Φύση
Μια συγκινητική ιστορία για ένα (αδύναμο) ανθρωποπούλι
«Τον περασμένο Ιούνιο, εργάτες βρήκαν ένα ανθρωποπούλι που φαινόταν αδύναμο. Φέτος, ξαναβρήκαμε το ίδιο ανθρωποπούλι».
Την ιστορία μεταφέρει το BirdLife Cyprus, με στόχο να υπογραμμίσει, μεταξύ άλλων, τη σημασία της δακτυλίωσης των πτηνών, καθώς και την κρισιμότητα της άμεσης παρέμβασης σε περίπτωση εντοπισμού ενός τραυματισμένου πουλιού.
«Τον περασμένο Ιούνιο, εργάτες του αγροκτήματος εδώ στη Στράκκα βρήκαν ένα Αθρωποπούλλι που φαινόταν αδύναμο. Χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση, το πουλί μεταφέρθηκε σε εξειδικευμένο κτηνίατρο και μετά από έναν μήνα αποκατάστασης, δακτυλιώθηκε επιτυχώς και απελευθερώθηκε ξανά στην περιοχή όπου βρέθηκε.
Πριν από μερικές μέρες, κατά τη διάρκεια ελέγχων τεχνητών φωλιών από θηροφύλακες της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας στον Αγρό, αυτό το ίδιο Αθρωποπούλλι βρέθηκε σε μια από τις φωλιές μαζί με το ταίρι του και τα μικρά τους!
Αυτή η ιστορία υπογραμμίζει τη σημασία της δακτυλίωσης -ώστε να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε περισσότερα για τα πουλιά που μελετούμε- καθώς και της άμεσης παρέμβασης σε περίπτωση ενός τραυματισμένου πουλιού. Διασφαλίζεται έτσι ότι τα πουλιά αυτά θα λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται για να αναρρώσουν και να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον».
Βρήκες ένα τραυματισμένο πουλί;
Τι μπορούμε να κάνουμε αν βρούμε ένα τραυματισμένο πουλί; Nα προσπαθήσουμε να το βοηθήσουμε ή να το αφήσουμε μόνο του; Όπως αναφέρεται σε άρθρο του BirdLife Cyprus, o χειρισμός ενός άγριου πουλιού προκαλεί μεγάλο άγχος στο πουλί και γι' αυτόν τον λόγο θα πρέπει πρώτα να σκεφτούμε καλά αν πρέπει να παρέμβουμε. Για παράδειγμα, αν ένα πουλί έχει ένα μικρό τραύμα στο πόδι του, τότε πιθανότατα να μην χρειάζεται τη βοήθειά μας. Αν έχει κάποιο τραύμα στη φτερούγα όμως, τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε βοήθεια.
Tι μάς συμβουλεύει το BirdLife Cyprus
Βρείτε ένα κουτί από χαρτόνι. Τοποθετήστε μερικές πετσέτες, εφημερίδες ή χαρτί στο κάτω μέρος και ανοίξετε μικρές τρύπες για εξαερισμό. Το ιδανικό μέγεθος κουτιού είναι τέτοιο ώστε το πουλί να μπορεί να σταθεί όρθιο, αλλά να μην μπορεί να κάνει περιττές κινήσεις. Πιάστε το πουλί με ένα ρούχο, αποφεύγοντας το ράμφος του και τα νύχια του αν είναι αρπακτικό, και αποφεύγοντας επίσης τη μύτη του, εάν είναι ερωδιός ή γλάρος. Ποτέ δεν πρέπει να κρατάτε ένα πουλί πάρα πολύ σφιχτά, αλλά σταθερά και απαλά. Ο σωστός τρόπος για να κρατάτε ένα πουλί είναι να τοποθετήσετε το χέρι σας πάνω από το πουλί, έτσι ώστε το κεφάλι του πουλιού να είναι μεταξύ του δείκτη και του μεσαίου δακτύλου σας, ενώ το υπόλοιπο του χεριού να είναι γύρω από το σώμα του πουλιού. Αν πρόκειται για μεγαλύτερο πουλί, τότε θα πρέπει να τοποθετήσετε το κάθε χέρι σας πάνω από τις φτερούγες του πουλιού. Πάντα να είστε σε επιφυλακή όταν χειρίζεστε ένα πουλί με μεγάλα νύχια και ράμφος.
Τοποθετήστε το μέσα στο κουτί προσεκτικά αφού του δώσετε πρώτα λίγο νερό (μερικές σταγόνες στο ράμφος είναι αρκετές). Το κουτί θα πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα ήσυχο μέρος (κάπου ζεστά, αν είναι χειμώνας, και κάπου δροσερά αν είναι καλοκαίρι), έτσι ώστε το πουλί να μπορέσει να ηρεμήσει και να συνέλθει από το άγχος. Για τη δική σας ασφάλεια και του πουλιού θα πρέπει να καλύπτετε το κεφάλι του με ένα ρούχο το οποίο βοηθά το πουλί να ηρεμήσει.
Ζητήστε βοήθεια
Σε περίπτωση που βρείτε ένα τραυματισμένο πουλί, επικοινωνήστε άμεσα με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας ή με το BirdLife Cyprus για συμβουλές.
Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας λειτουργεί αναρρωτήριο για άγρια πουλιά και οι λειτουργοί της είναι σε θέση να χειριστούν και να περιθάλψουν άγρια πουλιά. Μπορείτε να καλέσετε την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας στα τηλέφωνα πιο κάτω για να τους ενημερώσετε και περιμένετε να έρθουν να πάρουν το πουλί.
-Επαρχία Λευκωσίας:22662428, 22664606 (ώρες γραφείου), 99445697
-Επαρχίες Λάρνακας / Αμμοχώστου: 24805128 (ώρες γραφείου), 99634325 24805128 (office hours), 99634325
-Επαρχία Λεμεσού: 25343800 (ώρες γραφείου), 99445728, 99628338
-Επαρχία Πάφου: 26306211 (ώρες γραφείου), 99445679
-Κεντρικά Γραφεία Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας (Λευκωσία): 22867786
Δεν πρέπει ποτέ να προσπαθήσουμε να δώσουμε τροφή ή οποιοδήποτε είδος φαρμακευτικής αγωγής στο πουλί, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη.