον Δεκέμβριο του 2019, ένα λιοντάρι σκότωσε έναν άνθρωπο λίγο έξω από το πάρκο, ενώ τον Μάρτιο του 2016 ένα άλλο πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε αφού επιτέθηκε και τραυμάτισε έναν κάτοικο.


Μόλις έναν μήνα πριν από αυτό, τον Φεβρουάριο του 2016, δύο λιοντάρια περιπλανιόντουσαν για μια μέρα σε μια πυκνοκατοικημένη παραγκούπολη της περιοχής, πριν επιστρέψουν στο πάρκο, και μέρες αργότερα εντοπίστηκαν περισσότερα λιοντάρια στην πόλη.



Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Αυγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ