Αυτός είναι ο πρώτος ανοιχτά γκέι πρόεδρος στην Ευρώπη

Έκανε coming out ως ομοφυλόφιλος το 2014 και χθες, εξελέγη πρόεδρος της χώρας του.

Article featured image
Article featured image

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Λετονίας Έντγκαρ Ρίνκεβιτς είναι ο πρώτος ανοιχτά γκέι πρόεδρος στην Ευρώπη. O ίδιος έκανε coming out ως ομοφυλόφιλος το 2014.

Ενώ κατά καιρούς υπήρξαν και άλλοι ανοιχτά γκέι ηγέτες στην Ευρώπη, κατά βάση αυτοί ήταν πρωθυπουργοί και όχι Πρόεδροι κρατών. Όπως για παράδειγμα ο Leo Varadkar της Ιρλανδίας, ο Xavier Bettel του Λουξεμβούργου και η Ana Brnabić της Σερβίας.

Ο Έντγκαρ Ρίνκεβιτς, ο οποίος από χθες νοείται ως ο νέος Πρόεδρος της Λετονίας, έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα στην πολιτική σκηνή της χώρας του, καθώς από το 2011 θήτευσε ως υπουργός Εξωτερικών, ενώ πριν από αυτό εργάστηκε στη δημόσια διοίκηση.

Σε δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι είναι τιμή για αυτόν η εκλογή του. «Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να υπηρετήσω καλά τον λαό της Λετονίας. Ευχαριστώ τα μέλη του κοινοβουλίου για την εμπιστοσύνη τους», ανέφερε.

«Δεν θέλω να πω πολλά, αλλά τώρα είναι μια τέτοια στιγμή που, αφενός, η Λετονία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Αφετέρου, οι προεδρικές εκλογές έγιναν αφού οι παίκτες της ομάδας χόκεϊ, μας έφεραν το χάλκινο μετάλλιο. Και θέλω να πω σε όλα τα μικρά αγόρια και κορίτσια, που ονειρεύονται να γίνουν είτε Πρόεδροι είτε παίκτες χόκεϊ, και ίσως το θεωρείτε αδύνατο, ότι αν περάσετε από τα όνειρα στις πράξεις και προσπαθήσετε να διαπεράσετε την οροφή σας, τότε θα πετύχετε», σχολίασε ο Έντγκαρ Ρίνκεβιτς μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας.



Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος στη Λετονία επιλέγεται από το κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια ανοιχτής ψηφοφορίας. Διεξάγονται επαναλαμβανόμενοι γύροι έως ότου ένας από τους υποψηφίους λάβει τουλάχιστον 51 ψήφους. Τον Ρίνκεβιτς ψήφισαν 52 βουλευτές.


Ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρόεδρος


Ο Έντγκαρ Ρίνκεβιτς έκανε coming out ως ομοφυλόφιλος τον Νοέμβριο του 2014, κάνοντας μια ανάρτηση στο Twitter γράφοντας: «Με υπερηφάνεια ανακοινώνω ότι είμαι γκέι. Καλή τύχη σε όλους σας».

Σε ένα δεύτερο tweet εκείνη την εποχή, μίλησε για τη βελτίωση του νομικού καθεστώτος των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, λέγοντας ότι η Λετονία πρέπει να δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο για όλα τα είδη των συμφώνων συμβίωσης για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Υπέγραψε με το hashtag #Proudtobegay.



Έκτοτε, ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου εξακολουθεί να μην αναγνωρίζεται στη χώρα, αλλά τα σύμφωνα συμβίωσης είναι γεγονός από πέρυσι. Στον σχετικό κατάλογο «Ουράνιο Τόξο 2023» της ILGA-Europe, η Λετονία κατατάσσεται στην 37η θέση μεταξύ 49 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει κάτι θεμελιώδες στη στάση των ανθρώπων απέναντί μου ή απέναντι σε άλλους ανθρώπους», δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη. «Είναι καιρός να είμαστε πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς. Πιστέψτε με, τέτοιες αποφάσεις δεν είναι εύκολο να ληφθούν και μπορεί να πάρουν πολύ χρόνο. Σκέφτηκα όλες τις θετικές και αρνητικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν λόγω της απόφασής μου και αποφάσισα ότι είναι καλύτερα να είμαι ειλικρινής και να μιλήσω με ειλικρίνεια, καθώς και να παροτρύνω για μια συζήτηση για αυτά τα θέματα».


Με πληροφορίες από lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ