Μεγάλη νίκη για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα: Ποινικοποιήθηκαν οι ψευδοθεραπείες μεταστροφής

Η χαρμόσυνη ανάρτηση της Accept και ο επόμενός της στόχος.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από instagram / @alex.efst1

Η ποινικοποίηση των «θεραπειών μεταστροφής» ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, κάνοντας αποδεκτή την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς.

Η πρόταση νόμου είχε στόχο την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ώστε να θεσπιστούν ως αδικήματα η εφαρμογή πρακτικής ή τεχνικής ή υπηρεσίας από πρόσωπο, με σκοπό τη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου άλλου προσώπου, καθώς και η παραπομπή προσώπου από τον κηδεμόνα του στις πιο πάνω πράξεις. Επίσης, θα απαγορεύεται η διαφήμισή τους.

Στο μεταξύ, έξω από το κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων είχαν συγκεντρωθεί ομάδες πολιτών με πανό και σημαίες, ζητώντας την υπερψήφιση της πρότασης νόμου για ποινικοποίηση των «θεραπειών μεταστροφής».Σε μια χαρμόσυνη ανάρτησή της η Accept ανέφερε τα ακόλουθα:

«Τα καταφέραμε!!! Οι ψευδοθεραπείες μεταστροφής ποινικοποιήθηκαν για όλους! Της ποινικοποίησης, δεν εξαιρούνται οι ιερείς και η τυχόν ύπαρξη "συναίνεσης"! Η οργάνωσή μας έδωσε σκληρή μάχη για την επιτυχία αυτή. Για περισσότερο από ένα χρόνο:

- Διεξήγαμε έρευνα σε συνεργασία με τον ελληνικό επιστημονικό φορέα Orlando LGBT+ για να εντοπίσουμε την έκταση των ψευδοθεραπειών μεταστροφής στην Κύπρο.

- Συλλέξαμε μαρτυρίες.

-Πήγαμε επανελειμμένα στη Βουλή καταθέτοντάς τις μαρτυρίες αυτές.

- Στείλαμε επιστολές στην Αρχιεπισκοπή και μητροπόλεις, καταθέτοντας μαρτυρίες.

- Μιλήσαμε με τους συνδέσμους ψυχολόγων, ψυχοθεραπευτών και την ψυχιατρική εταιρεία ζητώντας να πάρουν επίσημη καταδικαστική θέση για τις ψευδοΘΜ.

- Αφουγκραστήκαμε την ανησυχία των θυμάτων, καταλάβαμε την επικινδυνότητα της μη συμπερίληψης της συναίνεσης και των ιερέων στον νόμο. Παλέψαμε γι' αυτό. Δεν δεχτήκαμε την τροποποίηση του νόμου, όπως έγινε στην Ελλάδα

- Τα βάλαμε και με την Εκκλησία για το καλό της κοινότητάς μας.

Αυτή η νίκη ανήκει σ' όλους μας! "ΣΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΡΙΑΜΒΕΥΟΥΜΕ" αναφέρει το φετινό σύνθημα του PRIDE, κι αυτό αποδείξαμε αυτές τις μέρες!

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον βουλευτή Γιώργο Κουκουμά και το ΑΚΕΛ για την κατάθεση της πρότασης νόμου αλλά και τους βουλευτές όλων των κομμάτων που από την αρχή δεν δέχτηκαν "παραθυράκια" στον νόμο. Σας ευχαριστούμε κι όλους εσάς που σταθήκατε στο πλάι μας!

Συνεχίζουμε δυνατά!

Επόμενος στόχος: Πολιτικός γάμος/Τεκνοθεσία και Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου

Σημ.: η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα αναφέρει το εξής: "οποιοδήποτε άτομο εφαρμόζει πρακτική με σκοπό τη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου άλλου προσώπου, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000) ή και στις δύο αυτές ποινές."».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ