Ερευνητές σε περισσότερα από 70 ιδρύματα ανακάλυψαν ότι το πάχος του φλοιού του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου ήταν λεπτότερο στις γυναίκες -παρά στους άνδρες- σε χώρες όπου η έμφυλη ανισότητα είναι μεγάλη. Αντίθετα, δεν εντοπίστηκαν ουσιαστικές διαφορές στον εγκέφαλο των γυναικών που ζουν σε χώρες, οι οποίες έχουν σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο στην ισότητα των φύλων.
Η μελέτη, που εξέτασε περισσότερες από 7.800 μαγνητικές τομογραφίες από άτομα σε 29 χώρες, διαπίστωσε πως τα τμήματα του εγκεφάλου που επηρεάζονται από την ανισότητα των φύλων, συνδέονται με το άγχος και τα συναισθήματα.
«Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι ορισμένες διαφορές στη δομή του εγκεφάλου των γυναικών συνδέονται με το δυσμενές κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ζουν», δήλωσε ο Δρ Νίκολας Κρόσλεϊ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επισκέπτης καθηγητής στο τμήμα ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
«Οι αλλαγές αυτές εντοπίστηκαν κυρίως σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον έλεγχο των συναισθημάτων και οι οποίες επηρεάζονται από διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος, όπως η κατάθλιψη και το μετατραυματικό στρες», σημείωσε.
Ο Δρ Κρόσλεϊ, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής στο Pontificia Universidad Catolica στη Χιλή, είπε ότι τα εν λόγω ευρήματα φάνηκε να καταδεικνύουν «την επίδραση του χρόνιου στρες στον εγκέφαλο των γυναικών σε περιβάλλοντα που υπάρχει έντονη ανισότητα μεταξύ των φύλων».
Και πρόσθεσε: «Το άγχος επηρεάζει τις συνδέσεις των νευρώνων, τις οποίες στη συνέχεια θα βλέπαμε, στις μαγνητικές τομογραφίες, ως λέπτυνση του φλοιού της φαιάς ουσίας. Ωστόσο, θα μπορούσαν επίσης να εμπλέκονται και άλλοι μηχανισμοί, όπως η επίδραση των μειωμένων ευκαιριών, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, στον εγκέφαλο των γυναικών, που οδηγεί σε χαμηλότερη ανάπτυξη των συνδέσεων.
»Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν μια πιθανή νευρική σύνδεση μεταξύ της έμφυλης ανισότητας και του υψηλότερου κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας και χαμηλών ακαδημαϊκών επιδόσεων – υποδεικνύοντας τη δυνητικά επικίνδυνη επίδραση της ανισότητας των φύλων στον εγκέφαλο των γυναικών», τόνισε ο Κρόσλεϊ.
Δείτε επίσης
Οι επιπτώσεις της πανδημίας όξυναν τις έμφυλες ανισότητες
Η γυναίκα ήταν πάντα η (παρείσακτη) πέτρα του σκανδάλου
Ο Δρ Κρόσλεϊ σημείωσε ότι η μελέτη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη χάραξη πολιτικών σχετικά με την ισότητα των φύλων, ωστόσο, τόνισε ότι απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να «εξεταστεί με περισσότερες λεπτομέρειες πώς και πότε συμβαίνει αυτό».
Οι ερευνητές εξέτασαν μαγνητικές τομογραφίες από περίπου 4.000 γυναίκες και 4.000 άνδρες ηλικίας 18 έως 40 ετών από 29 χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Λατινικής Αμερικής, της Κίνας, της Νότιας Αφρικής και της Ινδίας.