14χρονη με σύνδρομο Rapunzel είχε στο στομάχι της 700 γραμμάρια τρίχες

Το εν λόγω τριχοπίλημα είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν εντοπιστεί και αφαιρεθεί παγκοσμίως.

Article featured image
Article featured image


Ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά κοριτσιού με σύνδρομο Rapunzel αντιμετώπισαν πριν από λίγες ημέρες γιατροί στην κλινική «Άγιος Λουκάς» στη Θεσσαλονίκη καθώς, όπως διαπιστώθηκε, η 14χρονη που μεταφέρθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είχε στο στομάχι της μιας μεγάλη μάζα από τρίχες βάρους 700 γραμμαρίων.

Όπως αναφέρει, μάλιστα, ο Ελεύθερος Τύπος το εν λόγω τριχοπίλημα είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν εντοπιστεί και αφαιρεθεί παγκοσμίως.

«Τριχόπλημα είναι η μάζα από άπεπτες τρίχες μέσα στον γαστρεντορολογικό σωλήνα μετά από βρώση αυτών. Η συχνότητα στον γενικό πληθυσμό κυμαίνεται από 0,06% έως 4%», εξηγεί η παιδοχειρουργός και υπεύθυνη του Παιδοχειρουργικού τμήματος της κλινικής «Άγιος Λουκάς», Κατερίνα Ραμματά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών η 14χρονη κοπέλα, η οποία έχει πλέον αναρρώσει και λαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη, έτρωγε τις τρίχες των μαλλιών της για τουλάχιστον 12 χρόνια.

Κατά το δημοσίευμα το νεαρό κορίτσι έτρωγε και κλωστές από κουρτίνες του σπιτιού της αλλά και βαμβάκι από μπατονέτες χωρίς οι γονείς της να αντιληφθούν το παραμικρό.

sindromo-rapounzel-14xroni-ellada_city.jpg
Φωτογραφία: Ελεύθερος Τύπος
Τι είναι το σύνδρομο Ραπουνζέλ

To σύνδρομο Rapunzel εμφανίζεται 9 φορές συχνότερα στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες. Σε αυτές δε τις περιπτώσεις το 80% των περιστατικών εντοπίζεται κυρίως σε παιδιά ή έφηβες.

Το σύνδρομο Ραπουνζέλ είναι μια ασυνήθιστη μορφή που απαντάται σε ασθενείς με ιστορικό ψυχιατρικών διαταραχών, τριχοτιλλομανίας (συνήθεια τραβήγματος μαλλιών) και τριχοφαγίας (νοσηρή συνήθεια μάσησης των μαλλιών), με συνέπεια την ανάπτυξη γαστρικών μαζών.

Τα κύρια συμπτώματα είναι εμετός και επιγαστρικός πόνος. Η πάθηση περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1968. Πήρε το όνομά της από τον χαρακτήρα, της Ραπουνζέλ, που ήταν γνωστή για τα μακριά μαλλιά της.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περάσει κάποιος αρκετά χρόνια χωρίς να έχει συμπτώματα. Μέχρι να εμφανιστούν τα προβλήματα, η μάζα των μαλλιών είναι συνήθως τόσο μεγάλη και συμπιεσμένη ώστε προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στο στομάχι ενώ χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ